09 Temmuz 2020 20:58

Denizli’de kıdem tazminatının gasbına karşı birleşik, örgütlü mücadele çağrısı

Denizli’de KESK, DİSK ve TMMOB'nin çağrısıyla kıdem tazminatının gasbına karşı stant kuruldu, basın açıklaması yapıldı. Tasarının Meclise gelmesini beklemeden harekete geçme çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Reklam

Denizli’de kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesine karşı KESK, DİSK ve TMMOB'nin çağrısı ile Candoğan Parkı’nda bildiri dağıtımı ve basın açıklaması yapıldı.

Candoğan Parkı’nda bir araya gelen emekçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri stant kurarak kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı mücadeleye çağıran bildiriler dağıttı. Denizli Merkezefendi Belediyesi Başkanı Şeniz Doğan da standa destek ziyaretinde bulundu. Ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında mücadelenin tüm çalışanları kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısı yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Seher Zeytun Doğan hükümet ve patronların; işçi sınıfının 84 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatını salgın ortamında gasp etmeye hazırlandığını hatırlattı. Doğan, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına karşı çıkan DİSK ve Türk-İş üyesi işçilerin ‘kıdem tazminatı alın terimizdir, iş güvencemizdir, gelecek hayallerimizdir’ diyerek ülke genelinde eylemlere başladığını ifade etti.

"TASARININ MECLİSE GELECEĞİ GÜNÜ BEKLEMEDEN HAREKETE GEÇİLMELİ"

Kıdem tazminatının TES adı altında fona devrini öngören formüllere değinen Doğan: “Her iki formüle göre de; işçiler, 60 yaşında, fonda biriken parasının ancak yüzde 25’ini alabilecek. Kalan yüzde 75 ise emeklilik maaşına eklenerek işçilere taksit taksit verilecek” dedi. İşçiler yararına olduğu iddia edilen, konut edinme, zorunlu tasarruf, işsizlik fonlarının nasıl patronlara aktarıldığının ortada olduğunu belirten Doğan: “Tasarının meclise geleceği günü beklemeden, sadece protesto eylemleriyle yetinmeden, iş yavaşlatmalar, iş bırakmalar da dâhil uyarı eylemleri artırılmalıdır” diye konuştu. Doğan şimdiden tüm hayatı durduracak bir genel grevi örgütleyebilmek üzere harekete geçmenin, işyerlerinde, fabrikalarda hazırlığını yapmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

“BİRLEŞELİM, ÖRGÜTLENELİM!”

Kıdem tazminatının fona devrinin sadece sendikalı işçilerin sorunu olmadığı ifade eden Doğan: “İş yasası kapsamında çalışan sendikalı, sendikasız, beyaz yaka, taşeron, tüm çalışanların sorunudur. Mücadele tüm bu kesimleri kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Kıdem tazminatı gaspına, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması girişimlerine ancak böyle bir birlikle karşı koyabiliriz. İşçiler olarak inisiyatif almalıyız. Sendikaların karar alma süreçlerinde etkin olabilmek için işyerlerinde komiteler kurmalıyız. Birleşelim, örgütlenelim, iktidarın ve sermayenin haklarımızı elimizden almasına izin vermeyelim” çağrısında bulundu. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam