09 Temmuz 2020 05:57

CHP'nin Sakarya'daki fabrika patlamasına ilişkin araştırma önergesi reddedildi

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un Sakarya Hendek'te patlama yaşanan fabrikanın denetimleriyle ilgili verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasındaki patlamaya ilişkin CHP'nin verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 7 kişinin yaşamını yitirdiği yüzü aşkın kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin dün TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, fabrikanın üç ay önce denetlendiğini belirterek İçişleri Bakanı'na “Denetim yapanları tutuklayın” çağrısı yaptı.

Meclisteki oturumda patlamaya ilişkin gündemde sözü önce AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek aldı. Patlamadan sonra yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren Atabek, yangına hızlıca müdahale edilip söndüldüğünü, tüm çevresel önlemlerin alındığını, yaralıların bir an önce hastanelere sevk edilip tedavilerinin yapıldığını aktardı. Atabek, şu ana kadar, olaydan sorumlu olduğu düşünülen işletme sahibi dahil beş kişinin tutuklandığı bilgisini paylaştı ve bilirkişi heyetinin sahada incelemelere devam ettiğini söyledi.

7 KEZ AYNI FABRİKA PATLIYORSA...

Çiğdem Erdoğan Atabek'in ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise patlamadan sonra yapılanlar kadar önce yapılması gerekenlerin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Burada ikimiz de Sakarya milletvekiliyiz, ikimiz de Sakarya’nın iyiliği için uğraşıyoruz, daha iyi olsun diye. Ama kayıtlara geçmesi için söylüyorum: Mesele, kaza olduktan sonra yaptıklarımız değil, kaza olmadan önce yapacaklarımızdır. Burada yedi kez aynı fabrika sahibi, defalarca fabrika patlıyorsa ve defalarca insanlarımız ölüyorsa yönetmelik durduğu hâlde, tüzük olduğu hâlde, ‘denetim yapıldı‘ dendiği halde bu fabrika sahipleri buna hiç uymuyorsa demek ki bir yerde bir eksiklik vardır; hep beraber onun üzerine gitmeliyiz, mağdurları ve masumları koruyup neden olanları cezalandırmalıyız."

"Gereğinin yapılmasını istiyoruz ama sizden ricamız şudur; sadece bu fabrika değil, bu fabrika 7 kez açıldıysa böyle demek ki bu konuda fabrikalar yeteri kadar denetlenmiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevi bunu araştırıp, bu denetimi sağlayacak yasal güvenceleri hazırlamaktır. Onun için bu önergeyi getirdik."

AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Daha önce 6 kez patlama yaşanan ve çeşitli yer ile isim değişiklikleriyle yeniden açılan fabrikanın denetimleriyle ilgili araştırma önergesi AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. (HABER MERKEZi)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 nedeniyle Brezilya'da 1223, Meksika'da 782, Hindistan'da 487 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Büyük Coşkunlar patronu patlamanın sorumluluğunu uzman ve işçilere attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa