09 Temmuz 2020 04:37

Milletvekili Ahmet Şık’a “tiranlık” ifadesi nedeniyle uyarma cezası verildi

"Çoklu baro" teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’da konuşan Bağımsız milletvekili Ahmet Şık'a “tiranlık” ifadesi nedeniyle “uyarma” cezası verildi.

Fotoğraf: Doğukan Keskinkılıç/AA

Paylaş

"Çoklu baro" teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’da tansiyon yükseldi. Bağımsız milletvekili Ahmet Şık ile AKP’li Bülent Turan arasında tartışma yaşanırken, Meclis Başkanvekili Celal Adan, Şık’a “tiranlık” ifadesi nedeniyle “uyarma” cezası verdi.

AKP ve MHP’nin baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmeyi planladığı "çoklu baro" teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık söz aldı. Şık, baro teklifi üzerine yaptığı konuşmada, “Siyasal karakteristiği ne olursa olsun iktidarlar kendilerini hukukla sınırlandırmak istemez. Yargının en pespaye dönemini yaşıyor olması nedeniyle Türkiye’nin herhangi bir hukuk normuyla alakasının kalmaması sizin eseriniz. Hukuku nefretinin aracı haline getirerek, bir dikta yönetimiyle adliyeler yargıyı yutan kara deliklere dönüşmüş durumda. İktidardaki gücün keyfi kararlar alabilmesi ve bunu uygulayabilmesine olanak sağlayan siyasal hukuk düzeni tiranlık veya istibdat rejimi deniyor” ifadelerini kullandı.

Şık’ın konuşması sırasında AKP sıralarından sesler yükselmeye başladı. Şık, sesi yükselen AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’a “Kes sesini. Ne çenesi düşük adamsın” dedi. Şık’ın sözlerine tepki gösteren Turan, ayağa kalktı. Milletvekillerinin araya girmesi ile yatışan olayda birleşime ara verildi.

“TİRANLIK” İFADESİ CUMHURBAŞKANINA HAKARETMİŞ

Aranın ardından, konuşmasını tamamlamak için kürsüde olan Şık’ın konuşması AKP sıralarından yükselen seslerle yine kesildi. Şık, “İktidardaki gücün keyfi kararlar alabilmesi ve bunu uygulayabilmesine olanak sağlayan siyasal hukuk düzeni tiranlık veya istibdat rejimi deniyor. Ben sizler gibi profesyonel siyasetçi değilim ve olmayacağım da” dedi.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, Ahmet Şık’ın konuşmasında geçen “tiranlık” ifadesi nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ettiği gerekçesiyle 2 birleşim Meclisten çıkarma cezası teklif edeceğini söyledi.

GERGİNLİK TIRMANDI

Bu karara ilişkin TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, savunma yapmak için söz aldı. Baş, “Burada yaşadığımız her an aslında görmek isteyenler için bir Türkiye fotoğrafıdır. Sevgili Ahmet haklı davası için parlamentoda görev üstlenmiş biri. Ahmet’in konuşmasını kestiniz ve ceza istediniz” dedi. Baş’ın konuşması sırasında gerginlik yükseldi. Baş’ın konuşması sık sık AKP’liler tarafından kesildi. Gerginliğin tırmanması üzerine oturuma ara verildi.

Aranın ardından sonra Meclis Başkanvekili Celal Adan Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında “uyarma” cezası verdi. (Ankara/MA)

{{409004}}

ÖNCEKİ HABER

AKP ve MHP'nin "çoklu baro" teklifinin ilk 12 maddesi Mecliste kabul edildi

SONRAKİ HABER

New York Belediyesi önünde ırkçılık protestoları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...