09 Temmuz 2020 00:44

Temsa işçileri: Kıdem tazminatı çocuklarımızın rızkı

“Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz” diyen Temsa işçileri, tazminatlarına sahip çıkacaklarını ve tazminat giderse gelecek kaygılarının artacağını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel & Logo: Temsa | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Adnan KARATAŞ
Adana

Gündeme geldiği günden itibaren sıcaklığını koruyan kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarına ilişkin Adana’da ulaşım araçları üretimi yapan Temsa fabrikasında çalışan işçilerin görüşünü aldık. “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz” diyen işçiler, tazminatlarına sahip çıkacaklarını ve tazminat giderse aileleri açısından geleceğe kaygıyla bakacaklarını dile getirdi.

“Kıdem tazminatı alın terimizdir, dokundurmayız” diyen 9 yıllık bir Temsa işçisi, hiçbir işçinin fonu kabul etmeyeceğini söyledi. “Bir parayı parça parça almak var bir de toplu almak var. Kıdem tazminatı benim çocuğumun rızkı” diyen işçi, devletin kaynak aradığı için işçinin birikimini hedef aldığını belirterek şöyle devam etti: “Parayı işçiden alacaklarına devlet yetkilileri kendileri maaş almasın ve öyle kaynak yaratsınlar. Benim aldığım paraya göz dikmesinler.”

“DEVLET ÇOCUĞUMA GELECEK GARANTİSİ SUNSUN”

23 yıldır Temsa’da çalışan başka bir işçi ise hükümetin vergi politikasını eleştirerek “Zaten her yere vergi ödüyoruz. Maaşımızdan bile vergi ödeyerek çıplak horoza dönüyoruz” dedi. Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı olduğunu belirten işçi, “İşçinin kıdem tazminatı güvenilen babadır. Eğer kıdem tazminatı elden giderse güvenecek hiçbir şeyimiz kalmaz” diye konuştu. İşçi fona devirle birlikte tazminatın 60 yaştan sonra alınabilmesine ilişkin ise şunları söyledi: “60 yılda saltanat süren de var, İstanbul’a gezmeye gidemeyen de… Bu para İstanbul’a gezmeye gidemeyenin parası.”

Temsa’dan daha iyi şartlarda çalışabilecekleri iş fırsatları olduğunu ancak kıdem tazminatı için Temsa’daki işini bırakmadığını belirten işçi “Madem devlet bu paraya el koyacaktı buradaki işi bırakıp çoktan giderdik” dedi. İşçi “Devlet benim evimi versin, çocuğuma iş ve gelecek garantisi sunsun o zaman alsın parayı ne yapıyorsa yapsın. Yoksa zenginler çocuğunu özel okullarda yurt dışında okuturken bizim çocuklarımız da bizim gibi işçi olacak” dedi. 23 yıllık çalışan olarak içeride 200 bin TL’ye yakın tazminatı olduğunu söyleyen işçi, halen bir evi olmadığını artan ev fiyatları yüzünden de bu parayla bile ev alamayacağını söyledi. Fabrikada yetkili Öz Çelik-İş Sendikasının kıdem tazminatının fona devrine ilişkin tutumunu eleştiren işçi “Ülke ve yargı ne kadar bağımsız ise sendika da o kadar bağımsızdır” dedi.

“FON SADECE PATRONLARA YARAR”

“Kıdem tazminatının gasbedilmemesi için ne gerekiyorsa yaparız. Hak-İş dahil tüm konfederasyonlar kıdem tazminatının fona devredilmesini istemediğini belirtiyor” diyen başka bir Temsa işçisi, tüm işçilerin kıdem tazminatını güvence olarak gördüğünü belirtti. Kendisinin 4 yıldır çalıştığını belirten işçi, birikmiş kıdem tazminatına el sürdürmemek için her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Bir başka Temsa işçisi ise işçilerin tek derdinin kıdeme ulaşmak olduğunu söyleyerek, fonun sadece patronlara yaradığını dile getirdi. Kendisinin 17 yıllık işçi olduğunu ve içeride yüklü miktarda kıdem tazminatı olduğunu belirten işçi “Hükümetten hâlâ doğru düzgün bir açıklama yok, tazminatıma dokunmasınlar yeter” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Suriye’ye uluslararası yardım" veto edildi

SONRAKİ HABER

Sarayın taslağı üniversiteleri şirketlere teslim ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...