08 Temmuz 2020 11:53
Son Güncellenme Tarihi: 08 Temmuz 2020 16:02

AKP ve MHP'nin "çoklu baro" teklifi Mecliste görüşülüyor

HDP, Meclis Genel Kurul’una getirilen çoklu baro teklifini protesto etti. HDP’liler baroların “savunma yürüyüşü” fotoğraflarıyla Genel Kurul'a gelerek hep bir ağızdan Molier’in sözlerini okudu.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği “çoklu baro” teklifinin Genel Kurul görüşmeleri başladı. Bugünkü görüşmelerde iki bölüm ve 28 maddeden oluşan teklifin geneli üzerinde konuşmalar yapılıyor.

HDP milletvekilleri teklifi protesto etmek için Genel Kurul’a, baroların “savunma yürüyüşü” eylemi ve bu eyleme dönük polis saldırısını içeren fotoğraflarla geldi.

Beştaş ve diğer HDP milletvekilleri, ellerinde baroların savunma yürüyüşü ve yürüyüşe dönük polis saldırısını içeren fotoğrafları göstererek Fransız Yazar Molier’in “Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı” ifadelerini yüksek sesle okudu.

Bu sırada Meclis Başkan Vekili Celal Adan, protestoya sözle engel olmaya çalışarak mikrofonları kapattı, oturuma 5 dakika ara verdi.

MUHALEFET PARTİLERİ TEKLİFİN ANAYASA'YA AYKIRI OLDUĞUNU BELİRTTİ

Teklif üzerine konuşmalara geçilmeden önce, muhalefet partilerinin milletvekilleri teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek "Anayasa'ya aykırılık” tartışması açılmasını istedi. Meclis Başkan Vekili Celal Adan ise tartışma açılmasına gerek görmediğini belirtti.

"GENEL KURUL'DA GÖRÜŞÜLEMEZ"

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, teklifin açıkça Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ederek oylamaya sunulmasını istedi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ise teklifin komisyon görüşmelerinde Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle önerge verdiklerini ancak komisyon tarafından reddedildiğini söyledi. Beştaş, teklifi Anayasa'ya aykırı bulduklarını bu nedenle Genel Kurul’da görüşülmemesi ve komisyona geri gönderilmesini talep ettiklerini söyledi.

Ardından lehte söz alan AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Anayasa'ya aykırılık iddialarının “soyut” olduğunu ileri sürerek “Bu iddiaların hangisi nesneldir? Anayasa'ya aykırı olup olmadığına AYM  karar verecek. İnceler, karara bağlar. Bu kararlar da hepimizi bağlar” dedi.

HDP MİLLETVEKİLİ KOÇ: TEKLİFİN KOMİSYONA GERİ GÖNDERİLMESİ GEREK

Daha sonra söz alan HDP Ağrı Milletvekili ve Adalet Komisyon üyesi Abdullah Koç, teklifin Anayasa'nın birden fazla maddesine aykırı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Anayasa'nın 2’nci maddesi olan demokratiklik ilkesine, 9’uncu maddesi olan yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. Çünkü yargıyı bölüyorsunuz. Anayasa'nın 10’uncu maddesi olan eşitlik ilkesi ile teklik ilkesi olan 135’inci maddesine aykırıdır. Baroları diğer meslek örgütlerine benzetmek istiyorsanız bu mümkün değil. Anayasa'da baronun diğer meslek kuruluşlarından farklı olduğu belirtilmiştir. Teklifin Anayasa Komisyonuna tevdil edilmesi gerekiyor.”

Ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, milletvekillerine anayasayı anlatmaktan hicap duyacağını belirterek, “Tüm milletvekilleri bu kürsüden Anayasa'ya bağlı kalacağına dair yemin etti. Anayasa'nın 2’nci maddesi Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olduğunu söyler. Anayasa'nın 67’nci maddesi olan temsilde adalet ilkesine aykırıdır. 300 avukata 1 delege, 5 bin avukata 1 delege düşen bir düzenlemeden bahsediyoruz. Baroların özerkliği ortadan kaldırmak istiyorsunuz. Bölünme kararı baroların verdiği bir karar değil. Yasama bunu yapamaz. Bu komisyonun Anayasa Komisyonu’na iade edilmesi gerekiyor” dedi.

ANAYASAYA AYKIRILIK TARTIŞMASI REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından oturumu yöneten Meclis Başkan Vekili Celal Adan, Anayasa'ya aykırılık tartışmasının açılmasına gerek görmediği görüşünü belirterek teklifin görüşmelerine geçilmesine karar verdi.

CHP'Lİ MUHARREM ERKEK: BU TEKLİF ADALETE, MEMLEKETE İHANETTİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partisinin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Erkek, "Bu teklifi derhal geri çekmelisiniz. Cumhur İttifakı'na, Türkiye'yi yönetenlere sesleniyoruz; bu teklifi geri çekin. Çünkü bu teklif tarihe ihanettir, adalete ihanettir ve bu memlekete ihanettir" dedi.

Baro başkanlarının Adalet Komisyonuna davet edilerek dinlenmediğini belirten Erkek "Diyorlar ki 'biz davet ettik, gelmediler.' Hayır davet etmediniz, biz onların yanındaydık. '3 baro başkanı gelsin 5'şer dakika konuşsun', lütufta bulunuyorlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çankaya kapısında bekleyen 50 tane bora başkanını misafir edip ağırlayamıyor mu?" diye sordu.

Muharrem Erkek, "Adalet Komisyonu'nda da uzun uzun tartıştık, tarihe not düştük. Yine söylüyoruz bu teklif, bu ucube teklif savunmayı alçaltır" ifadesini kullandı.

AKP’Lİ TURAN REFORM OLDUĞUNU SAVUNDU

"Çoklu baro" teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri öncesi Meclis bahçesinde bir açıklama yapan AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan “Çoklu baro değil reform paketi... Yeni uygulamayla baro başkanları eşit temsil edilecek” dedi.

Turan şöyle devam etti: "Baroların bölünme hakkı var, zorunluluk yok. Barolara sorulmadı iddiası külliyen yalan. Davetli olmadıkları halde kapıya gelip eylem yaptılar. Konuyla ilgili tüm partileri de dinlemeye hazırız Düzenleme geçerse barolar marjinalleşirmiş! Zaten marjinal değil mi? Daha ne kadar marjinal olacak? Bu kanun geçtiğinde PKK, FETÖ baro kurarlarmış, kursunlar arkadaş. Bu kanun çerçevesinde suç işleyen cezasını çekecek. Şu anda marjinal olduğunu düşündüğümüz baro başkanlarının ahlaki ve siyasi sicillerine baktığımızda “Başörtülü avukat yemin edemez” dediğini biliyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Banka müdürünün Kovid-19 testi pozitif çıktı, 3 çalışan karantinaya alındı

SONRAKİ HABER

Mor Çatı Gönüllüsü Özadak: Sığınağı yönetenler kadınları koruma odaklı çalışmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...