08 Temmuz 2020 09:19
Son Güncellenme Tarihi: 08 Temmuz 2020 11:33

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı: Toplumsal olayları ısrarla takip eden kanalları kapatacaklar

RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşcı “İktidarın görülmesini, duyulmasını istemediği toplumsal olayları ısrarla takip eden, haberleştiren kanalları kapatacaklar” dedi.

Görseller: RTÜK logosu / Color Bar: Pixabay / Kolaj: Evrensel

Paylaş

İktidarı eleştiren televizyon kanallarının ekranlarını karartan ve yayın lisanslarının iptali için kritik süreci başlatan RTÜK'ün, CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı “İktidarın görülmesini, duyulmasını istemediği toplumsal olayları ısrarla takip eden, haberleştiren kanalları kapatacaklar” dedi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in sorularını yanıtlayan Taşcı, Üst Kurul'un yayıncı kuruluşlar üzerindeki baskıcı tutumuna giden yolların taşlarının, AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte döşenmeye başlandığını söyleyerek “Cumhurbaşkanı'nın medyayı ‘virüs’ olarak nitelemesi tam bir dönüm noktası oldu” dedi. Cumhurbaşkanı’nın devamında, “Bazı medya virüslerinden kurtulacağız” sözlerinden sonra her kurul toplantılarında en ağır ceza istemli dosyaların gündeme gelmeye başladığını aktaran Taşcı “Medyada ‘virüs’ olarak gördükleri kanalları ‘temizleme’ görev emri RTÜK’e çıkartıldı. İktidarın görülmesini, duyulmasını istemediği toplumsal olayları ısrarla takip eden, haberleştiren kanalları kapatacaklar.” diye konuştu.

"SARAY MERKEZLİ TV’LER İZLENMİYOR"

“İktidar, yazılı ve görsel medyanın tamamına yakınını kontrol altında tutabiliyor ki bu basının yüzde 95’ine denk düşüyor” diyen Taşcı buna rağmen Saray merkezli hazırlanan gazetelerin okunmadığını, oluşturulan kurgusal haberlerin televizyonlarında izlenmediğini belirterek “Haberler bir türlü istedikleri etkiyi yaratmıyor. Bütün mesele, iktidara yönelik eleştirel yayıncılık yapabilen gazete ve televizyonların haberlerinin toplumdaki etkisi. Kendi kontrollerindeki yüzde 95’lik medyadan bile daha çok ses getiriyor olması” dedi.

"ŞAHİN’İN PUSULASI SARAY’DIR"

“Ebubekir Şahin’in pusulası Saray’dır” diyen Taşcı şöyle devam etti: “Kendi deyimiyle Saray'dan gelecek her talimatı emir telakki eder. Cumhurbaşkanı'nın medyayı virüs olarak nitelemesinden hemen sonra art arta talimatlarla hazırlattığı raporlarla belli televizyon kanallarını ağır cezalarla yaptırımlarla kıskaca almaya başladı. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın sözleri işaret fişeğiydi. Bazen kanallara verilen cezaların hukuksallığı tartışılıyor. Oysa olay siyasal. Kararlar hukukun ışığında değil, siyaseten alınıyor. Şu anda RTÜK’ün bütün radarları, eleştirel yayın yapabilen kanallara çevrilmiş durumda. Uzmanlar gözlerini muhalif ekranlardan ayırmıyor. Çünkü yukarıdan gelen talimat öyle. RTÜK içindeki uzmanlar yetmiyor gibi Saray kontrolünde oluşturulan özel bir ekip de muhalif kanalları sürekli izliyor. RTÜK Başkanı, Cumhurbaşkanı, AKP iktidarı hiçbir şekilde eleştirilmesin, yanlışları söylenmesin, yaptıkları sorgulanmasın diye canhıraş uğraşıyor.” 

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN: İŞİMİZİ YAPIYORUZ

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise RTÜK üyesi İlhan Taşcı’nın “Muhalif kanalları kapatacaklar” sözlerinden sonra Twitter üzerinden bir açıklama yaparak yasalara göre hareket ettiklerini iddia etti.

TBMM’de millet iradesiyle çıkarılan yasaya göre hareket ettiklerini savunan Şahin “Siyaset yapmadan işimizi yapmamız gerekir. Ben şahsen böyle yaparım. Sizlerin saray hayallerini ve özel ekip özlemlerini anlayışla karşılayabilirim ama bizler kanunlar çerçevesinde hareket etmeyi şiar edinmiş anlayıştan gelmekteyiz.” dedi.

RTÜK içinde özgür iradeleriyle karar aldıkları iddiasında bulunan Şahin “Millete değil de bir kesime hitap etmek uğruna Anayasal bir kurum olan Üst Kurulumuzu yıpratma eylemlerimize son vermemiz lazım.” diye yazdı.

SİYASETTEN ARINMIŞ ZİHİNLER…

Şahin ayrıca Taşcı’nın kimi medya kuruluşlarının hamiliğine soyunduğunu ve “yandaş/iktidara yakın” dediği kuruluşları takip ettiğini savunurken şöyle devam etti: “Anlaşılan Sayın İlhan Taşçı tüm zamanını ‘yandaş/iktidara yakın’ diye yaftaladığı kuruluşları takibe ayırıyor ama biz RTÜK olarak hiçbir kuruluşu özel olarak takip etmiyoruz. Dileğim ve beklentim odur ki, bir siyasi partinin temsilcisi gibi değil de özünde bağımsızlık olan RTÜK Üyeliğinin gerektirdiği vakarla zihinlerimiz siyasetten arınmış olarak görevimizi yerine getirelim. Artık kanalları kategorize etmekten, ayrım yapmaktan lütfen vazgeçelim.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink cinayetine ilişkin 76 sanıklı davada 4 tanık dinlendi

SONRAKİ HABER

İstanbul Adliyesinde avukatlardan ‘çoklu baro’ düzenlemesine karşı alkışlı protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa