07 Temmuz 2020 12:17

ÇAYKUR’da ikinci sürgün kotası belirlendi, üretici endişeli

ÇAYKUR yaş çay ikinci sürgün döneminde üreticilerden dekar başı 450 kilogram çay alınacağını duyurdu. İlk sürgüne göre 200 kilogram daha düşük olan kota üreticileri kaygılandırdı.

Fotoğraf: Çağdaş Çavuşoğlu

Paylaş

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (ÇAYKUR) yapılan yazılı açıklamada, 2020 yılı ikinci sürgün dönemi çay alımlarının bugünden itibaren başladığı, üreticilerden dekar başı 450 kilogram çay alınacağı belirtildi.

19 Mayıs’ta açılan ilk sürgün döneminde 600 kilogram kota uygulaması ile başlayan ÇAYKUR’un kotayı 2 gün sonra 50 kilogram ve bir hafta sonra da 15 kilograma düşürdüğünü hatırlatan çay üreticileri endişeli.  

Kotanın düşürülmesiyle özel sektöre mecbur bırakılarak ezdirildiklerini dile getiren çay üreticileri, “İlk sürgüne göre 200 kilogram düşük başlatılan kota bu sefer üreticileri ezdirecek düzeye indirilmesin. Unutulmasın ki ÇAYKUR’un 3 lira 40 kuruştan aldığı çayı özel 3 liradan alıyor” dedi.

ÇAYKUR: ACELE ETMEYİN  

Üreticilerin endişesi karşısında ÇAYKUR’un cevabında, sürgün dönemi başlarında üreticilerin çaylarını kısa sürede toplayıp bitirme yaklaşımı nedeniyle bazı alım yerlerinde izdiham yaşanabildiği ifade edilerek bunun önüne geçebilmenin tek yolunun, üreticilerin acele etmeden çaylarını mevcut kontenjan uygulamalarına uygun toplamalarından geçtiği belirtildi.

Toplama konusunda üreticinin acele etmemesi halinde kotanın düşürülmeyeceğinin garantisi ise verilmedi.

"KORONANIN GEÇMEDİĞİ UNUTULMASIN"

Fabrika müdürlüklerine çay alımlarıyla ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılarak bütün alım yeri ekiplerinin hazır duruma getirildiği bildirilen ÇAYKUR açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Üreticilerimizden istirhamımız, her ne kadar koronavirisün yayılma hızı kısmen azalmış gibi gözükse de kampanya başlangıcında aldığımız tedbirlere ve ekiplerimizin yapacağı uyarı ve yönlendirmelere bu sürgün döneminde de azami derecede riayet etmeleridir. Devamında ise elbette çaylarını evsafına uygun, kaliteli ve aile fertleriyle birlikte kendilerinin toplamalarını bekliyoruz. Her zaman olduğu gibi bu sürgünde ve devamında üreticilerimizin anlayışlı yaklaşımları ve sahiplenmeleri neticesinde sorunsuz, bereketli hasat dönemleri yaşayacağımıza içtenlikle inanıyoruz.” (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran'da bir günde Kovid-19 nedeniyle 200 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ruken Demir'in duruşması ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...