07 Temmuz 2020 11:42

Gölcük Askeri Tersanesinde vaka sayısında tehlikeli artış

2 bin 500’e yakın işçinin çalıştığı Gölcük Askeri Tersanesinde farklı birimlerde çalışan 24 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Tersanede üretim tam gaz devam ediyor.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Normalleşme kararları kapsamında 1 Haziran tarihinde tüm personelle tam zamanlı çalışmaya başlayan Gölcük Askeri Tersanesi’nde Kovid-19 vaka sayıları tehlikeli boyutlara ulaştı. 2 bin 500’e yakın işçinin çalıştığı tersanede farklı birimlerde çalışan 24 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken, tersane tam kapasite ile çalışmaya devam ediyor. Her güne yeni bir vaka haberi ile başladıklarını belirten işçiler ise kaygılı. Altı bölümde vaka görüldüğünü kaydeden işçiler, bir an evvel tersanede üretime ara verilerek, işçilerin ücretli izinli sayılması gerektiğini dile getirdiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme kararları kapsamında kamu kurumlarında idari izinde bulunan ve esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personelinin 1 Haziran tarihi itibariyle normal mesaiye başlayacağını açıklamıştı. O tarihte tersanede 2 işçinin test sonucunun pozitif olduğunun bilinmesine rağmen üretime tam kapasite ile başlandığını aktaran işçilerse bugün gelinen noktada vaka sayısının 24’e çıktığını belirtiyorlar. “İşçilerin canı bu kadar mı değersiz” diye soran tersane işçileri, üyesi oldukları Harb-İş Sendikasının bu koşullar altında üretimin sürdürülmesi ısrarına sessiz kalmasına da tepkili.

Tersanede “51 elektrik” bölümünde 8, “99 genel servis” bölümünde 6,  “56 boru” bölümünde 1, “17 ince saç” bölümünde 2, “11 tekne” bölümünde 4, “26 kaynak” bölümünde 3, toplamda 24 işçinin test sonucunun pozitif çıktığını aktaran bir tersane işçisi “Şu an bildiğimiz sayı bu. Sürekli yeni vaka haberleri geliyor. Tersanede vaka sayısındaki artış alarm veriyor ama kimse sesimizi duymuyor. Bizim canımızın, ailelerimizin canının kimse için bir değeri yok” ifadelerini kullandı.

Tersane giriş kapısında termal kamera ile ölçüm yapıldığını belirten başka bir tersane işçisi “Bir de maske dağıtıyorlar. Riskli diye yemekhaneye kimseyi almıyorsun, öğlen yemeğinde kumanya dağıtıyorsun ama kimi bölümlerde işçiler iç içe çalışıyor. Buna karşı bir önlemin var mı, yok. Geldiğimiz sonuç ortada. Çalışma alanımız demir, yaz günü demir içinde çalışınca hissedilen sıcaklık hayliyle fazla. Kimi bölümlerde klimalar var, bu yayılımı hızlandırıyor. Özellikle deniz altı bakım onarım ve yeni denizaltı inşasında çalışan arkadaşlarımız sosyal mesafe diye bir imkana sahip olmadıklarından üst üste çalışıyorlar. Bu da yayılım hızını arttırıyor” şeklinde konuştu.

Tersanede örgütlü Harb-İş Sendikası yöneticilerinin yaşananlar karşısındaki sessizliğine tepki gösteren başka bir tersane işçi ise “Bu şartlarda nasıl tam kapasite çalıştırılır bu tersane, bir sendika buna nasıl sessiz kalır, bu işçinin canı bu kadar mı değersiz? Ne olmalı ya, işçilerden biri can mı vermeli, ne olsa harekete geçeceksiniz? Böyle sendika mı olur? Öyle bir sendika ki bu, pozitif olup olmadığı belli olmayan, temastan dolayı karantinaya alınan işçilerin yıllık izin zamanı geldiyse karantina süreci yıllık izinden sayılıyor. Bu işin şakası yok. Bir arkadaşımızın ya da yakının başına onların bu vurdumduymazlığı nedeniyle bir iş gelirse kim verecek bunun hesabını? 24 vaka ya daha ne olsun. Bir an evvel üretim durmalı ve işçilere ücretli izin verilmeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gözaltında işkence gören Sevil Rojbin Çetin tutuklandı

SONRAKİ HABER

Tiyatroculardan destek çağrısı: Özel tiyatroların kapanmasından endişe ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa