07 Temmuz 2020 11:37
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2020 14:51

Gözaltında işkence gören Sevil Rojbin Çetin tutuklandı

Gözaltına alınırken polisin köpekli ve fiziki işkencesine maruz kalan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin tutuklandı.

Sevil Rojbin Çetin | Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran'da Diyarbakır'daki evine yapılan baskında, polisin köpekli ve fiziki işkencesine maruz bırakılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin savcılık işlemlerinin ardından tutuklanma istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Çetin tutuklandı.

AV. ÇETİN: GÖRÜŞMELER LEGAL

Savcılık ifadesinde susma hakkını kullanan Çetin'in avukatı Mehmet Öner, müvekkilinin yapmış olduğu görüşmelerin içeriğinin legal olduğuna vurgu yaptı. Avukat Öner, "Görüşmelerin gerçekleştiği yer kendi partisinin il ve ilçe teşkilatları ve belediye kurumlarıdır. Gizli saklı bir görüşme gerçekleşmemiştir. Dosyasının içinde beyanları bulunan gizli tanıkların anlattığı gibi illegal görüşmeler yapılmamıştır. Bu amaçla tamamıyla siyasal çalışma yürüten müvekkilin 'örgüt üyeliği' ile suçlanması hukuka aykırı bir durum oluşturmaktadır. Soruşturma aşamasında müvekkile CMK'ya uygun bir davetiye gönderilmemiştir. Kendisinin usule uygun ifadeye çağrılma durumu olmamıştır. Kendisinin resmi ikametgahı olmasına rağmen hiçbir zaman ifadesinin alınmasına yönelik bir çağrısı olmadığından müvekkilin kaçma şüphesinden bahsedilemez. Bu nedenlerden dolayı müvekkilin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

"İŞKENCEYE UĞRADI"

Avukat Seda Zengin ise, müvekkilinin insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde işkenceye maruz kaldığına işaret ederek, "Müvekkilim bu hali ile haksız yere uzatılan gözaltılarla mağdur edilmiştir. Müvekkilin tutukluğunu gerektirir hiçbir koşul oluşmamıştır. Müvekkilin şu aşamada gözaltı ve tutuklanması yaşama hakkına aykırılık teşkil edecektir" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukat Ümit Dede de, Çetin'in susma hakkını kullanmasının yasal hakkı olduğunu ve aleyhine değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Dede, "Müvekkilin gözaltında iken yaşadığı psikolojik ve fiziksel işkence izleri halen durmakta. Bu hususlar dikkate alınarak müvekkilin serbest bırakılmasını ve soruşturmanın tutuksuz devam ettirilmesini talep ediyoruz" dedi.

Avukat savunmalarının ardından savcılık, Çetin'i "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.  

"YÜRÜTTÜĞÜM FAALİYETLER RESMİ VE AÇIK"

Çetin, hakimlikte şu savunmayı yaptı: “Mardin’de hakkımda yürütülen bu soruşturmadan haberim yoktu. Benim ikamet adresime gidilmemiştir. Ben yıllardır HDP’de siyaset yapan biriyim. Kadın haklarında çalışmalarım vardır. 1 Nisan 2014’te Van Edremit Belediye başkanı seçildim. 2019 yılına kadar görevimi sürdürdüm. Çalışkanlığımdan dolayı yerel yönetim kadrosuna seçildim. Tüm partilerde yerel yönetimler vardır. Daha önce avukatımız tarafından yerel yönetimlerin işleyişine dair çizelge sunulmuştur. Ben daha önce birçok kez görüş alış verişi yapmak adına Mardin’e gelmişimdir. Resmi, açık ve alenidir. Resmi bir kurumun resmi bir üyesiyim. Hakkımdaki tanık beyanlarının hiçbirini kabul etmiyorum. Hepsi iftiradır. Buna isnat edilen suçları da kabul etmiyorum. Yürüttüğüm faaliyetler resmi açık ve alenidir.” 

Çetin, hakkındaki gizli tanık beyanlarını da reddederek, "Hepsi karalama ve yalandır. Benim öz geçmişim ortadadır. Bu beyanları kabul etmiyorum. Rojbin benim göbek ismimdir. Beni herkes böyle tanır. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ediyorum" talebinde bulundu. 

Mahkeme, Çetin'in “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi. 

AÇIKLAMAYA POLİS ENGELİ

Çetin'in tutuklanması sonrası HDP'liler adliye önünde açıklama yapmak istedi. Polisler, açıklamaya izin vermedi.  

AVUKATLAR: TUTUKLAMANIN SOMUT DAYANAKLARI YOK

Sevil Rojbin Çetin’in tutuklanmasını değerlendiren avukatları, tutuklanma gerekçelerinin gizli tanıkların dayanaktan yoksun beyanları olduğunu belirtti.

“Örgüt üyesi olmak” iddiası ile tutuklanan Çetin hakkında 15 Kasım 2019’da kayyım atanan HDP’li Savur, Derik ve Mazıdağı Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanmasına gerekçe yapılan dosyalardaki gizli tanık beyanları üzerine soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Dosya kapsamında “1L5EV3NE8 (PLEVNE)”, “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)”, “1ES9R6ZPS8RN” VE “P19O9L6D2P0L1T5” isimli gizli tanıkların beyanları tutuklamaya gerekçe yapılırken, Çetin Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Çetin’in tutuklanmasını değerlendiren avukatlarından Mehmet Öner, dosyanın “gizli tanık” beyanları üzerinden hazırlandığını belirten Öner, tanık beyanlarında somut tek bir ifadenin olmadığını dile getirdi. Öner, gizli tanıklar her ne kadar “örgüt üyesi” iddiasında bulunsa da Çetin’in HDP’nin resmi bir yöneticisi olduğunu, legal olarak siyasi faaliyetler yürüttüğünü ifade etti.

"HASTALIĞI GÖZARDI EDİLEREK TUTUKLANDI"

Avukat Seda Zengin de, Çetin’in ilk gözaltı sürecinde emniyete gittiğinde emniyetten “Burada böyle biri yok” cevabı aldığını söyledi. Sonrasında Çetin’in Diyarbakır TEM Şube’de olduğunun ortaya çıktığını ve görüşme imkanı bulduğunu ifade eden Zengin, “Zaten işkenceye maruz bırakılmıştı. Kendisi detaylı bir şekilde anlattı. Sonraki süreçte suç duyurusunda da bulunduk. Şu an bu aşamayı yürütmeye devam ediyoruz. Bugün de durumuna dikkat çekerek, kendisinin kanser hastası olduğunu ve tedavisini olması gerektiğini belirttik. Buna dair tedavi altında olması gerektiğini gerek psikolojik, gerek fiziksel olarak etkilendiğini ve ailesi ile olup süreci atlatması gerektiğini söyledik ama her zaman olduğu gibi gözardı edilerek, tutuklanma kararı verildi” dedi.

Çetin’in tutuklanması sürecinin takipçisi olacaklarını belirten Zengin, tutuklanma gerekçelerinin dayanağı olmadığını ifade ederek, Çetin hakkındaki gizli tanık beyanlarının resmi faaliyetleri dışında beyanlar olduğunu söyledi. Zengin, müvekkilinin soyut beyanlar üzerinden tutuklandığını belirtti.

HDP’DEN TEPKİ

Çetin’in tutuklanmasıyla ilgili Twitter'dan yaptığı paylaşımla tepki gösteren HDP, “İşkenceyle gözaltına alınan ve 11 gündür gözaltında tutulan Rojbin Çetin’in tutuklanması, hukuksuzdur. İşkence insanlık suçudur, tutuklama kararıyla bu işkence meşrulaştırılamaz. İşkenceciler hukuk önünde hesap verecektir” açıklaması yaptı. 

HDP KADIN MECLİSİ: ROJBİN'E YAPILAN İŞKENCEYİ AKLAMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ

Rojbin Çetin’in tutuklanmasına tepki gösteren HDP Kadın Meclisi, “Biz kadınların iradesini cinsiyetçi, militarist, faşist politikalarınızla teslim alamayacaksınız. Rojbin’e yapılan işkenceyi aklamanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Çetin’in evinin basıldığı gün polisler tarafından saatlerce işkenceye maruz kaldığı ve iki bacağında köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun farklı yerlerinde darp izinin olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Diyarbakır Valiliği, "kademeli oranda zor kullanma" açıklaması yaparak işkencenin meşrulaştırıldığı vurgulandı.

Çetin’in Van Edremit Belediye Eşbaşkanı iken 2015 yılında tutuklandığının hatırlatıldığı açıklamada, “14 ay cezaevinde kalan Rojbin, tahliye edildi. Rojbin, tahliye olduktan sonra siyasette yer almaya ve kadın mücadelesine devam etti,  tutuklandı, hakkında birçok dava açıldı, ancak mücadelesinden bir an olsun geri adım atmadı. Belediyede eşbaşkanlık sistemini benimseyen ve hayatın her alanında uygulanması gerektiğine inanan Rojbin, mahallelerde kadınları yalnız bırakmadı, kadınların talepleri doğrultusunda bir kadın merkezi açtı” denildi.

"TESLİM ALAMAYACAKSINIZ"

Çetin’e yönelik gözaltı ve tutuklamanın kadın özgürlük mücadelesine yönelik olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu tür politikalar, 12 Eylül döneminde de cuntacılar tarafından denendi, ama başarılı olunamadı, yine olmayacak. İşkenceciler, tarihin çöp sepetinde yerini alırken; bizim mücadelemiz daha da büyüdü ve toplumsallaştı. AKP-MHP ittifakına sesleniyoruz; teslim almaya çalıştığınız irademize yönelik saldırılara karşı boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. İşkence tezgahlarınızda teslim olmayan Gültanların, Sakinelerin mücadelesidir bize güç veren, ‘Kadın Mücadelesi Her Yerde’ diyerek alanları, sokakları terk etmeyen kadınların duruşudur. Bize güç veren, zindanlarda olsalar da mücadeleyi bırakmayan kadınların iradesidir. Biz kadınların iradesini; cinsiyetçi, militarist, faşist politikalarınızla teslim alamayacaksınız. Bizim dayanışmamız sizin erilliğinizden çok daha güçlü” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın sonunda Çetin’e yapılan işkencenin aklanmasına izin verilmeyeceği vurgulanarak, Çetin’in biran önce serbest bırakılması çağrısı yapıldı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Ensar Vakfıyla "Değerler Eğitimi" protokolü Anayasa’ya aykırı bulundu

SONRAKİ HABER

Gölcük Askeri Tersanesinde vaka sayısında tehlikeli artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...