07 Temmuz 2020 09:07

"Türk Metal, ‘Hak gasbına karşı mücadele’ diyen partiden niye rahatsız oluyor?"

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütünün kıdem tazminatı bildirisi dağıtırken Türk Metal temsilcileri tarafından saldırıya uğramasına metal işçilerinden tepki: Hangi gerçeğin öğrenilmesini istemiyorlar?

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütünün kıdem tazminatının gasbına karşı işçileri mücadeleye çağırması Türk Metal temsilcileri tarafından engellenmek isteniyor. Türk Metal, temsilcileri EMEP üyelerinin Kocaeli’deki Kalibre Boru fabrikasında çalışan işçilere bildiri dağıtmasını engellerken, metal işçileri ise “İşçileri kıdem tazminatının gasbına karşı uyaran ve mücadele çağrısı yapan bir partinin bildirilerinden neden rahatsız oldunuz” diye sordu.

Kalibre Boru işçisi “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz diyorlar ama temsilcilerin bu çizgiden haberi var mı? Ben temsilcilerin fona devrin ne anlama geldiğini bildiklerinden bile şüpheliyim. Yani düşünün ki temsilcilerine bunu anlatamayan bir sendika üyelerine ne anlatabilir? İçeride kime kaç kişiye fon ile ilgili bilgilendirme yaptılar mesela? Bu yüzden de Emek Partisinin fabrika önünde yaptıkları bildiri dağıtımını engellediklerinde de ilk aklıma gelen bu sendika işçilerin bilinçlenmesini istemiyor mu sorusudur” dedi.

"HANGİ GERÇEĞİN ÖĞRENİLMESİNİ İSTEMİYORLAR?"

Sumiriko Hose’da çalışan bir işçi de “Ben sendikasız bir fabrikada çalışıyorum. Fakat kıdem tazminatının fona devri tartışması yalnızca sendikal örgütlülüğün olduğu fabrikaları kapsamıyor, hepimizi ilgilendiriyor. Başta Türk Metal olmak üzere bu sendikaların hepsi sendikalı sendikasız tüm işçilerin hakkını savunduklarını iddia ediyorlar. Fakat bir yandan kırmızı çizgi, genel grev diyorsun, bir yandan da bizi bilgilendirmek üzere dağıtılan bildirileri yırtıyorsun. Hangi gerçeğin öğrenilmesini istemiyorlar, kıdem tazminatının gasbı için yüksek perdeden konuşanlar bugün işçilerin hakları için mücadele etmesini yazan bildirilerden neden rahatsız oluyorlar? Türk Metal Sendikası önce biz işçilere bunun cevabını versin” diye konuştu.

Arcelik LG işçisi de şunları söyledi: “Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerimizde kıdem tazminatının fona devri ile bugüne kadar sendikacılardan tek bir kelime duymadık. Bunca tartışma olurken metal grevi sonrası işçilerine kulaklarını açacağını iddia eden bir sendika bu kadar temel bir meseleye dair bile söz söylemeyince işçi arkadaşlarım da sendikadan bir şey beklemez oldu. Sendika dediğinin kıdem ile ilgili bir yol haritası çizmesi gerekirken bildiri dağıtanları engelliyor. Türk Metal öncelikle sözde değil özde bir işçi sendikası olsun.”

ÖNCEKİ HABER

İstanbul için sağanak yağış uyarısı

SONRAKİ HABER

Mahkeme 10 Ekim katliamı için verilecek manevi tazminatı fazla buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...