07 Temmuz 2020 08:22

ÇGD: İçişleri Bakanı, RTÜK Başkanı ve BİK Genel Müdürü istifa etmeli

Çağdaş Gazeteciler Derneği haziran ayı Basın Özgürlüğü Raporu açıkladı.

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara, Bursa ve Antalya şubelerinin çalışmalarıyla hazırlanan 2020 yılının Haziran ayı raporunu açıkladı. ÇGD Raporunda “İçişleri Bakanı Soylu, RTÜK Başkanı Şahin ve BİK Genel Müdürü Duran istifa etmelidir” dedi.

ÇGD’nin raporun açıklama bölümünde Süleyman Soylu’nun, sosyal medya hesabından tehditler savurduğu ve suçlamada bulunduğu gazeteci Müyesser Yıldız’ın tutuklandığını hatırlatarak; Sözcü Yazarı Saygı Öztürk’e de “namussuz” diyerek hedef gösterdiğini söyledi.

RTÜK VE BİK CEZALARI

“Geçen ay basın özgürlüğüne saldırılarda birbiriyle yarışan diğer iki isim ise RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile BİK Başkanı Rıdvan Duran’dır.” denilen açıklamada RTÜK’le ilgili şöyle denildi: “Yönettikleri kurumların kuruluş ilkelerini ve yasalarını tarafgirlikle ve basın üzerindeki ekonomik tehditleriyle açıkça çiğnemektedirler. Muhalif televizyon kanalları FOX TV, Halk TV ve Tele-1, RTÜK’ün lisans iptali tehdidiyle karşı karşıyadırlar. RTÜK son olarak Halk TV’ye 5 gün yayın yasağı, Tele-1’e 5 gün yayın yasağı ve 4 ayrı para cezası vermiştir. Bu görülmemiş düzeyde ağır cezaların yanında, iktidar yanlısı yayınlarıyla öne çıkan televizyon kanallarına yönelik şikâyetler sümen altı edilmiştir. ATV için yılın ilk altı ayında RTÜK’e 90 bin şikâyet iletilmiş, hiçbiri işleme konmamıştır.” 

Basın İlan Kurumunun Haziran ayında verdiği cezalara vurgu yapan ÇGD “Önce Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarını 35 gün süreyle keserek rekora imza atan BİK, bu kez Evrensel gazetesini ekonomik yok oluşa sürüklercesine 45 gün resmi ilan ve reklam kesmeyle cezalandırmıştır. Bu cezalarla RTÜK ve BİK, eleştirel haber yapan basının boğazına diziyle çökmüştür, nefes alma çabasını izlemektedir.” dedi.

“MAKAMLAR GEÇİCİ, GAZETECİLİK KALICIDIR”

Açıklama şöyle devam etti: “Süleyman Soylu, Ebubekir Şahin ve Rıdvan Duran Anayasa ve yasalarla belirlenmiş görevlerini yapmalı, değilse erdemli bir karar alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasını ihlal etmek, toplumsal sözleşmeyi ayakları almaktan dolayı istifa etmelidirler. Bakanlar ya da bürokratlar tehdit, hakaret ve hedef göstermeye varan söylemleriyle gazetecileri yıldıracağını düşünüyorsa dönüp geçmişe bakmalıdır. Makamların geçici, gazeteciliğin kalıcı olduğunu göreceklerdir.

Tüm bu düşmanca tavırları, hak ihlallerini ve basına yönelik sistematik saldırıları gün gün işlediğimiz Haziran ayı raporumuzda ayrıntılara da yer verdik. Bu ay içinde basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar arasında, meslektaşlarımız Müyesser Yıldız, İsmail Dükel, Kemal Cankaya, Arif Aslan ve Zeynel Bulut’un gözaltına alınmaları, Yıldız ve Aslan’ın tutuklanması öne çıktı. Haziran’da 3 gazeteciye toplam 4 yıl 1 ay hapis cezası istendi, en az 9 gazeteci haklarında açılan soruşturmalarda ifade verdi, en az 2 gazeteci ölümle tehdit edildi.”

BASIN İLAN KURUMUNDAN EVRENSEL’E 45 GÜN İLAN KESME CEZASI

ÇGD raporunda BİK’in Evrensel’e verdiği 45 günlük cezaya da yer vererek şöyle dedi: “Pek çok gazetenin ekonomik olarak ayakta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu resmi ilanların gazetelere hakkaniyetle dağıtılması için kurulmuş olan Basın İlan Kurumu, ceza aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Geçen ay Cumhuriyet gazetesine 35 gün resmi ilan kesme ceza veren Basın İlan Kurumu, bu kez Evrensel gazetesinin resmi ilanlarını 45 gün süreyle kesti. Gerekçe, hakkında adli soruşturma da açılan, Ragıp Zarakolu’nun Erdoğan ve Menderes arasında benzerlik kurduğu “Makus talihten kaçış yok” başlıklı yazısı oldu. Cezayla ilgili açıklama yapan Evrensel avukatı Devrim Avcı, ‘Basın İlan Kurumu için başvuru yapılıyor, ilan kesme cezası veriliyor, yetmiyor, savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Yetmiyor erişim engelli, tekzipti vs. Tüm bunlar artık gazetenin topyekün hasmane bir tutum ile karşı karşıya olduğunu düşündürtüyor. Tüm bunları düşününce ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kişilerin kanaat özgürlüğünün de artık bu ülkede tanınmadığının da açık bir ilanı olduğunu düşünüyoruz. Bu uygulamalara karşı tüm hukuki yollara da başvurumuzu yapacağız’ dedi.”

RAPORDAN ÖNE ÇIKANLAR

Çağdaş Gazeteciler Derneği raporunda gazetecilerin yargılanma ve tutuklanmalarına yer verdiği Haziran ayı raporunda öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle;

  • RTÜK’ün Tele 1, Halk TV ve Ulusal Kanal’a verdiği cezalar
  • Sol Haber sitesinde 3 habere erişim engeli
  • “İşçilerde koronavirüs tespiti” haberine erişim engeli
  • Özgürüz Radyo internet yayınının RTÜK eliyle engellendi
  • “Emine Erdoğan’ın çantası” ve “Bilal’e anlatır gibi anlatmak” yasaklandı
  • Yerel gazetelerden siyasi baskılara birinci sayfadan tepki
  • Medyada HDP yasağı itiraf edildi
  • İçişleri Bakanından gazeteci Öztürk’e “namussuz” suçlaması
  • Baroların yürüyüşünde gazetecilere ağır baskı

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf'in yeni görünümü tepki topladı

SONRAKİ HABER

Türk-İş: Denetimler artırılmalı, kurallara uymayan işletmeler cezalandırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...