07 Temmuz 2020 06:46

İzmir'de bir geminin hava almayan depo bölümünde 276 mülteci bulundu

İzmir Narlıdere’deki bir balıkçı barınağına yanaşan gemiye baskın düzenlendi. Geminin ambar bölümünde 276 mülteci bulundu.

Fotoğraf: AA

Reklam

İzmir Narlıdere’de bir gemiye baskın düzenlendi. Baskında geminin hava almayan kapalı ambar bölümünde 276 mülteci bulundu. İnsan kaçakçılığı yapan 8 kişi gözaltına alındı.

Ekipler, teknik ve fiziki takibin ardından Narlıdere sahiline yaklaşan bir gemiyi izlemeye aldı. Onarım bildirimiyle Sahilevleri semtindeki balıkçı barınağına yanaşan gemi, kıyıya yanaşıp mültecileri aldığı sırada operasyon düzenlendi.

Gemide yapılan aramada yakıt deposuna benzer kapalı ve hava almayan bir bölmede 46'sı kadın 59'u çocuk 276 mülteci bulundu. Mültecilerin Afganistan, Bangladeş, Suriye, Orta Afrika, Somali ve İran’dan Türkiye’ye geldikleri öğrenildi. Gemiden çıkarılan bazı mültecilerin nefes almakta güçlük çektikleri belirtildi.

Bu arada yaklaşık 40 metre uzunluğundaki geminin bir süredir Fethiye açıklarında bulunduğu ve mültecileri almak için 19 Haziran'da İzmir Körfezi'ne geldiği öğrenildi.

Onarım bildirimiyle Narlıdere sahile çekilen geminin su almaya başladığı ve daha fazla göçmen taşımak için iç bölümündeki bazı orijinal bölümlerinin yıkıldığı tespit edildi.

Öte yandan sığınmacıların gemide kaldığı bölmeler basın mensupları tarafından görüntülendi. Sığınmacıların bulunduğu alanda yaşam malzemeleri, su, gıda, vantilatör, elbise, ayakkabı, dezenfektan malzemesi, maske, eldiven ve valiz bulunduğu görüldü.

“YAŞAYACAK KOŞULLARI KALMADIĞI İÇİN BU YOLLARLA GİTMEYİ TERCİH EDİYORLAR”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Ali Salih, Türkiye’de zor durumda yaşayan mültecilerin Avrupa’ya gitmek istediğini söyleyerek Avrupa’ya gidişin de hep tehlikeli yollardan geçtiğini dile getirdi. Pandemi ile birlikte mültecilerin yoğun çalıştığı atölyelerin kapandığını, işlerin durduğunu ifade eden Salih, “İş bulamayınca mültecilerin hiçbir geliri kalmadı. Biz Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere çağrı yaptık ama çağrı hala sonuç vermedi. Ufak tefek birer koli yardımlar oldu ama onlarda yetersiz. İş olmadığı için başka bir çare olarak ölüm olsa da kurtulmak istiyorlar. Yaşayacak koşulları kalmadığı için bu yollarla gitmeyi tercih ediyorlar” diye konuştu.

“MÜLTECİLER İYİ KOŞULLARDA YAŞAMAK İSTİYOR”

Halklararası Dayanışma Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart ise, insanların yaşamlarını imkansızlaşmış olan doğdukları yerlerden ayrılıp daha iyi yaşayacaklarını düşündükleri bir yerlere ulaşma çabalarını engellenemez olduğunu söyledi. Mültecilerin de iyi koşullarda yaşayacakları ortamlara gitme isteğinin artarak devam edeceğini dile getiren Reinart, “Ne kadar sınırları kapatırlarsa kapatsınlar geçişler devam edecek. Bu gittikçe daha trajik, daha acı verici boyutlarda devam edebilir. Türkiye çok fazla mülteci aldı. Fakat Türkiye Şubat ayının sonunda olduğu gibi maalesef mültecileri bir pazarlık unsunu olarak kullanıyor, bu çok acı bir şey. Avrupa derseniz şiddetle Avrupa’yı kale gibi kapatarak mültecileri dışarıda tutmaya yelteniyor. Bu durumda ortaya çıkan tabloda daha trajik olacak” dedi.

“SAVAŞLAR OLDUKÇA MÜLTECİLİK ARTACAK”

İnsanların daha tehlikeli koşullarda başka yerlere gitmeye çalışacaklarına vurgu yapan Reinart, “Mültecilik engellenemeyecek. Savaşlar oldukça, iklim değişikliği ile yaşanmaz alanlar çoğaldıkça mültecilik artarak sürecek. Çok trajik tablolarla karşılaşacağımız kesin bunu biliyoruz. İnsanca bir şekilde yeryüzü hepimize yeter diye insanları karşılamayı bilmedikçe ve savaşların önüne geçemedikçe bu tarz geçişler ve yaşamlarını kurtarma çabaları da giderek artacak” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam