07 Temmuz 2020 06:34

Türkiye’de son on yılda 93 bin futbol sahasından fazla orman yanmış

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına göre, son 10 yılda Türkiye’de yıllık ortalama 6 bin 665 hektar alanı etkileyen 2 bin 388 orman yangını çıkmış.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Türkiye’deki orman yangınlarına ilişkin verdiği soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan cevaba göre son 10 yılda Türkiye’de yıllık ortalama 6 bin 665 hektar alanı etkileyen 2 bin 388 adet orman yangını çıkmış.

Geçtiğimiz temmuz ayında ülke genelinde ardı ardına yaşanan orman yangınlarına zamanında müdahale edilmemesi ve Türk Hava Kurumuna ait yangın söndürme uçaklarının kullanılmadığına ilişkin açıklamalar kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Konuyu soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan CHP’li Ali Şeker, “Yaşanan orman yangınlarına zamanında ve gereği gibi müdahale edilmemesi maddi zararın yanında bölge ekosistemini ve habitatını da olumsuz etkiliyor” açıklamasında bulunmuştu.

Önergeye cevap veren Bakan Pakdemirli “Son 10 yılda ülkemizde yıllık ortalama 6 bin 665 hektar alanı etkileyen 2 bin 388 adet orman yangını meydana gelmiştir. Orman yangınları çıkış sebepleri olarak ihmal, dikkatsizlik, kasıt ve kazalardan meydana gelmiştir” dedi.

YANGINLARIN BİR ÇOĞU FAİLİ MEÇHUL KALMIŞ

Bakanın cevabını değerlendiren CHP’li Ali Şeker, “10 yılda ülkemizde toplam 23 bin 880 orman yanığını çıkmış, 66 bin 650 hektar alan etkilenmiş. Yani kaba bir hesapla 93 bin futbol sahasından fazla ormanımız yanmış. 10 yıl boyunca her gün neredeyse 7 orman yangını çıkmış. Ormanlarımızı, yeşil alanlarımızı korumak çocuklarımıza, gençlerimize yeşil bir Türkiye emanet etmek en büyük sorumluluğumuzken iktidar gereken tedbirleri almayarak ülkemizi çölleşmenin, kuraklaşmanın kucağına itiyor” diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Faaliyet Raporu’na göre 2019 yılında 2 bin 688 orman yangını çıktığını belirten CHP’li Ali Şeker, “Bu yangınların 1309’unun faili meçhul kalmış. Son 5 yılda 12 bin 604 orman yangını çıkmış, 664’ü kasıtlı çıkarılmış yangınlar iken, 6 bin 278’inin faili meçhul.  Ülkenin ciğerlerini göz göre göre yakıyorlar ancak iktidar görmüyor, duymuyor, engel olmuyor” dedi.

2019 yılında çıkan yangınların orman bölge müdürlüklerine göre dağılımını da paylaşan CHP’li Ali Şeker “Geçtiğimiz yıl İzmir Orman Bölge Müdürlüğünün bulunduğu bölgede 37 kasıtlı orman yangını çıkarırmış, İzmir’in ardından 24 kasıtlı yangın ile Antalya Orman Bölge Müdürlüğü geliyor. Faili meçhul yangınlara baktığımızda ise ilk sırada 163 faili meçhul orman yangını ile İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu bölge geliyor. İkinci sırada ise 124 faili meçhul orman yangını ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yer alıyor” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'daki patlamalar: Acılar ve sebepler aynı

SONRAKİ HABER

İzmir'de bir geminin hava almayan depo bölümünde 276 mülteci bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...