07 Temmuz 2020 06:29
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2020 11:35

Gelibolu Yarımadası'nda dün çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde dün çıkan orman yangını bugün kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 450 hektarlık alanın yandığını açıkladı.

Fotoğraf: Murat Yüksel/AA

Paylaş

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Ilgardere köyü yakınındaki ormanlık alanda dün saat 14.50'de henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın bugün kontrol altına alınabildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Şu ana kadar 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor" dedi. 

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü yakınlarında henüz bilinmeyen nedenle dün saat 14.50'de başlayan orman yangını sabaha kadar sürdü. Dün havanın kararmasıyla birlikte ara verilen havadan müdahale, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden başladı. Yangına karadan da çok sayıda arazöz, dozer ve işçi ile müdahale edilirken, sabaha karşı hafif ve kısa süreli yağmur yağdı.

Yangında yüzlerce hektar orman alanı kül oldu. Yalova köyü yakınında oluşturulan Türk Telekom'un 10. Yıl Hatıra Ormanı da yandı. 

450 HEKTAR ALAN YANDI

Saat 10.00 sularında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarihi Gelibolu Yarımadası'nda dün çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Pakdemirli, "Yaklaşık şu ana kadar 450 hektar alanımız etkilenmiş gözüküyor. Kesin tespitler yangın tamamen söndürüldükten sonra yapılır" dedi.

HER YIL AYNI BÖLGE YANIYOR, BU TESADÜF OLAMAZ

Gelibolu’da yaşanan orman yangınını değerlendiren Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık, temmuz ayında Gelibolu’nun fazlasıyla rüzgarlı olduğunu söyleyerek, bu ayda daha fazla önem alınması gerektiğini ifade etti. Kendisinin de daha önce Çanakkale’de görev yaptığını ve bu dönemlerde temmuz ayında daha dikkatli çalıştıklarını anlatan Sönmezışık, çıkan yangınların sadece rüzgarlar ya da kazayla alakası olmadığını belirtti.

Her yıl aynı bölgenin yanmasının bir kaza sonucu olmayacağını dile getiren Sönmezışık, “Bu yangınların tamamen kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu ülkede uygulanan orman politikasından kaynaklı. Çünkü herkesin yaktığı yer yanına kâr kalıyor. Bunun kesinlikle ileride yatırma yönelik bir yangın olduğunu tahmin ediyorum” dedi.

‘DAHA FAZLA ALAN ETKİLENDİ’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Gelibolu’da 450 hektarlık alanın yangından etkilendiğini ifade etmesine ise Sönmezışık, “Daha yangın alanına gidemedim ama bakanın açıkladığından daha fazla alanın etkilendiğini tahmin ediyorum. Çünkü geçen sene İzmir’de 4 gün süren çok büyük yangın oldu. Bakan Pakdemirli 550 hektarlık bir alanın etkilendiğini söylemişti. Biz orman mühendisleri ve bilirkişiler olarak yaptığımız incelemedi bu alanın 6500 hektar olduğunu gördük. O nedenle bu rakamların da düşük olduğunu düşünüyorum. Bu, hükümetin genel politikası. Yangınları küçük gösteriyorlar ağaçlandırma sahalarını da büyük gösteriyorlar. Yani yangınla mücadelenin iyi olduğunu göstermeye çalışıyorlar” diyerek hükümetin yangın politikasını eleştirdi. (HABER MERKEZİ)

Gelibolu'daki yangın yukardan fotoğraflanmış. Alevler çok sayıda ağacı sarmış durumda.

(Çanakkale/AA)

ÖNCEKİ HABER

'Kıdem tazminatı işçinin olmazsa olmazıdır'

SONRAKİ HABER

SHC işçisi insanca çalışıp insanca yaşamak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...