06 Temmuz 2020 06:11

İzmir'de eylemleri yasaklanan sağlıkçılar suç duyurusunda bulunacak

İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı yasak kararının sağlık çalışanlarının bir araya gelmesini önleme amacı taşıdığını söyleyen SES İzmir Şubesi, karara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Nursel Yücesoy | Fotoğraf: MA

Reklam

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi, salgın sürecinde kurumun zarara uğradığını gerekçe göstererek sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde kesinti yapmıştı. Buna karşı sağlık örgütlerinin buna karşı 15 gün süren eylemleri ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Celiloğlu’nun istifa etti. İzmir  İl Hıfzıssıhha Kurulu ise 1 Temmuz itibariyle DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarının ek ödemelerindeki kesintilere karşı yaptıkları eylemlerin önüne geçmek için kentteki tüm sağlık kurumlarının çevresinde her türlü gösteri, eylem ve etkinlik yapılmasını “salgın” gerekçesiyle yasakladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy, kararın salgını önlemek için değil, sağlık çalışanlarının bir araya gelmesini engellemek için alındığını ifade etti.

“KABUL ETMİYORUZ” 

Yücesoy, tek taleplerinin DEÜ Başhekimliğinden randevu alıp kesintilerin sebebini sormak ve haklarının geri iadesini talep etmek olduğunu söyledi. Görüşme taleplerinin her seferinde reddedildiğini hatırlatan Yücesoy, “Başhekim bizimle görüşmek yerine yan tarafta bulunan bir meydanda siyasal iktidarın istekleri doğrultusunda, bize karşı bir basın açıklaması düzenledi. Biz haklı taleplerimizden vazgeçemeyeceğimizi defalarca bildirdik. Hastanenin gelirlerindeki azalmayı gerekçe göstererek sağlık çalışanlarının emeğinin kısıtlanmasını asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

SAĞLIK SEKTÖRÜ PİYASALAŞTI

Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sektörünün piyasalaştığına dikkat çeken Yücesoy, hastanelerin hasta sağlığından çok kar amaçlı çalıştığını söyledi. Yücesoy, şöyle devam etti: “Eylem kararı bilgisini alanlar bizim sendikal çalışmalarını engellemek için hemen akşamında hıfzıssıhha kurulunu toplayarak bir yasak karar aldı. Bizim eylemlerimizi gözlemlemeye gelen güvenlik güçlerini çoğu maskesi yok ve fiziki mesafeyi korumuyorlar. Bütün bunları görünmemesi ama bizim yaptığımız eylem ve etkinlikleri yasaklanması inandırıcı değil."

“PERFORMANS SİSTEMİ KALDIRILDISIN”

Yücesoy, İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulunun, almış olduğu karara ilişkin de suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Eylem etkinlik bizim yasal haklarımız ve bunlarla ilgili yapılması gereken ne varsa yapacağız" dedi. Yücesoy, Sağlık Bakanlığının ekstra çalışma sürelerinin uzatılması bunun yanında performans listesi adı altında ödeme yapılacağı söylemlerini hatırlatarak, "Adil bir performans ödemesi yapılmadı. Sağlık hizmeti bir bütündür. Temizlik işçisi, doktor, hemşire ve ebe  ve kim varsa o kurumda çalışan hepsi bu pandemi de korunaklı değildi. Hepsi bu hastalığa açıktı. SES olarak bu performans sisteminin kaldırılmasını ve ücretlerimizin ve ek ödemeler şeklinde değil temel ücret olarak insan onuruna yakışır ödenmesini istiyoruz” ifadesinde bulundu.  (İzmir/MA)

Reklam