06 Temmuz 2020 04:32

EMEP’ten eylem: Geçmiş olsun Sakarya demek yetmez, sorumlular hesap versin

Emek Partisi Kayseri’de, Sakarya’daki havai fişek fabrikasında işçilerin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili eylem yaptı ve sorumluların hesap vermesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Abdullah SARIKAYA
Kayseri

Emek Partisi Kayseri, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında, “Kaza değil cinayet”, “Kıdem hakkı gasp engellenemez”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Emek Partisi Kayseri il başkanı Ahmet Akarsu, “Coşkunlar Havai Fişek fabrikası daha birçok kez işçi cinayetinin yaşandığı, sicilin bir hayli kabarık olduğu bir işletmedir. Bu fabrikada daha önce 5 patlama yaşanmıştır. Bu patlamalarda 6 işçi yaşamını yitirmiştir” dedi.

“GEREKLİ DENETİMLER YAPILMADI”

Bugüne kadar gerekli denetimlerin yapılmadığını söyleyen Akarsu sözlerine şöyle devam etti, “Bizler biliyoruz ki bugüne kadar onlarca işçinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan bu patlamalar eğer gerekli denetimler yapılmış olsaydı önlenebilirdi. Fabrikanın karı değil de işçilerin sağlığı düşünülerek gerekli önlemler alınsaydı bunca acı yaşanmaz, işçilerin canının değeri olsaydı patronlar bunca patlamaya rağmen bu kadar cüretkâr olamazdı.”

“DEVLET BUGÜNE KADAR NEDEN ÖNLEM ALMADI?​”

Ahmet Akarsu, “Adeta işçilerin canı pahasına yükselen bu firmanın işletmelerinde bunca patlama yaşanmış olmasına karşın nasıl oluyor da bu firma farklı adlar altında, farklı illerde faaliyet sürdürmeye devam edebiliyor? Kim ya da kimler bu duruma göz yumdu? Devlet bugüne kadar neden önlem almadı? Nasıl oluyor da bu fabrikalar yıllardır işçilerin sağlığını ve yaşamını yok sayarak, o bölgede yaşayan halkın can güvenliğini hiçe sayarak ve hiçbir yaptırım görmeden üretime devam edebiliyor? Yaşanan bunca ölümden sorumlu tutulan, ceza alan kaç kişi var?​” diye konuştu.

“EMEKÇİLERİN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR”

Salgın sürecinde TV kanallarında bangır bangır “sosyal mesafenizi koruyun”, “maske takın” denilmesine rağmen fabrikalarda, toplu taşıma araçlarında mesafeler patronların kar hırsı öncel belirleyici olduğunu, emekçilerin sağlığı hiçe sayıldığını altını çize Akarsu, “Öte yandan kıdem tazminatını fona devretmek isteyen hükümet ve patronlar, emekçilerin güvencesine saldırıyor. Dün Soma’da, bugün Sakarya’da işçiler güvencesiz, denetimsiz, esnek bir şekilde ölüme yollanıyor. Bu durum kabul edilemezdir. Bugün Sakarya’da işçilerin ölmesine göz yumanlarda, kıdem tazminatımıza göz dikenlerde aynı kişilerdir” ifadelerini kullandı.

“İNSAN ONURUNA YARAŞIR YAŞAM KOŞULLARI SAĞLANMALIDIR”

 “İnsanca çalışma ve insan onuruna yaraşır yaşam koşulları sağlanmalıdır. İşçiler bu talebi sürekli bir araya gelerek dile getirmelidir. Böyle olmadığı sürece de bu tür iş cinayetleri devam edecektir. Hendek’teki patlama da kaza değil bir iş cinayetidir. Sorumluları derhal ortaya çıkarılmalı, hak ettikleri cezalar verilmelidir. Bizler cinayetler karşısında söz söylemek için; işçiler, kadınlar, gençler olarak bir araya gelelim, hesap soralım. Çünkü bir araya gelmekten başka çaremiz yoktur.” Diye konuşan Ahmet Akarsu sözlerini şöyle noktaladı, “Partimiz ölen işçilerin ailelerine başsağlığı dilemektedir ve Hendek cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyecektir. İş cinayetleri son bulsun, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın!”

ÖNCEKİ HABER

Temmuz ayı burs ve kredi ödemeleri başladı

SONRAKİ HABER

Metrobüslerde sosyal mesafe sağlanamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...