05 Temmuz 2020 08:59

“Kıdem tazminatı fona devredilirse işçi kuru bir iskelet olarak ortada kalacak”

İşçiler kıdem tazminatının fona devrine karşı çıkan işçiler, “kıdem tazminatı tek güvencemiz” diyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

“Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES)” yönelik tepkiler sürüyor. Kıdem tazminatını kırmızı çizgi olarak gören işçiler, geri adım atılmaması halinde genel grev seçeneğinin kullanılması gerektiğini dile getirdi. 

“İKTİDAR PATRONUN YANINDA” 

Boğaziçi Üniversitesinde işçi olan Kevser Çığrıkcı, kıdem tazminatın gelir güvenceleri olmasının yanı sıra işsiz kalmaları halinde hayatlarını sürdürmek için tek güvence olduğunu hatırlattı. Bundan ötürü işçilerin tazminatın fona devredilmek istenmesine karşı çıkan Çığrıkcı, “Şu çok net bir şekilde ortaya çıktı. İktidar işçiyi değil patronu koruyan düzenleme çıkarıyor. Bu durumu bütçe açığını kapatmaya yönelik yaptığına dair söylemler var. Bütçe açığını işçiler üzerinden değil de farklı durumlar yaratarak kapatabilirler. İktidar bu durumda kıdem tazminatını elimizden alarak daha güvencesiz yaşamımız için elinden gelini yapıyor. İşçinin karşısında değil de işçinin yanında durması gereken bir iktidar olması lazım” dedi.

“YAŞAM HAKKI ELİMİZDEN ALINIYOR” 

İşçilerin yıllarca çalışıp bir birikim oluşturmaya çalıştığını ve bu birikimin de tek güvenceleri olduğunun altını çizen işçilerden Ali Rıza Özkan da tazminat hakkının ellerinden alındığı takdirde daha çok yoksul düşeceklerini ve borçlanacaklarını kaydetti. Durumu “Çünkü işçinin bütün sermayesi gidiyor” diyerek tanımlayan Özkan, “Bu yeni sistemle işçi kuru bir iskelet olarak ortada kalacak. Bu sistemden bizim anladığımız şu; sermaye ve iktidar ‘çalış, her şeyini getir bana ver ve kafanı kuma gömüp devam et’ diyor. Bu da yaşam, eğlenme, gezme, doğru yemek yeme hakkımızın elimizden alınması demektir” diye belirtti.

İŞÇİNİN “ÖLÜM FERMANI”

İşçinin bir ömür boyunca rahat bir yaşam için mücadele ettiğini aktaran Özkan, ancak bunun görmezden gelinerek hem kendi haklarının hem çocuklarının haklarının gasbedildiğine dikkati çekti. Özkan, “Daha çok borçlan, çalış, soru sorma, başkaldırma ve araştırma deniyor. Ancak bu sistemlerine karşı sesiz durmayacağız. Haklarımızı savunacağız. Hata işçinin istediği bir düzenleme olmazsa genel grev şart olacak. Ezilen, sömürülen ve yok edilen işçi nasıl kalkıp da grev yapmasın. Nasıl yürümesin Ankara’ya kadar. Grev yapmalıdır çünkü kıdem tazminatı tek güvencesi. Daha genel baktığımızda da bu düzenleme işçinin ‘ölüm fermanı’. Ha bir işçiyi alıp idam etmişsin suçsuz yere ha kıdem tazminatını elinden almışsın çok bir farkı yok” ifadelerini kullandı. 

İŞÇİLERİN GELECEĞİ

Kıdem tazminatının “işçilerin geleceği” olduğunu ifade eden Yavuz Sevindik ise iktidarın bunu çok iyi bildiğini ve buna rağmen böyle bir girişimde bulunduğunu vurguladı. İktidarın işçiler için bugüne kadar iyi bir durum yaratmadığını sözlerine ekleyen Sevindik, “Şahit olduğum tek şey işçiden alıp zengine vermek. İşçinin önünü kesmek, fakirleştirmek, köleleştirmek amaçları bu. Tazminat gittiğinde, işçinin geleceği gitmiş demektir” şeklinde konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 vaka artışlarının devam ettiği Batman’da su kesintileri yaşanıyor

SONRAKİ HABER

İHD Kadın Komisyonu: İstanbul Sözleşmesine sonuna kadar sahip çıkacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...