Kargo işçileri: Mücadele edersek geri adım atarlar

Adana’da Çukurova Kargo’da çalışan işçilerle hükümetin kıdem tazminatını fona devretmek istemesini konuştuk.

06 Temmuz 2020 00:25
Son Güncellenme Tarihi: 06 Temmuz 2020 04:47
Paylaş

Mesut BAYLAV
Ahmet Berkay ÖZSOY
Adana

Adana’da Çukurova Kargo’da çalışan işçiler, kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesi halinde işten atmanın kolaylaşacağını ve tam bir kölelik sisteminin geleceğini dile getirdi. Tazminatın kendileri için gelecek meselesi olduğunu ifade eden işçiler ancak mücadele edilirse hükümetin geri adım atacağını söyledi.

İşçilerden Harun Karakurt, “Yaşanacak bir hayat istiyoruz. Sömürülmek istemiyoruz. İşçilerin kaderi olmamalı bu. Bir devlet milleti ile var. İşçi yoksa devlet yok demektir. Kıdem tazminatını alırsa kölelik yasasını getirecek demektir. İstediğin zaman çalış istemediğin zaman çık git. Yaşanacak bir düzen istiyoruz” diyerek tazminatın kendileri için gelecek meselesi olduğunu söyledi. Patronlar tarafından işten çıkarıldığında kıdem tazminatıyla az da olsa geçimlerini sağladıklarını ifade eden Karakurt, “Benim 60-65 yaşına kadar yaşayıp yaşamayacağım ne malum. Bu hükümetlere Allah’tan vahiy mi gelmiş ki biliyorlar benim o yaşa kadar yaşayacağımı. Mesela benim bu işyerinde 20 milyar alacağım varsa yarın bir gün çıkarılırsam ne yapacağım ben o para olmazsa? Kıdem tazminatı kaldırılır mı insanların geleceği karartılır mı?” diye konuştu.

"İŞÇİNİN EKMEĞİNE EL UZATAN BİTER"

İktidarın işçilerin cebindeki üç beş kuruşa da göz diktiğini söyleyen Karakurt, şöyle devam etti: “Devletin kasasında para mı bitti de işçilerin ekmeğine göz dikiyor? Kıdem tazminatı biterse hükümet de biter. Örneğini gördük. İşçinin ekmeğine el uzatan bitmiştir, tarihe gömülmüştür. Ecevitler, Demirelleri gördük, tarihe gömüldüler.” Kıdem tazminatının herkesin sorunu olduğunu dile getiren Kocakurt, “Bu iş iktidar partisine oy veren işçiler için de geçerli. Yarın bir gün patron bizi çıkarırsa ne iş yapacağız? Ne yapacak bu kadar işçi? Hırsızlık, gaspçılık mı yapsın? Zengin evinde otursun gariban çalışsın, ezilsin. Böyle bir dünya olmaz. Zengini ben zengin ediyorum. Ben yoksam zengin de yok demektir” diye konuştu.

Pandemi sürecinde kargo işçileri olarak en yoğun çalışan kesimler arasında yer aldıklarını hatırlatan Karakurt, “Devlet kapımızı çalıp ne oluyor ne bitiyor demiyor. Yok hükmünde sayıyor bizleri. Eğer biz yok olursak hükümetler de yok olur” dedi.

TÜMTİS İşyeri Temsilcisi Musa Boz ise kıdemin işçilerin son kozu olduğunu belirterek, “Kıdeme dokunan eller kırılsın. 20 yıllık işçiyim. Kıdemi kimseye yedirmeye niyetimiz yok. Kaldırılmak istenmesine karşı emek örgütleri başta olmak üzere durdurulması için alanlarda olunması lazım. Alanlarda olursak geri adım atarlar” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mabel’in değeri ya da arzu ve gerçeklik arasında sıkışanlar

SONRAKİ HABER

Yemen'de 6 ay içinde 66 basın özgürlüğü ihlali yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...