04 Temmuz 2020 11:25

SES Manisa Şube Eş Başkanı: Kamusal bir engel yokken tedbiri insanlar sağlayamaz

Manisa’da vaka sayısındaki artışa dikkati çeken SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan: Halkın sağlığı bir kenara bırakıldı, ‘Normalleşme’ sermaye için yapıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Manisa’da vaka sayısındaki artışa dikkati çeken SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan, kış aylarında zorlu bir sürecin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Pehlivan “Halkın sağlığı bir kenara bırakıldı, ‘Normalleşme’ sermaye için yapıldı.” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan, 1 Haziran sonrası hayata geçirilen ‘Normalleşme’ adımlarıyla birlikte kentte koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında artış yaşandığını paylaştı. “Normalleşme” için koşulların da normalleşmesi gerektiğine dikkati çeken Pehlivan, “Kamusal bir engel yokken tedbiri insanlar sağlayamaz” dedi. Pehlivan, şu an Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesinde 1600 civarında tedavi gören hastanın olduğunu, Turgutlu Devlet Hastanesinde çalışan 25 sağlık emekçisinin ise enfekte olduğu bilgisini paylaştı. Hastanelerde dönüşümlü çalışma sisteminin bırakılmasından dolayı bu durumun ortaya çıktığını söyleyen Pehlivan, “Bu nedenle hastalarda da vaka arttı. Hükümet bizlerin, halkın sağlığını bir kenara bırakıp, sermayenin ve piyasaların normalleşmesini sağlamış oldu” diye konuştu.

SAĞLIKÇILARIN YAŞADIĞI SORUNLAR

Salgına karşı şimdiye kadar sağlık emekçilerinin büyük bir çaba sarf ettiğine vurgu yapan Pehlivan, “Çünkü bizler halkımızı kapital olarak görmüyoruz. Görevimizi halk sağlığı sorumluluğuyla yapıyoruz” dedi. Sağlık çalışanlarına dönük eşitsizliği eleştirerek, bu eşitsizliğin koruma ekipmanlarının dağıtımında da yaşandığına işaret eden Pehlivan, ilk bulaşın temizlik personelinden yayıldığına değindi.

İL PANDEMİ KURULU NE YAPIYOR?

Manisa İl Pandemi Kurulunun salgın sürecinde sağlık örgütlerine herhangi bir bilgilendirmede bulunmadığını dile getiren Pehlivan, yaptıkları görüşme başvurularının da kabul edilmediğini söyledi. Kurulun bu süreçte 3 kez online toplantı yapmak dışında bir çalışma yürütmediğini kaydeden Pehlivan, bu toplantılarda ne karar aldıklarını ise bilmediklerini belirtti. 

ÖZEL SAĞLIK KURUMLARI VE FABRİKALAR

Özellikle özel sağlık kurumlarında yaşanan koruyucu ekipman eksikliğinden kaynaklı sağlıkçıların enfekte olduğunu, bir hekimin İzmir’de tedavi gördüğünü söyleyen Pehlivan, “Kamu hastanelerine salgından dolayı gidemeyen hastalar özel sağlık kurumlarına gittiler. Buralarda hasta kabul sayıları sınırlandırılmadığından ve koruyucu ekipman olmadığından çalışan sağlık emekçileri çok büyük sorunlar yaşadı” dedi.  Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan pek çok iş yerinin zorunlu olmamasına rağmen üretime devam ettiğine de değinen Pehlivan, çok sayıda işçinin salgına yakalandığını Klimasan’da çalışan 50 işçide koronavirüs tespit edildiğini söyledi. Pehlivan, sanayide çalışan ve salgına yakalanan kimi işçilerin de işsizlik korkusuyla çalıştıkları yerlere sağlık durumlarını bildirmekten kaçındıklarını ifade etti. Tarım işçilerinin de kayıtsız ve güvencesiz çalıştırıldıklarından dolayı salgın denetimi ve kontrollerinin yapılmadığını söyleyen Pehlivan, yaz aylarında tarım işçilerinde vaka artışının yaşanabileceğine işaret etti. Yetkililerin söylediği gibi birinci dalganın geçmediğini vurgulayan Pehlivan, kış aylarında daha zorlu bir sürecin yaşanabileceği uyarısında bulundu. (Manisa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler kıdem tazminatının fona devrini tartışıyor

SONRAKİ HABER

RTÜK, Halk TV ve Tele 1 cezalarıyla ilgili gerekçesinde her eleştiriyi suç saydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa