04 Temmuz 2020 08:26

Dilop Kürtçenin geleceğini tartışıyor: ‘Kürtçenin Yaşaması ve Yaşatılması İçin’

Kürtçe-Türkçe yayımlanan kültür, sanat, politika dergisi Dilop, ‘Kürtçenin Yaşaması ve Yaşatılması İçin’ dosyasının yer aldığı temmuz-ağustos sayısı ile raflardaki yerini aldı.

Dilop'un temmuz-ağustos sayısı kapağı

Paylaş

İki aylık periyotlarla Kürtçe-Türkçe yayımlanan kültür, sanat, politika dergisi Dilop, temmuz-ağustos sayısıyla raflardaki yerini aldı. “Kürtçenin Yaşaması ve Yaşatılması İçin” başlıklı dosyasıyla okurlarının karşısına çıkan dergide Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezinin bölge illerinde yaptığı saha araştırmalarının sonuçları değerlendiriliyor. Akademisyen Cuma Çiçek’le yapılan kapsamlı bir röportajda kuşaklar arası dil aktarımı ve Kürtçenin kamusal alanda ihtiyaç duyulur hale gelmesi üzerinde özellikle duruluyor. Dergi, gelecek sayısında da konuya dair tartışmayı Kürtçe bir röportajla sürdürecek.

IRKÇI İDEOLOJİ VE ÇOĞUNLUK KİMLİĞİ

Amerika’da George Floyd’un öldürülmesiyle alevlenen ve Avrupa’ya da yayılan ırkçılık karşıtı toplumsal hareketlenmenin zeminini ve ırkçılığın kökenlerini irdeleyen Zafer Yörük, ‘Irkçı ideoloji ve çoğunluk kimliği’ yazısında, meselenin Türkiye’ye dair boyutuna da değiniyor.

Ermenistanlı Ressam Sevada Grigoryan’ın bir resmini kapağına taşıyan dergide, Recep Maraşlı, farklı renk ve ırklardan insanları resimleştirerek hayatı ‘masalsı bir güzellik’ içinde yeniden üreten Grigoryan’ın üretimlerini ve Doğu resmini ele alıyor.

SOVYET KÜRTLERİ...

Dilop Sovyet Kürtlerine dair yazılara bu sayıda da devam ediyor. Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği 2. Dünya Savaşı’nda, Sovyet vatandaşı birçok Kürt de Sovyet ülkesinin savunulmasında bizzat bulundu. Akademisyen Sedat Ulugana yazısında bazı klam örnekleri üzerinden savaşın Sovyet Kürt dengbêjliği üzerinde bıraktığı izleri yazıyor. Yine Eskerê Boyîk de bu sayıda Kürtçe alfabenin Sovyetler Birliği’ndeki gelişim seyrini ele alıyor.

Bir önceki sayıda tarihin ilk biyolojik savaşını yazan Arkeolog Mesut Alp, bu sayıda Mardin Ovası’nda yaşanmış olan ve ilk kimyasal savaş olarak bilinen Dara Savaşı’nı anlatıyor. Barış Avşar da halkların kendi yöntemlerini bulup askeri yenilgilere rağmen bir şekilde yollarına devam edişlerine örnek olarak, ‘Van krallığı’ ve Tuşba’nın çarpıcı kuruluş sürecini gösteriyor.

NÂZIM HİKMET-HEJAR MUKRİYANÎ İLİŞKİSİ

Çok tartışılan Nâzım Hikmet ile Kürtlerin ilişkisi babında değerlendirilebilecek bir Kürtçe yazı var bu sayıda. Nâzım’ın büyük Kürt şairlerinden Hejar Mukriyanî ile olan ilişkisini, Mukriyanî’nin anılarına dayanarak anlatıyor Mihemed Ronahî. Gazeteci Fehim Işık da İran devleti tarafından Viyana’da müzakere masasında öldürülen Dr. Abdurrahman Qasimlo’yu ve Viyana komplosunu anlatıyor.

Mehmet Bayrak’ın Kürdoloji yazıları sürüyor. Bu sayıda, Osmanlılar ile ilişkileri tartışma konusu olan, kimilerince “mandacı” olarak değerlendirilen İdris-i Bidlisî’yi yazan Bayrak, belgelerle Bidlisî-Osmanlı ilişkisinin sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunuyor.

Rohat Alakom’un Kürdistan-Spor’u, Mecnur Laçin’in Diyarbakır’daki Anzele suyunu, Ercüment Akdeniz’in, Fewzî Bîlge’nin Apê Musa tablosunu yazdığı Dilop’ta, Ragıp İncesağır da Anadolu’nun bilinmeyen tarihine ilişkin yazılarına ilk köle isyanını anlatarak başlıyor.

HAKKARİ’YE TERS HALAYDAN BAKMAK!

Sezai Sarıoğlu’nun kendisine has uslubuyla yazdığı ‘Bölge illeri’ dizisinde sıra Hakkari’de. Hakkariye ters lale ve ters halaydan bakınca gördüklerini yazıyor Sarıoğlu. Bu sayıya şiirleriyle katılan şairler: Selim Temo, Ralph, Waldo Emerson ve bu yıl Arjen Arî şiir yarışmasını kazanan Suat Baran... (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni e dijital oyun dosyası ile yeniden raflarda

SONRAKİ HABER

Kayseri'de tabancayla vurularak hastaneye bırakılan kadın hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...