04 Temmuz 2020 23:45

Özgür Özel: Basın İlan Kurumu sınırlarını aşıyor

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Basın İlan Kurumunun “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi" haberi nedeniyle Evrensel gazetesine verdiği 5 günlük ilan kesme cezasına tepki gösterdi.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel; Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel’e 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle verdiği 5 günlük ilan ve reklam kesme cezasına tepki gösterdi. Özel “Evrensel gazetesi çok uzun süredir sudan gerekçelerle ve dayanaksız kararlarla resmi ilan alma hakkı kullandırılmayan bir gazete haline dönüştürülmüştür” dedi.

BİK BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN’UN YARDIMCISI

“Bu kararları veren Basın İlan Kurumu, kimlerden oluşmaktadır? Kimdir Yönetim Kurulu Başkanı?​” diye soran Özel Basın İlan Kurumunun Yönetim Kurulu Başkanının, Fahrettin Altun’un Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndaki yardımcısı olduğunu hatırlattı ve “Dolayısıyla Altun’un başvurularını emir telakki eden bir Kurul’dan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu kurulun böyle bir başvuruya vereceği yanıt, böyle bir başvuru karşısında alacağı karar önceden bellidir” diye konuştu.

“Bizim ‘saray rejimi’ olarak özetlediğimiz bu yeni rejim tarafından yaratılan bu imtiyazlı zümre, yürütme gücünün dışında yasama ve yargı erklerine de müdahale etmekte, muhalefetin ve basının sesini kısmak için her şeyi kendilerinde hak görmektedir” diyen Özel, Halk TV ve Tele 1’e verilen cezaların, Evrensel’e kesilen cezaların, sosyal medyaya yönelik gündemde olan düzenlemelerin bu çabanın tezahürü olduğunu vurguladı.

"BİK KENDİNİ YARGI YERİNE KOYUYOR"

Özel açıklamasına şöyle devam etti: “Ayrıca Basın İlan Kurumu, bu kararında sınırlarını aşmaktadır. İhlal gerekçesi olarak yaptığım basın açıklamasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce yasa dışı işlemleri tespit edilmiş olmasına karşın, Altun’un hukuka aykırı bir işlem yapmadığını ve ona yönelik iftira ve isnatta bulunduğumu iddia etmektedir.

Altun’un Boğaziçi Kanunu’na aykırı olarak yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemelerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce de tespit edilmesine ve mevzubahis konu yargıda olmasına karşın, kendini yargı yerine koymakta ve hukuka aykırı bir durum olmadığını peşinen ilan etmektedir.

FEZLEKE DÜZENLENDİ

Kaldı ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin grup başkanvekili sıfatıyla yaptığım basın açıklamaları nedeniyle Fahrettin Altun’un şikayeti üzerine şahsıma fezleke düzenlenmiştir. Yani konu, yargıdadır.

Bu açıklama nedeniyle Evrensel gazetesine verilen ceza, iktidar partisinin ve onun güdümüne aldığı kurumların gazeteciliğe düşman yapısını deşifre etmektedir. Baskıyla, cezayla, tehditle gerçek gazeteciliğin engellenemeyeceğini er geç öğreneceklerdir.”

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’taki ikametinin yanındaki vakıf arazisine işlem yapmasına tepki göstermesinin yer aldığı haber nedeniyle gazetemize 5 günlük ilan kesme cezası veren BİK kararında, “Haberin saptırıldığını ve çarpıtıldığı, gerçek dışı ifadeler kullanıldığı, algı yaratıldığı” iddiası yer almıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van Gölü'nde batan mülteci teknesinde 11 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Hakkari'de gösteri ve yürüyüşlere geçici yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...