03 Temmuz 2020 13:05

Sendika ve odalardan savunmaya destek: Barolar haklarımız gasbedilirken yanımızdaydı

Baroların seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik yasa teklifini değerlendiren sendikalar: Ne zaman hak gasbedilse, o zaman baroları ve avukatları yanımızda gördük. Şimdi biz de destek vereceğiz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Baroların seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik yasa teklifini değerlendiren sendikalar, avukatların sadece meslekleri için değil ülkenin geleceği için mücadele ettiğini ifade etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Ne zaman işçilerin hakları gasbedilse, o zaman baroları ve avukatları yanımızda gördük. Şimdi biz de baro ve avukatlara destek vereceğiz” dedi. 

Hükümetin, tüm baroların tepkisine rağmen alelacele Meclise sunduğu baroların seçim sistemini değiştirecek yasa teklifini, sendika ve odalara sorduk. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, baroların yapmış olduğu İstanbul mitingine de katıldıklarını hatırlatarak, “Barolara çoklu yönetim getirmeyi planlıyorlar. Ancak barolar temel insan haklarını, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü zaten savunmuyor mu? Çoklu baro ile bu yapının bölünmesiyle ne amaçlıyorlar?​” diye sordu. Bu noktada ikili bir durum yaratılmak istendiğini vurgulayan Gezen, “Tamamen egemen olanın kararlarına hukuk kılıfı uydurmaya çalışıyorlar. İktidar neoliberal politikalarını her alanda devam ettirerek hukuk tanımaz bir tavır sergiliyor” dedi. 

"YAN YANA GELECEĞİZ"

Barolara yapılması planlanan müdahale gibi kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarıyla da emekçilerin kazanılmış haklarına saldırıların derinleştirildiğini söyleyen Gezen, “Pandemi sürecinde artan yoksulluk nedeni ile de halk öfkeli. İktidar ise sermayeye kalkan olacak yöntemleri izliyor. Yoksulluk, adaletsizlik ve eşitsizlik gittikçe büyüyor. Kitleleri kontrol etmek için ise zor kullanılıyor. Barolara yapılan saldırı da bunun bir parçası” diye konuştu. KESK olarak işçi sendikaları ile dayanışma içerisinde olacaklarını ifade eden Gezen, işçi sınıfının haklarını koruyacak her konuda yan yana geleceklerini söyledi. Gezen, “Kendi kırmızı çizgimiz olan kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına dokunulmaması talebimizi baroların savunma hakkına sahip çıkmasıyla destekleyeceğiz. Bu mücadelede savunmayı savunan baro ve avukatların yanındayız” dedi.

DİSK: ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemi sürecinde kıdem tazminatı tartışmalarını açmanın kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, “Hükümetin kıdem tazminatının fona devredilmesi meselesini bir daha açmamak üzere kapatmasını talep ediyoruz. Sendikalı, sendikasız bütün işçiler bu konuyu kızgınlıkla karşılıyor” dedi. Baroların da bu süreçte hukuk devletine sahip çıkmak için direndiğini belirten Çerekzoğlu, farklı görüşteki baro başkanlarının “çoklu baro” tartışmalarına karşı hep birlikte seslerini yükselttiğini dile getirdi. Çerkezoğlu, “Baroların verdiği mücadele sadece avukatlık mesleği ve baroların seçim sistemine dair değil, ülkenin geleceğine ve savunma hakkına dairdir. Hukukun üstünlüğü ve savunmanın özgürlüğü olmadan hukuk devletinden söz edemeyiz” dedi. Barolara dair planlanan değişikliğin Meclisten geçmesi halinde savunmanın büyük bir yara alacağını ifade eden Çerkezoğlu, “Ne zaman işçilerin hakları gasbedilse, o zaman baroları ve avukatları yanımızda gördük. Şimdi biz de DİSK olarak baro ve avukatlara destek vereceğiz” diye konuştu. 

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman da baroların bu haklı mücadelesini desteklediklerini vurguladılar. Koramaz ve Adıyaman meslek örgütlerinin kamu kurumu niteliğinde olduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Ayşe Tuba Arslan'ın katiline indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası

SONRAKİ HABER

Eşi Hafize Kurban'ı öldüren Uğur Kurban'ın tutukluluğuna devam kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa