03 Temmuz 2020 09:49
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2020 14:46

Memur sendikaları enflasyon rakamlarına tepki gösterdi: Ek zam istiyoruz

Memur sendikaları, açıklanan enflasyon rakamlarına tepki gösterdi ve iktidarın bilerek enflasyon rakamlarını düşük gösterdiğini ifade ederek ek zam talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Enflasyon haziran ayında yüzde 1.13 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 12.62 oldu. Açıklanan enflasyon rakamları ile beraber kamu emekçisi ve emeklilerin alacağı enflasyon farkı netleşti. Kamu emekçileri ve emekliler bu ay daha önce kararlaştırılan yüzde 4 zamma ek yüzde 1.75 oranında enflasyon farkı alacak.

Kamu emekçilerine ve emeklilere 2020 yılının ilk 6 ayı için yapılan maaş artışı yüzde 4 iken aynı dönemde enflasyonun yüzde 5.75 olması, memur maaşlarının enflasyon karşısında resmi olarak yüzde 1.75 eridiğini ortaya koydu.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde haziran 2019-2020 döneminde kamu emekçilerinin maaşına yapılan zam enflasyon farkı dahil yüzde 11.84 ile yüzde 12.62 oranındaki enflasyonun gerisinde kaldı. Sadece resmi enflasyon rakamlarına göre kamu emekçileri yıllık bazda ise en az 376 TL kayba uğradı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “TÜİK’in açıklamış olduğu rakam bizi şaşırtmadı. TÜİK öteden beri iktidarın belirlemiş olduğu hedefler dışında bir açıklama yapmıyor. Enflasyon rakamları üzerinde oynama ile algı yaratarak düşük gösterme çabası var. Enflasyon yüksek olsaydı kamu emekçilerine Temmuz’un 15’inde yapılacak toplu sözleşmede belirlenen yüzde 4’lük zammın üzerine daha fazla enflasyon farkı da eklenecekti” dedi. Emekçilere düşük enflasyon farkı ödemesi için rakamların düşük tutulduğunu belirten Bozgeyik, “Pandemi sürecinde dünya genelinde ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluk giderek arttı” dedi.

KAMU EMEKÇİSİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Bozgeyik şöyle konuştu: “Çarşı, pazar, marketlere gittiğimizde yüzde yüzlük bir artış görebiliyoruz. Türk-İş ve DİSK’in açıklamış olduğu açlık sınırı ve yoksulluk sınırına baktığımızda temmuz ayında yapılacak zamla kamu emekçileri zaten yoksulluk sınırı altında ücret alıyorlardı. Asgari ücretin altında maaş alan emekliler var. Temmuz ayında yapılacak zammın da açlık ve yoksulluğun çok gerisinde bir zam olduğunu söyleyebiliriz. Zaten TÜİK’in bir güvenilirliği kalmamıştır. Saray’dan gelen talimat üzerine rakam açıklayarak onun üzerinden ekonomik planlama isteniyor” diye konuştu.

KESK KAMPANYA YAPACAK

Ek zam taleplerinin hâlâ gündemde olduğunu dile getiren Bozgeyik, “Cuma akşamı Türkiye genelinde sosyal medya üzerinden, Temmuz 14-15’inde ise yapılacak basın açıklamaları ile zammın yoksulluk sınırının üzerinde olması talebimiz var. Yoksulluk sınırının esas alınmasını talep ediyoruz” dedi.

KAMU-SEN: GEÇ OLMADAN KAMU ÇALIŞANLARINI DESTEKLEYİN

Kamu-Sen: Haziran enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Yıllık resmi enflasyonun yüzde 13’lere dayandığı bir ortamda memur ve emeklileri yüzde 8’lik zamma mahkum etmek, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmıyor” dedi.

Kahveci şunları söyledi: “Memur ve emeklilerimiz her toplu sözleşme döneminde enflasyon farkı aldatmacasıyla karşı karşıya kalıyor. Enflasyon farkı ödemesini bir lütufmuş gibi gösteriyorlar. Oysa enflasyon farkı, olağanüstü durumlarda ortaya çıkacak olumsuzluklara karşı bir sigorta niteliğindedir. Eğer her maaş döneminde enflasyon farkı veriliyorsa bu, ‘Her dönem sonunda sıfır zam alıyoruz; dönem içinde de maaşlarımız sürekli eriyor’, demektir. Son 10 yıldır memur ve emeklilerimizin yaşadığı durum budur.

Vakit çok geç olmadan, ekonominin çarkları tamamen durmadan tedbir alınması ve vatandaşlarımızın doğrudan desteklenmesi gerekiyor. Önümüzdeki Kurban Bayramı bunun için en uygun fırsat olarak görünüyor. TBMM’nin çalışma süresi de uzatıldı, dolayısıyla alınacak bir kararla kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi, hem enflasyon kaynaklı zararların karşılanması noktasında hem de bir adaletsizliğin giderilmesi konusunda sorunları çözecektir.”

MEMUR-SEN: ZAM ENFLASYONA YENİLDİ

Memur-Sen: Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “TÜİK’in enflasyon verileri Memur-Sen’in tespitlerini doğruluyor, kamu işvereninin tahmin ve hedeflerini yanlışlıyor. Her 6 ayda bir yaşanan bu tablo, son bulsun istedik. Zam, enflasyon değil, imzalarımızla belirlensin teklifini getirdik; reddedildi ve yine enflasyona yenildi” ifadelerini kullandı.

SİPARİŞ ENFLASYON RAKAMLARINA TEPKİ GÖSTEREN EMEKÇİLER EK ZAM İSTEDİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul Şubeleri tarafından İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde yapılan açıklama da enflasyon rakamlarına tepki gösterildi, ek zam istedi.  “Hayat Pahalı, emek ucuz. Ek zam istiyoruz” diyen büro emekçileri sık sık, “Rantiyeye değil, emekçiye bütçe!”, “Vergide adalet, paylaşımda eşitlik” sloganı attı.

Açıklama BES İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı İshak Ateş gerçekleştirdi.  “Sipariş usulü ile açıklanan enflasyon rakamlarını kabul etmiyoruz. Ek zam istiyoruz” diyen Ateş şunları söyledi: “Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekliği yansıtmadığı ortadadır. Bugün muhtemelen yandaş basın yayın kuruluşları “Memura Müjde” başlıklı haberler yaparak %1,75 enflasyon farkını zam olarak öne çıkaracaktır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz enflasyon farkı zam olmadığı gibi reel kayıplarımızı karşılamaktan oldukça uzaktır.  Uzun yıllardır kamu emekçilerine yapılan temmuz zamları, kamu emekçileri yılın ikinci yarısında %15’lik gelir vergisi diliminden %20’lik dilime geçtikleri için, kamu emekçilerine yapılan zamlar vergi mekanizması kullanılarak geri alınmaktadır. Emekçilerin vergi soygununa ve sipariş usulü ile hazırlanan enflasyon rakamlarına tahammülü kalmamıştır. 2020 ilk çeyreğinde %4,5 büyüme ile övünen siyasi iktidar makroekonomik verileri TÜİK’e verdiği talimatlarla istediği gibi belirlemektedir. İşsizlik ülke tarihinin en yüksek oranına ulaşmışken işsizlik oranını düşük gösteren siyasi iktidar, bugün enflasyon rakamlarını da düşük göstermiştir.”

BES: ENFLASYON RAKAMLARINI KABUL ETMİYORUZ, EK ZAM İSTİYORUZ

BES Adana Şubesi, 1,75’lik enflasyon farkı zammına tepki göstererek TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına ve Memur Sen’in hükümetle birlikte belirlediği zamlara tepki göstererek koronavirüs salgını ile birlikte alım gücü de dikkate alınarak yeni bir toplu sözleşme istedi.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından BES Adana Şubesi, memur ve emeklilerin ikinci yarıyıl maaş zamlarında da belirleyicisi olacak zamla ilgili şube binalarında basın toplantısı yaptı. Memurlar için yüzde 1,75 enflasyon farkının zam olmadığı gibi reel kayıpları da karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, geçen yıl yapılan toplu sözleşme sürecinde 2020 yılı için yüzde 4+4  ve 2021 yılı için yüzde 3+3 olarak belirlenen zammın trajikomik olduğunu belirterek “Acilen yeni bir toplu sözleşmeye ihtiyaç vardır” dedi.

“RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Özellikle kamu bankaları aracılığı ile başta konut olmak üzere, otomobil, seyahat, konaklama ve beyaz eşyada açıklanan düşük faizli kredi paketleri sonucunda artan talep nedeniyle fiyat artışlarının ortaya çıktığını dile getiren Güney, “Tüketimi zorunlu mal ve hizmetlerden başta gıda olmak üzere yüksek seyreden fiyat artışları son yıllarda yukarı yönlü hareket etmeye devam etmektedir. Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekliği yansıtmadığı ortadadır” dedi.

2020 ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüme ile övünen siyasi iktidarın makroekonomik verileri TÜİK’e verdiği talimatlarla istediği gibi belirlediğini dile getiren Güney, “İşsizlik ülke tarihinin en yüksek oranına ulaşmışken işsizlik oranını düşük gösteren siyasi iktidar, bugün enflasyon rakamlarını da düşük göstermiştir” dedi.

“SERVETTEN VERGİ ALINMALI”

2020 yılı bütçesinin başta askeri harcamalar olmak üzere, iç güvenliğe, diyanete ve kamu özel ortaklığı projelerini önceleyerek hazırlandığını ifade eden Güney,  bu kaynakların başta sağlık olmak üzere sosyal güvenlik ve sosyal yardımlara aktarılması gerektiğini belirterek “Bütçenin finansmanı için başta servet vergisi olmak üzere gerçekçi adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde açıklanan paketlerde ifade edilen rakamların gerçekliği tartışılmaya devam edecektir” dedi. 

“EMEKÇİLERİN SİPARİŞ USULÜ İLE HAZIRLANAN ENFLASYON RAKAMLARINA TAHAMMÜLÜ KALMAMIŞTIR”

BES Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda basın metnini BES Basın Yayın Sekreteri Bahadır Berdicioğlu okudu.

2018 Eylül ayı tüketici enflasyonu yüzde 6.30, üretici enflasyonu yüzde 10.88 çıkınca Hazine ve Maliye Bakanı Beraat Albayrak’ın açıklanan rakamların beklentilerin üzerinde olduğunu ifade ederek, TÜİK Genel Başkan Yardımcısını görevden aldığını hatırlatan Berdicioğlu şunları söyledi; “5 Haziran tarihinde Bakan Albayrak ekonomi muhabirleri ile yaptığı toplantıda, Mayıs ayı enflasyon oranının yüksek çıkmasının sorulması üzerine verdiği cevapta “Yıl ortasından sonra, Haziran'dan sonra enflasyonda ciddi bir değişim söz konusu” cevabını vermiş, 9 Haziran’da TÜİK Bölge Müdürlerinin tamamını görevden almıştır. Bakan Albayrak’ın söylem ve pratikleri Haziran ayı enflasyon oranı için işaret fişeği olmuştur.  Bugün açıklanan yüzde 1,13 Haziran ayı enflasyon (Tüfe) bu sürecin bir ürünüdür. Yıllık enflasyon Tüfe’de yüzde 12,62 olarak gerçekleşirken, kamu emekçileri ve emekliler açışından yüzde 1.75 enflasyon farkı oluştu.”

Uzun yıllardır kamu emekçilerine yapılan temmuz zamlarının, kamu emekçileri yılın ikinci yarısında yüzde 15’lik gelir vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime geçtikleri için, kamu emekçilerine yapılan zamlar vergi mekanizması kullanılarak geri alındığını dikkat çeken Berdicioğlu şöyle konuştu; “Emekçilerin vergi soygununa ve sipariş usulü ile hazırlanan enflasyon rakamlarına tahammülü kalmamıştır. 2020 ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüme ile övünen siyasi iktidar makroekonomik verileri TÜİK’e verdiği talimatlarla istediği gibi belirlemektedir. İşsizlik ülke tarihinin en yüksek oranına ulaşmışken işsizlik oranını düşük gösteren siyasi iktidar, bugün enflasyon rakamlarını da düşük göstermiştir. Taleplerimizin takipçisi olacağımızı, buradan siz değerli basın emekçileri aracılığıyla bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da patlamanın olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasının sicili kabarık

SONRAKİ HABER

İHD-TİHV: Ankara Valiliği'nin yasaklama kararı temel hak ve özgürlüklere aykırıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...