04 Temmuz 2020 00:04
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2020 04:13

Ambar işçileri: Kıdem için birlik olmalı greve gidilmeli

Adana’da taşımacılık sektöründe çalışan TÜMTİS’e bağlı Adana Taşımacılık’tan işçilerle kıdem tazminatına dair iktidarın yapmak istediği değişiklikleri konuştuk.

Fotoğraf: Aydın Yiğit

Paylaş

Mesut BAYLAV
Adana

İktidarın kıdem tazminatını fona devretme ve tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında var olan hakları budamak istemesi işçiler arasında tartışılmaya ve tepki toplamaya devam ediyor. Adana’da taşımacılık sektöründe çalışan TÜMTİS’e bağlı Adana Taşımacılık’tan işçilerle kıdem tazminatına dair iktidarın yapmak istediği değişiklikleri konuştuk. İşçiler kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesine karşı her türlü mücadeleye hazır olduklarını vurguladı.

"ELDEN GİDERSE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAZ"

İşçilerden Veysel Kılıç, kıdem tazminatını “İleride çocuğumuzun kısmeti, yani geleceğimiz” diye tanımlıyor. Şu an 3 bine yakın bir ücretle çalıştığını söyleyen Kılıç, “Zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Benim gözüm kıdemde zaten, ileride emekli olursak kıdemle bir ev alırız belki” dedi. İşçiler için kıdemin hayati önemde bir mesele olduğunu söyleyen Kılıç, “Elden giderse geri dönüşü olmaz, sahip çıkmalıyız, kıdeme dokunamamalılar.” dedi. 

Ali Atay ise 20 yıllık işçi olduğunu belirterek, “O kadar sene emek verdim, kaldırırlarsa kim verecek parayı? Ne olacak? Emekliliği 65’e çıkarmışlar zaten. Emekli olsak elde avuçta bir kıdem tazminatı olacak zaten o da olmazsa ne alacağız?​” dedi. “İşçinin elinde son kalan kıdem tazminatı. O da kalkarsa işçi biter, bomboş kalırız” diyen Atay iktidarın işçi düşmanlığı yaptığını söyleyerek sendikalarıyla birlikte her türlü mücadeleye hazır olduklarını ifade etti.

"KIDEM GİDERSE UMUTSUZLUK ARTAR"

Ömer Camcı ise işe yeni başlayan bir işçi. Küçük çocukları olduğunu ve geleceklerini nasıl kuracaklarını soran Camcı “Oğlum 10 yaşında, 15 sene sonra 25 yaşında olacak. Askere gidecek, gelecek. Evlenecek, iş kurması gerekecek. Kıdem tazminatı bunun için var. İşçinin bir umudu bu, umut da çok büyük bir umut değil ama eğer bu da elimizden alınırsa umutsuzluk alır başını gider” dedi.

Fon tartışmalarına ilişkin, “Fona inanmam, kıdemi işyerinden aldın aldın, alamazsan devletten hiç alamazsın, 1000 tane mazeret üretirler. Şimdi alamazsak patronu devlete şikayet eder alırız ama fonda olunca alamazsak devleti devlete şikayet edemeyiz” diyen Camcı şöyle devam etti: “Israr devam ederse işçilerin ayaklanması gerekiyor. Sendikamıza da güveniyoruz. Sendikamızı arkamıza alıp her şeyi yapmaya hazırız başka çare yok.”

PATRONLAR İÇİN TEHDİT İŞÇİLER İÇİN GÜVENCE

Bir diğer İşçi Sedat Çelik ise “Düşününce kıdem tazminatı olmazsa insan hakkını aramaya çekinir, kıdemi alamam işten çıkarılırım diye. Ama kıdem olsa işçi hakkını daha rahat arar. Çünkü kıdem patronlar açısından bir tehditken işçiler için bir iş güvencesi yaratıyor” diye konuştu.

“Kıdem işine karıştın mı işler kötü olur! Demek istediğim iyi olmaz, bizim kıdemi kendilerine bağlayacaklar. Böyle iş olmaz. Ne yapmalı? Birlik olmalı, greve gidilmeli, başka yolu yok. İşçiler olarak greve de hazırız, ekmeğimizi elimizden alıyorlar her şeye hazır olmak zorundayız” diyen Çelik gelecekleri için kırmızı çizgilerine bastırmayacaklarını söyledi.

Mehmet Cide ise “Bütün işçiler iş bıraksın, elimizden ne gelirse yapalım. İşçiyi mahvetmeye çalışanlara ‘Öyle iş olmaz’ demeliyiz” dedi.

HER İŞYERİNDE MÜCADELEYİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ

Görüştüğümüz TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin kıdem tazminatının işçilerin son kalesi olduğunu belirterek, “Bu da elden giderse işçilerin elinde hiçbir şey kalmaz, haklarının hepsinin ellerinden gitmesi anlamına gelir” dedi. Kıdem tazminatının iş güvencesi olduğunu belirten Çekin, “40 yaşına, 50 yaşına gelen işçiyi düşünelim, kıdem tazminatın yok, işten çıkardılar. O yaştan sonra nasıl iş bulacak? 20-25 yaşındaki gençler bile iş bulamıyor” diye konuştu.

İşçilerin kıdem tazminatına güvenerek ev alabildiğini, çocuğunu evlendirebildiğini ifade eden Çekin, “Bunlar da elden giderse işçinin yarını da umudu da kalmaz. Biz sendika olarak üyelerimizle sonuna dek mücadelemizi vereceğiz. Bu mücadeleyi de yaygınlaştırmamız lazım. Sadece sendikalı olan işyerleri değil sendikasız işyerlerinde de bildiri dağıtımı, bilgilendirmeler yapıyoruz” dedi.

TÜMTİS’in her bir üyesinin haklarına, sendikasına, iş arkadaşlarına sahip çıkan bir bilince sahip olduğunu ve kendilerinin de bunu sağlamaya çalıştığını ifade eden Çekin, “Sendikamız işyerlerinden başlayarak aşağıdan yukarıya kadar bu süreçte mücadelesini sürdürmeye kararlıdır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İran’la uçak kurbanları için tazminat pazarlığı

SONRAKİ HABER

Vakaların arttığı İmbat Maden'deki işçiler: Bunu da fıtrat olarak mı açıklayacaklar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...