03 Temmuz 2020 07:25

Alt liglerde neler oluyor?

Futbolda en büyük risk, kötü yönetimdir. Çünkü kötü yönetim de bir şiddet biçimidir ve şiddetin ortaya çıktığı her noktada bir biçimde kötü yönetim söz konusudur...

Fotoğraf: pixabay

Burkal Efe Sakızlıoğlu
Burkal Efe Sakızlıoğlu

Ülkemizdeki Covid-19 salgını nedeniyle tüm spor müsabakaları ve liglerimiz 19 Mart tarihinde ertelenmişti. Bu kararı takip eden günlerde TFF; 2. ve 3. Lig müsabakalarının öncelikle 12 Haziran tarihinde başlayacağını ilan etti daha sonra ise bu tarih 18 Temmuz' a ötelendi. Bu ligin koşullarını bilen yöneticiler ve farklı şehirlere deplasman yapıp stadyumların sağlıksız yapılarının farkında olan taraftarlar kararın sadece tarihine bakıp ne anlama geldiğini çok iyi anlıyordu aslında daha yolun başındayken. Temmuz sonuna doğru ve Ağustos'a sarkacak bir ligin tamamını oynatmak için mevsim sıcaklıkları düşünülünce maçların güneş battıktan sonra oynanması gerekiyordu ve bu liglerimizde bu koşullara sahip stadyum sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu.

İşin şüphesiz bir de kulüplerin bütçelerini zorlayacak maddi bir boyutu da vardı. Korona koşullarında konaklama ve seyahat maliyetleri fazlalaşacaktı. Bu nedenle sağlık koşullarını da düşününce özellikle iddiası olmayan takımların oynamamak istemesi son derece mantıklı bir seçenekti. Lig birincisinin doğrudan;  ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşincisinin de playoff müsabakaları sonucu ikinci takım olarak bir üst lige kalifiye olacağı; sıralamada son üç sırada yer alan takımların da bir alt lige düşeceği statüde durumu kurtaracak bir formül bulunmalıydı. TFF öncelikle kulüp başkanlarıyla online toplantılar yapıp görüş almaya başladı, bu toplantılara Kulüpler Birliği temsilcileri ve Gençlik Spor Bakanlığı da müdahil oldu. Takımlar, oyuncular toplandı ve tebliğ edilen tarihte hazır olmak adına antremanlara başlandı.

Haziran ortasına gelindiğinde ilgili liglerin kulüpler birliği yönetimleri, kulüplerden liglerin kalan 6 hafta müsabakalarının oynanmaması için topladığı imzalı evrakları TFF yönetimine sundu. Edindiğimiz bilgilere göre bu liglerde yer alan toplam 89 takımın 79' u kalan 6 haftanın tamamını oynamak istemediklerini belirten yazıyı imzaladı. Bazı kulüpler ek olarak play-off oynanması gerektiğini bazıları da playoff potasındaki takımlardan önümüzdeki sezon yeni bir lig kurulmasını beyan ettikleri de edindiğimiz bilgiler arasında... 

Takımlar antremanlarına devam ederken 25 Haziran tarihinde TFF Yönetim Kurulu toplandı ve toplantı sonucunda TFF 2 ve 3. Lig müsabakalarının akibetine ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig müsabakalarının tamamlanması konusunda yaptığımız değerlendirme sonucunda, daha önce açıklandığı gibi bu iki ligin 18 Temmuz 2020'den itibaren oynatılması kararı verilmiştir. Kalan müsabakaların programı en kısa zamanda kamuoyuna duyurulacaktır."

TFF açıkladığı bu kararla kalan 6 maçın tamamının oynanacağını ilan ediyor ve müsabaka takvimini de ilerleyen günlerde duyuracağını belirtiyordu.

TFF bu açıklamadan tam 5 gün sonra yani 30 Haziran tarihinde 360 derece ters bir yöne dönerek kulüplerin liglerin oynanmaması yönündeki taleplerini dikkate alarak kalan maçların oynanmamasına; ligin nasıl tescil edileceği yani kimin bir üstlige çıkıp kimlerin de düşeceğine yönelik kararını da ilerleyen günlerde duyuracağını belirten şu açıklamayı yapıyordu:  "...Kulüpler, liglerin oynanmamasını talep ederken, nasıl tescil edileceğini TFF Yönetim Kurulu'na bırakmıştır. Kulüp temsilcileri ile karşılıklı mutabık kalındığı üzere, söz konusu talebi TFF Yönetim Kurulu değerlendirmiş olup, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig, ayrıca Spor Toto Bölgesel Amatör Lig'lerinin oynanmamasına karar vermiştir. TFF'nin liglerin tescil formatı ile ilgili kararı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Kararın kulüplerimiz ve Türk futbolu için hayırlı olmasını dileriz."

89 kulüp, binlerce spor emekçisi,  milyonlarca taraftarı yakından ilgilendiren böylesi bir kararda 26 Haziran' da kalan maçların hepsini oynatacağız deyip; 5 gün sonra 30 Haziran' da vazgeçtik maçları oynatmayacağız diyen TFF' ye karar açıklandıktan sonra kulüplerden gelen tepkileri göz önünde bulundurunca söylenildiği gibi kulüp temsilcilerinin tamamıyla bir mutabakatın olmadığı da ortaya çıktı. 

Peki Şimdi Ne Olacak?

Gelinen noktada sporcu sağlığını ve futbolu düşünerek böyle bir karar aldık deme şansları yok zira 5 gün önce maçların tamamını oynatacağını söyleyen bir federasyondan bahsediyoruz. Bahsi geçen liglerde an itibariyle lider olan takımlar şampiyonluk kutlamalarına çoktan başladı. Kimin çıkıp kimin düşeceği konusunda farklı olasılıklar konuşuluyor; sadece playoff oynanarak çıkacak takımların belirlenmesi bu durumda da düşecek takımların kaderi nasıl olacak burası tam bir muamma. Diğer olasılık an itibariyle ilk iki sırada yer alan takımların bir üst lige çıkartılması, böylesi bir kararın büyük bir infial yaratacağı ortada, bir diğer olasılık ise playoff potasındaki takımlardan ayrı bir lig kurulması düşük bir ihtimal olsa da konuşulan olasılıklar arasında... 

Özetle TFF' nin elinde pimini kendisinin çektiği bir bomba var ve ne karar çıkarsa çıksın kazananlar olduğu gibi bir şekilde kaybedenler de olacak. Gelinen noktada adaleti sağlayabilmek ne yazık ki mümkün görünmüyor... Ve bu durum değerli spor yazarı rahmetli Cem Can' ın o çok değerli tespitini hatırlatıyor bana: 

Futbolda en büyük risk, kötü yönetimdir. Çünkü kötü yönetim de bir  şiddet biçimidir ve şiddetin ortaya çıktığı her noktada bir biçimde kötü yönetim söz konusudur...

TFF' nin şiddetinden bu sefer kimler nasibini alacak hep birlikte göreceğiz..

Reklam
YAZARIN DİĞER YAZILARI