03 Temmuz 2020 06:13
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2020 17:07

TBMM önündeki baro başkanlarına polis kuşatması, gazeteciye gözaltı

Komisyon görüşmeleri için TBMM önüne gelen baro başkanları geceyi polis ablukasında geçirdi. Bekleyişi takip eden Gazeteci Sibel Hürtaş gözaltına alındı, 6 saat sonra serbest bırakıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Sultan ÖZER

Ankara

“Çoklu baro” yasa teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, komisyona girmeleri reddedilen baro başkanları Meclise de alınmadı. Meclis kapısında sabahlayan baro başkanları, geçtiğimiz hafta Ankara girişinde olduğu gibi polis ablukasında tutuldu. Evrensel’e konuşan baro başkanları, “Biz burada konuşamazsak kim anlatacak derdimizi?​” diye sordu. Baro Başkanları tasarı geri çekilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Ankara Valiliği’nin salgını bahane ederek baroların mitingini yasaklaması nedeniyle baro başkanları Ankara Adliyesi’nde toplanma çağrısında bulundu.

MECLİS ÖNÜNDE SABAHLADILAR

Baroların seçim sistemini değiştirecek ve çoklu baro sistemi getirecek olan yasa teklifi nedeniyle baro başkanları yeniden Ankara’ya akın etti. Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşmelere katılma talepleri reddedilen baro başkanlarının Meclis’e girmesi de engellendi. Önceki gün Meclis Çankaya kapısına gelen 20’ye yakın baro başkanı içeri alınmadığı için polis kuşatması altında burada sabahladı. Baro başkanlarının beklerken oturmaları için Çankaya Belediyesi tarafından gönderilen banklara izin verilmeyince CHP’li vekilleri bankları baro başkanlarına taşıdı. Burada sabahlayan baro başkanlarına yönelik baskılar gün boyu devam etti. Barikatın dışındaki baro başkanlarının girişine izin verilmediği için kimileri milletvekilli araçlarıyla girmek zorunda kaldı.

GAZETECİ HÜRTAŞ GÖZALTINA ALINDI

Gazetecilerin de baro başkanlarıyla bir araya gelmesine izin vermeyen polis, baro başkanlarının da alana girmesine zorluk çıkardı. Polis fiziksel mesafeyi gerekçe göstererek gazetecilere ceza kesmek istedi. Bazı gazetecilere ceza kesilirken, itiraz eden Artı TV Ankara Temsilcisi ve TGS Şube Yöneticisi Sibel Hürtaş gözaltına alındı. Hürtaş’ın gözaltına alındığını duyuran TGS, “Şu an polis aracında tutulan yöneticimizi derhal serbest bırakın. #GazetecilikSuçDeğildir” açıklaması yaptı.

Gazeteci Sibel Hürtaş 6 saat sonra ifadesi alınarak serbest bırakıldı. TGS Ankara Şubesi Hürtaş'ın serbest bırakıldığı bilgisini "Meclis önünde haber takibi yapmak isterken gözaltına alınan Artı TV Ankara Temsilcisi ve Şube Yöneticimiz Sibel Hürtaş, 6 saat sonra (ifadesi alınarak) serbest bırakıldı." paylaşımı ile duyurdu.

Akşam saatlerinde Gazeteci Sibel Hürtaş'a yönelik gözaltı işlemine dair açıklama yayımlayan Emniyet Genel Müdürlüğü ise Hürtaş'ın beyan ettiği şekilde kötü muameleye maruz kalmadığını iddia etti. Emniyet, Hürtaş hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan adli işlem ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na göre "Sosyal mesafe izolasyon kurallarına uymamaktan" dolayı idari işlem uygulandığını belirtti.

TANAL: BARİKAT ARASINDA RÖPORTAJ VERİYORUZ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal “Dün 3 bakan Almanya’da idi ve Türkiye’nin güllük gülistanlık olduğunu anlattı ama ne var ki burada dünyaya rezil oluyoruz. Barikatlar arasında röportaj yapıyoruz. Baro başkanları ile gazeteciler arasına barikat koyuyorlar. Burası parlamentonun dışında bir alan ve halkın kullanımına açık. Bu yaşanan basının sansürlenmesidir” dedi. Daha önce Meclis’ten kabzımal ve hal kanununu geçtiğini hatırlatan Tanal, “Sebze- meyve dernekleri başkanları, komisyoncu dernekleri başkanları, nakliyatçılar derneği başkanları burda görüştü ama Avukatlık Kanunu ile ilgili 5 tane baro başkanı, temsilci olarak gidip mecliste görüşmelere giremiyor” dedi.

İÇİŞLERİ, YASAĞIN BARO MİTİNGİYLE ALAKASI OLMADIĞINI İDDİA ETTİ

Ankara Valiliği’nin pandemi bahanesiyle başkentte 15 gün boyunca gösteri ve yürüyüşleri yasaklaması nedeniyle baro başkanlarının Anıttepe’de yapacağı “Büyük Savunma Mitingi” iptal oldu. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, "Ankara Valiliği'nin 15 gün süreyle aldığı kısıtlama kararı sadece baroların gösteri ve yürüyüşü için değil her türlü gösteri yürüyüş ve toplantının kısıtlamasını içeriyor. Sağlık Bakanlığı, vakalarda Ankara'da artış olduğunu açıkladı. O çerçevede kısıtlama kararı alındı" dedi. Yasağın baro başkanlarının mitingiyle ilgili olup olmadığının sorulması üzerine Çataklı, Ankara’daki vaka artışlarını öne sürerek reddetti. Mitingin yasaklanması nedeniyle baro başkanları Ankara Adliyesi önünde toplanarak suç duyurusunda bulundu.

KOMİSYON TOPLANTISI GECE GEÇ SAATLERE KADAR SÜRDÜ

TBMM önünde bekleyen baro başkanları ise gece boyu polis ablukasında tutulurken komisyon görüşmeleri de sürdü. CHP Çanakkale Milletvekili Erkek, baroların, iktidara muhalefet ettiği için siyaset yaptığının söylendiğini belirterek, baroların görevinin iktidarlara, kamu gücüne ve insan hakları ihlallerine karşı vatandaşı, bireyi korumak olduğunu söyledi.

“ÇOKLU BARO ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ ZAYIFLATIR”

Vatandaşların hukuksuzluk ve haksızlıkla karşılaştığında kendisini kamu gücünden çekinmeden serbestçe temsil edecek bağımsız avukatlar isteyeceğini söyleyen Erkek, “Baroları bölerseniz bunu yok edersiniz. Avukatlar kamu yararı için çalışmayı bırakır ve ayrışır hatta meslektaşlarımız bugün barolar içinde hangi siyasi görüşte olursa olsun bir meslektaş dayanışmasıyla hareket eder ve hukukun üstünlüğünü, insan haklarını tarihte olduğu gibi bugün de savunan avukatları birbirine düşman haline getirirsiniz, ayrıştırırsınız. Siyasi görüşlerine, etnik kökeni, mezhebine göre barolar kurulur” dedi.

Dünya genelinde çoklu baro olmadığını dile getiren Erkek, “Tokyo'da, Brüksel'de çok istisnai örnekler var. Onların da uygulaması çok farklı. Dünyada tekli baro esas. İspanya'da 83 il var, 83 il barosu var. Almanya'da 28 özerk baro var ve tüm avukatlar bunlara üye olmak zorunda. Avukatlıkta baro çok önemlidir. Bunu koparmayın yoksa vatandaşların hak ve özgürlük mücadelesi zayıflar. Avukatlar değil, vatandaş zarar görür” diye konuştu.

“TEKLİF GERİ ÇEKİLSİN”

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, kanun teklifinin geri çekilmesini istedi. Avukatlar, hukukçular, üniversiteler ve toplumun tamamı dahil ederek demokratik bir yasa çalışması yapılması önerisinde bulunan Koç, "Toplum ancak bu şekilde mutlu olacak ve meslektaşlarımız duvarların dibinde oturmayacak." dedi.

“AVUKAT TRANSFERİ MÜMKÜN OLACAK MI?​”

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Teklifle avukat transferi mümkün olacak mı ya da teklifte avukat transferini engelleyen bir madde var mı?​” diye sordu.

Teklifin yasalaşması halinde hukuki olmanın ötesinde ahlaki sorunlara da neden olabileceğini ifade eden Aydoğan, "Avukatlık Kanunu'nu değiştirdik, bu kanun teklifini hayata geçirdik. Çoklu baro sisteminde avukatları değiştirme imkanı var. Bir baro iki bin sayısını tutturmak istiyor ya da o kentte rakibi olan baroyu bertaraf etmek, iki binin altına düşürmek, yok etmek istiyor. Teklifte buna ilişkin bir engel var mı? Bir bedel karşılığı ya da siyasi hamleyle avukat transferini engelleyebilecek misiniz? Hayır. Çünkü çalakalem teklif hazırladınız ve buraya getirdiniz." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, "Baroları parçalamayı kafanıza koymuşsunuz. Öyle görünüyor. Yüzün üzerinde barocuklar oluşturma niyetindesiniz ama bu gazoz gibi hafife alınacak bir mesele değil." dedi.

Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç, toplantıyı, teklifin tümü üzerindeki görüşmelere devam etmek için bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 şüphesiyle hastaneye kaldırılan Mahmut Tanal'ın testi negatif çıktı

SONRAKİ HABER

Kiptaş, değerli arazisini AKP'li milletvekillerine satmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa