02 Temmuz 2020 10:45

Sivas katliamında hayatını kaybeden Asım Bezirci mezarı başında anıldı

Sivas Katliamı’nda katledilen Yazar ve Eleştirmen Asım Bezirci mezarı başında dostları tarafından anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Madımak Oteli’nde gerçekleştirilen Sivas Katliamı’nda katledilen Yazar ve Eleştirmen Asım Bezirci, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Kor ve Manos Kitap tarafından düzenlenen anmaya Sanat Meclis, Grup Yorum üyeleri ve Aydın Ilgaz’ın arasında olduğu çok sayıda kişi ve kurum katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Manos Kitap Editörü C. Hakkı Zariç, Sivas’taki yangının hâlâ sürdüğünü dile getirdi. Sivas katliamını yapanların elini kolunu sallayarak dolaştığını dikkat çeken Zariç, katillerin yargılanması için adalet arayışlarını devam ettireceklerini söyledi.

‘ONLAR KÜLLERİNDEN DOĞANLARDIR’

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner “27 yıl önce Sivas’ta öldürülen özgür düşünceydi. Bugün de gazetecileri, yazarları tutuklamakla, hapse atmakla, yapılmak istenen aynı şeydir. Bu uğurda öldürülenler, bugün de şiirleri, sazları ve sözleriyle seslerini duyuruyorlar” dedi.

Sivas’ta katledilen aydınların küllerinden tekrar doğduğunu ifade eden Özyalçıner “Onlar öldürülseler de düşüncenin ölmeyeceğinin, öldürülemeyeceğinin, özgür kalacağının kanıtı olarak bizimle birlikteler. Hep de öyle kalacaklar” şeklinde konuştu.

‘SİVAS YANDI, KAÇ YIL OLDU?​’

Sanat Meclisi adına söz alan Mehmet Esatoğlu, 1993 Sivas katliamını lanetledi. Esatoğlu, “Biz sanat insanları soruyoruz: Sivas yandı, kaç yıl oldu? Elbette kaç yıl olduğunu en iyi biz biliyoruz. Ama sormamızın amacı ‘gerçek katillerden’ neden hala hesap sorulmadığıyla ilgilidir. Korkun katiller, insan yakanlar, bombalarla parçalayan tarih öncesi yaratıklar. Hesap sormak ve ülkeyi aydınlığa kavuşturmak üzere yan yanayız. Biz Buradayız” ifadelerini kullandı.

ŞİİRLER OKUNDU TÜRKÜLER SÖYLENDİ

Anmada TYS Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Şilkan, Asım Bezirci’nin sanat anlayışı üzerine kısa bir konuşma yaparken Nuray Gök Aksamaz, Rahime Henden ve Muzaffer Gezer şiirler okudu. Anma, Grup Yorum’un söylediği türkülerle son buldu. Anmanın ardında Şair Sennur Sezer ve Müzisyen Ruhi Su’nun mezarlarına ziyaret gerçekleştirildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Gürkan’a verilen cezayı istinaf onadı; karar Yargıtaya gidecek

SONRAKİ HABER

CHP’li Tekin: Kanal İstanbul beton lobisinin gayrimenkul projesidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa