Ankara ve Bursa'da çoklu baro protestosu: Savunma yoksa adalet de yok

Ankara Adliyesinde ve Bursa Adalet Sarayında avukatlar, hükümetin çoklu baro teklifini savunma zincirini protesto etti.

02 Temmuz 2020 08:45
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2020 12:30
Paylaş

Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde birden fazla baro kurulmasına olanak sağlayacak ve TBMM Adalet Komisyonu'nda bulunan Avukatlık Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifine yönelik protestolar sürüyor. Bugün Ankara ve Bursa'da avukatlar çeşitli eylemlerle teklifi protesto etti.

ANKARA ADLİYESİNDE "SAVUNMA ZİNCİRİ"

Ankara Adliyesinde buluşan avukatlar adliyenin tüm katlarında savunma zinciri oluşturdu, sloganlarla yürüyüş yaptı. Avukatlar “Savunma susmadı susmayacak”, “Savunma yoksa adalet de yok”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.

Yürüyüşün ardından adliye kapısı önünde açıklama yapan Sağkan, “Yapılmak istenen baroları bölmek değil baskı ve zulüm altında vatandaşın sesinin çıkma olanağının ortadan kaldırılmasıdır. Baroların ve avukatların kadınları çocukları, işçileri, doğayı yalnız barakacaklarını zannediyorlar ancak bilsinler ki: Teslim olmayacağız. Biat etmeyeceğiz” dedi.

BURSA ADLİYESİ BAHÇESİNDE OTURMA EYLEMİ

Bursa Barosu üyesi avukatlar bugün Adalet Sarayı bahçesinde toplanarak sloganlarla yasa teklifini protesto etti.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, önceki başkanlardan Av. Ali Arabacı, avukatlar ve TMMOB'a bağlı akademik meslek odalarını temsilcilerinin katıldığı oturma eyleminde, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler de anıldı.

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Umut Beyaz, Sivas yangınının halen söndürülemediğini, yıllarca süren yargılamada adaletin tecelli etmesinin engellendiğini kaydetti. Beyaz, "Sivas katliamının aydınlığa, demokrasiye ve bir arada yaşama kültürüne saldırı olduğunu bildiğimizi, bu ve benzeri saldırıların bitmesi için kutuplaşmadan uzak, laik ve bütünleştirici bir yaşam tarzının devletin tüm kurumlarına yerleşmesini, siyasilerin bu yaşam tarzını kurmak üzere hareket etmesi gerektiğini düşünmekteyiz" dedi.

Katliamı lanetlediklerini ve unutturmayacaklarını vurgulayan Beyaz, şöyle devam etti:

“Benzer acıların tekrar yaşanmamasının yolu, hangi dilden, etnik kökenden, mezhepten ya da dinden olursa olsun tüm yurttaşlarımızın hukuk güvencesi altında özgürce yaşamalarından geçmektedir. Yurttaşlarımızın ve aydınlarımızın katledildiği Sivas Katliamı sonrasında gerçekleşen ve acıyla hatırladığımız, unutmadığımız Başbağlar Katliamı'nda canlarını yitiren vatandaşlarımızı da saygıyla anıyoruz. Sivas ve Başbağlar'da gerçekleşen katliamların sorumlusu devlet değil, devletsizliktir. Devleti ve kamu otoritesini kullanan siyasilerin bir arada yaşamı destekleyen, yurttaşların güvenliğini sağlayan ve farklı görüş ve inançları koruyan bir yapı içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz.”

Eylemin sonunda Bursa Barosu Başkanı Altun, meslektaşlarına seslenerek Ankara'da yarın yapılacak "Büyük Savunma Mitingi"ne katılmak isteyenlerin Bursa Barosu özel kaleme isim bildirmelerini istedi. Altun ayrıca, kayıtlı avukat sayısına oranla mitinge katılımın yüksek olması için tüm meslektaşlarına çağrıda bulundu. (EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta katledilenler katliamın 27’nci yılında Madımak Oteli önünde anıldı

SONRAKİ HABER

İHD: 2 Temmuz 1993’de Sivas'ta yakılan insanlıktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...