02 Temmuz 2020 08:30 Güncelleme: 02 Temmuz 2020 11:03

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu sahil yolundaki çevre düzenlemesini protesto etti

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, "Küçük Liman" olarak bilinen Balıkçı Barınağı sahil yolunda yapılan çevre düzenlemesini protesto etti.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Dikili’de "Küçük Liman" olarak bilinen Balıkçı Barınağı sahil yoluna tel örgü çekildi. Uygulama Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından protesto edildi.

Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, düzenlemenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Balıkçı Barınakları Yönetmeliğine dayandırılarak yapıldığını belirtti.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, konuyla ilgili dün tel örgüler önünde basın açıklaması düzenledi. Halkın da geniş katılım gösterdiği eylemde, basın metnini Tüm Bel Sen Temsilcisi, Dikili Kültür ve Çevre Platformu üyesi Gülay Demir okudu.

Sahillerin, koyların, plajların işgal edildiğini belirten Demir, "Sıra vatandaşın çocuğu ile yürüyüş yaptığı deniz kenarı yollara geldi. Buna karşı çıkıyoruz" dedi. Kıyı Kenar Kanununun ve vatandaşın yasal hakkının çiğnendiğini vurgulayan Demir, buna engel olacaklarını ifade etti.

Demir, açıklamasında şu hatırlatmaları yaptı:

“1982 Anayasasının 43. Maddesine göre; kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeridinden yararlanmada, öncelikle 'kamu yararı' gözetilir. Bu yerlerin özelliklerini gözetmek, koruma ve kullanma esaslarını saptamak amacıyla yasa yürürlüğe konmuştur.”

Konuyla ilgili Dikili Belediyesiyle görüştüklerini aktaran Demir, kısa zamanda bu yanlıştan dönülmesini umduklarını, aksi takdirde hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

KİRLİLİĞE NEDEN OLAN KURUMLARA YAPTIRIM UYGULANMALI”

Demir, ilçedeki diğer çevre düzenlemsi sorunlarına da değindi. Muammer Aksoy Parkı'nda deniz kenarına yapılan tuvaletin de kıyıdan uzak, daha uygun yere taşınması talebini dile getirdi.

Ayrıca Bahriye Üçok Caddesi'ndeki asfalt yol çalışmalarıyla ilgili mahallelinin dilekçe verdiğini hatırlattı.

"Çevre kirliliğine yol açan kurumlara ve tesislere derhal yaptırım uygulanmasını istiyoruz” diyen Demir, Süt Kardeşlerin atıklarını Mardal Deresi'ne atması neticesinde Çandarlı Körfezi'nin kirlendiğini belirtti.

Demir, Merdivenli ve Denizköy'de kurulacak RES'ler gibi diğer çevre sorunlarına da dikkat çekti.

BELEDİYE BAŞKANI KIRGÖZ'E TEPKİ

Basın açıklamasına destek vermek üzere alana gelen Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, açıklama sonrası söz aldı.

Yaptıkları görüşmeler sonucu balıkçıların tel örgüleri tasvip etmediklerini gördüklerini aktaran Kırgöz, "Bu kararı alanların bir daha gözden geçirmelerini istiyoruz. Konu mülkiyeti korumak ise barınak yıllardır burada ve bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmadı. Bizim de tel örgülerle ilgili temas ve çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Kırgöz'ün diğer konulara ilişkin eleştirileri ve itirazları dikkate almaması ise açıklamaya katılanların tepkisine neden oldu. Yurttaşlar, Kırgöz'ün buyurgan tavrı ve sert çıkışının, her fırsatta "halkla beraber yürüyeceğini" ve "Dikili’yi birlikte yöneteceğini" söyleyen bir başkana yakışmadığını söylediler. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam