02 Temmuz 2020 00:38

Savcı istedi, hakim kırmadı

Diyarbakır'da trafikte seyir halinde iken kendilerini sollayan araçtaki savcı ile sözlü tartışma yaşayan iki kişi hakkında “süresiz ev hapsi” cezası verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Serkan DELİDERE
Diyarbakır

Diyarbakır’da araçları ile trafikte seyir halinde iken kendilerini sollayan araçtaki savcı ile sözlü tartışma yaşayan iki kişi hakkında mahkemece adli kontrol tedbirleri kapsamında “süresiz ev hapsi” cezası verildi. 

İnşaat işçisi Abdulhaluk Öngül ile emlakçı Tekin Karakoyun 21 Mayıs 2020 tarihinde araçları ile Diyarbakır’ın merkez ilçesi Kayapınar’da seyir halinde iken bir aracın kendilerini sollarken içindeki kişinin kendilerine küfür ve hakaretlerde bulunduğunu iddia etti.

Resmi ve sivil polislerin gelmesinden sonra araçtaki kişinin adının Ahmet Kumbasar ve savcı olduğunu öğrendiklerini söyleyen Karakoyun, sonrasında gözaltına alınıp karakola götürüldüklerini belirtti. Bir gün gözaltında kaldıklarını belirten Karakoyun, karakola gittiklerinde Kumbasar’ın nöbetçi savcı ve hakimi aradığını ve davayı yönlendirdiğini iddia etti. 

Olay yerine ilişkin kamera kayıtları talep ettiklerini belirten Avukat Elif Didem Şat ise “Bize ‘kayıt yok’ dendi. Olay savcı ve hakim lojmanlarının önünde gerçekleşmiş. Orada kayıt olmaması mümkün değil” dedi.

Şat ayrıca talep etmelerine rağmen olayın iki görgü tanığının dinlenmediğini belirtti.

HAKİMİ 53 BARO HSK’YE ŞİKAYET ETMİŞTİ

22 Mayıs’ta duruşmaya çıkarılan Abdulhaluk Öngül ve Tekin Karakoyun ile Avukat Elif Didem Şat, duruşma salonunda da Hakim Yunus Emre Kılıçlar’ın hakaret ve tehditlerine maruz kaldıklarını iddia etti. Şat, “Duruşma salonuna girerken hakim müvekkillerimize ‘Gelin bakalım gelin düzenbazlar’ dedi. Ben kendisine yanlı davrandığını söyleyince ‘Sizin de sicilinizi aldım avukat hanım’ diyerek beni de tehdit etti” dedi.

Tekin Karakoyun ise, “Duruşma esnasında hakim dosyaya dahi bakmadan bize ‘Ben bu savcıyı tanıyorum, öyle biri değil’ diyerek açık bir şekilde taraflı davrandı” diye belirtti.

Öte yandan bahse konu 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Yunus Emre Kılıçlar’ın ismi, henüz birkaç gün önce Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın’a yönelik duruşma esnasındaki hakareti ile gündeme gelmişti. Kılıçlar hakkında tutanak tutan Cihan Aydın ve beraberindeki avukatlar yasal süreç başlatmıştı. Yine 53 baro konu ilgili yazılı açıklama yaparak HSK’ye baro başkanına ‘terbiyesiz’, bir diğer avukata da ‘provokatör’ diyen hakim hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmasını ve hakimin bir an önce açığa alınmasını talep etmişti.

Öte yandan Abdulhaluk Öngül de yine söz konusu savcı ve hakimler hakkında 10 Haziran 2020 tarihinde HSK’ye yazılı başvuruda bulunarak şikayette bulunduklarını ifade etti.

İKİ KİŞİYE EV HAPSİ CEZASI VERİLDİ

Mahkeme heyeti Abdulhaluk Öngül ve Tekin Karakoyun hakkında soruşturma tamamlanıncaya kadar adli kontrol hükümlerinden ev hapsinin uygulanmasına karar verdi. Kararı değerlendiren Avukat Elif Didem Şat, “Ev hapsi kaçma şüphesi olduğu durumda belki verilir. Adli kontrol hükümleri içinde en ağır olanıdır. Tutuklama ile eş değerdir. Duruşmada intikam alma duygusuyla müvekkillerimize yaklaşıldı” dedi. Şat, karara dair itirazda bulunduklarını ancak itirazlarının reddedildiğini de sözlerine ekledi.

22 Mayıs’tan bu yana ev hapsinde olan Karakoyun ise “Bu hukuksuz, adil olmayan sürecin bir an önce son bulmasını istiyoruz. İş güç yapamıyoruz ev hapsinden dolayı. Ekonomik olarak da bir mağduriyet yaşadık, hâlâ yaşıyoruz” diye ekledi.
 

ÖNCEKİ HABER

Mısır'da kadın siyasi aktivisti öldüren polisin cezası ikinci kez hafifletildi

SONRAKİ HABER

CHP ve HDP grup başkanvekilleri çoklu baro teklifine tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa