01 Temmuz 2020 11:19

CHP'li Süleyman Girgin: Yerel basına destek sağlayın

CHP'li Süleyman Girgin, salgın nedeniyle yerel basına destek sorularına Hazine ve Maliye Bakanlığından cevap geldiğini söyledi: Basına destek politikası olmadığını itiraf ettiler.

Fotoğraf: Süleyman Girgin basın danışmanı

Reklam

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in, 15 Nisan 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması için verdiği soru önergesine, cevap olarak site adresi gösterildi. Girgin, site adresini sorguladıklarında yasal düzenlemelerin, mücbir nedenlerin ve vergi ertelemelerinin yer aldığını, yerel basına ve basın emekçilerine destek konusunda iktidarın bir cevabı olmadığını gördüklerini söyledi. 

Girgin, Kovid-19 salgını nedeniyle il ve ilçelerde yayın yapan yerel basın organlarının mali açıdan kötü duruma düştüklerini belirterek, salgın koşullarında dahi yerelin nabzını tutan ve sorunlarını dile getiren on binlerce basın emekçisinin aileleriyle birlikte açlığa mahkum olduğunu, birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kalan yerel basının ayakta kalması  için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 11 başlıkta soru yönelttiğini ifade etti. Sosyal devletin böyle zamanda belli olduğunu, kepenk kapatan esnaftan işsiz kalan vatandaşa kadar herkese doğrudan gelir desteğinin verilmesi gerektiğini dile getiren Girgin, vatandaşa borç vermenin ve vergi ertelemenin destek sayılamayacağını söyledi. 

"BASIN İLAN KURUMU PAYINI YÜZDE 5'E DÜŞÜRÜN"

"Yerel basının en büyük finansman kaynağı resmi ilanlardır. Bu süreçte mahkeme ve icra ilanları, takibatlar durdurulmuş olduğu için resmi ilan yoktur. Pek çok Kamu Kurumu da ihale yapmamaktadır ve bu nedenle ihale ilanları da durmuştur. Böyle bir dönemde basın çalışanlarının tamamına ve işsiz kalanlara 3 maaşlık destek verin dedik. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için gümrük vergilerini tamamen sıfırlayın dedik. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payını yüzde 5'e düşürün dedik. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılsın ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtılsın dedik. Toplumsal mesaj içeren devlet duyurularını resmi ilan olarak yayınlayarak yerel basına destek sağlayın dedik" diyen Girgin bakanlığa sunduğu soruları bir kez daha hatırlattı. 

"BASINA DESTEK POLİTİKASI OLMADIĞINI İTİRAF ETTİLER"

Verdiği soru önergesine yer alan hiçbir soruya cevap alamadığını belirten Girgin, "Maliye ve Hazine bakanı, bahsi geçen hususlara ilişkin bilgiler sitelerinde yer aldığını söyleyerek aslında bir desteğin de, cevabın da olmadığını itiraf etmiş. Sorularımız ve yerel basın için taleplerimiz, hâlâ cevap beklemektedir. Anadolu basını, varsa hazırdaki paradan gazeteyi döndürmeye çalışıyor. Olmayanlar ise kapanma aşamasında.. Yerel basına destek şart ve bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)

Reklam