01 Temmuz 2020 09:30

Bornova Belediyesinde, KHK’siz özgür toplu iş sözleşmesi heyecanı 

Bornova Belediyesi’nde KHK ile geçişleri yapılan yaklaşık 1300 işçinin toplu iş sözleşmesinin taslak çalışmaları başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Bornova Belediyesine bağlı Borbel Personel AŞ’de örgütlü Genel-İş 7 No'lu Şube 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçiş sonrası gerçekleşecek ilk özgür toplu iş sözleşmesi taslak çalışmalarına dün başladı. Sözleşme taslağı hazırlık toplantılarının ilki Bornova Belediyesi Sağlık Hizmetleri Biriminde yapıldı. Taslak hazırlık toplantısına Şube Başkanı Özgür Genç, Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu, Şube Saymanı Tezcan Mehmetoğlu, işyeri temsilcileri ve işçiler katıldı. Taslak tartışmaları öncesi kıdem tazminatının fona devri, baroların yapısına müdahale konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Şube Başkanı Özgür Genç, toplantı öncesi, kıdem tazminatının fona devri için öne sürülen iki formülün işçiler için anlamını açıklayarak, öne sürülen formüllerden hiçbirini kabul etmeyeceklerini ve kıdem tazminatının fona devrinin müzakere dahi edilemeyeceğini söyledi.

BİRLEŞİK MÜCADELEYE VURGU

Kıdem tazminatının işçiler için önemini açıklayan Genç, “Kıdem tazminatının fona devri bizler için grev sebebidir” dedi. Hükümetin her fırsatta işçilerin kazanılmış haklarına göz diktiğini söyleyen Genç “DİSK olarak kıdem tazminatı konusunda duruşumuz net. Her tartışmaya açıldığında söylüyoruz, ‘dokundurtmayız’ diye. İşyerlerinde yapılan eylemliliklerle bunu ortaya koyduk, koymaya da devam edeceğiz. En son DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve üye sendikalar olarak pazartesi gerçekleştirilen eylemle tavrımızı bir kez daha ortaya koyduk. Türk-İş de benzer saatlerde açıklamalar yaptı. Bu bile hükümete geri adım attırdı. Biz işçiler haklarımız için ses çıkardığımızda, birleşik bir mücadele sergilediğimizde ve üretimden gelen gücümüzü kullandığımızda hiçbir hakkımızı gasbedemezler” dedi. 

3 TEMMUZ’DA KIDEME DOKUNMA EYLEMİ

Genç, kıdem tazminatının gasbına karşı mücadelelerinin artarak devam edeceğini ifade ederek, 3 Temmuz Cuma günü saat 15.00’de Bornova Emek Demokrasi Güçleri ile birlikte Bornova meydanda gerçekleşecek eyleme katılma çağrısı yaptı.

Baroların yapısına dönük müdahaleden de bahseden Genç, “Savunmanın bağımsızlığı sadece avukatları ilgilendirmiyor, işçi ve emekçileri de ilgilendiriyor. Çoklu baro sistemi ile savunmayı temsil eden barolar siyasi saiklerle bölünmek isteniyor. Bu nedenle barolara müdahale demek bizim savunma hakkımıza müdahale demektir. Buna karşı da birleşik mücadele vermek zorundayız” dedi.

9 Eylül Üniversite Hastanesi sağlık emekçilerinin eşit işe eşit ücret, yıpranma payı gibi talepleriyle başlattığı mücadeleye de vurgu yapan Genç, “İşçi memur, hatta konfederasyon ayrımı yapmadan hastanede örgütlü tüm sendikalar, birleşik ve örnek bir mücadele veriyor. Böylesi bir dönemde haklarımıza yönelik saldırılara karşı birleşik bir mücadele vermek çok önemli. Buradan onlara haklı ve örnek mücadeleleri dolayısıyla selam gönderiyoruz, yanlarındayız” dedi. 

İŞÇİLER TİS TALEPLERİNİ TARTIŞTI

Konuşmaların ardından 1 Temmuz 2020- 30 Haziran 2022 dönemini kapsayacak ve ilk kez imzalanacak özgür toplu iş sözleşmesi talepleri konuşuldu. Sağlık hizmetleri biriminde çalışan işçiler, meslek tanımları, ücretlerdeki eşitsizlikler, taban ücretleri, meslek hastalıkları ve iş güvenliği tedbirleriyle ilgili  sorun ve taleplerini sıraladı. Özellikle hasta bakım işlerinde çalışan kadın işçiler, iş kazaları sonrası tedavi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları, aynı görevi yapan işçiler arasında olan ücret adaletsizliklerini aktardı. Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılar konuşularak, bu gibi doğal durumlara özgü toplu iş sözleşmesine eklenecek maddeler konuşuldu. Taslak hazırlık toplantılarına yaklaşık üç ay önce yarı zamanlı çalışmadan tam zamanlı çalışmaya geçirilen BELGEM’de devam edildi. BELGEM bünyesinde çalışan öğretmenler ilk kez TİS hakkından faydalanacak.

KHK’YE RAĞMEN ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE EDİLMİŞTİ

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelerde çalışan taşeron işçiler,  kadroya geçirilmiş ancak yine aynı kararname ile işçiler sendikasızlaştırılmış, özgür toplu iş sözleşmesi yapma hakkı 30 Haziran 2020’ye kadar elinden alınmış, Yüksek Hakem Kurulunun son bağıtladığı toplu sözleşme geçerli kılınmıştı. Özellikle mali haklarla ilgili konulara sınırlama getirmişti. Genel-İş 7 Nol'u Şube, KHK’ye rağmen geçtiğimiz yıl toplu iş sözleşmesi imzalamış, işçiler asgari ücrete gelen zamdan ve yüzdelik dilimlerden faydalandırılmış, sosyal haklarda yapılan iyileştirmelerin yanı sıra kadın işçiler içinde regl izni, 8 Mart’ın ücretli izinli sayılması, doğum yapan kadın işçiye yasal sürenin yanı sıra ek olarak 8 hafta ücretli izin hakkı gibi önemli kazanımlar elde edilmişti. 

Reklam