02 Temmuz 2020 00:51

Metal işçisi: Şov adına yapılan basın açıklamaları bizi kurtaramaz

"Kıdem tazminatımızı ortadan kaldıracak sisteme olumlu bakan işçi yok. Aksine sistemin hayata geçmemesi için işçiler her şeye hazır."

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Metal işçisi
İzmir

Ekonomik krizin işçiler ve emekçiler üzerinde yarattığı yıkım sonucu, yaşam koşulları gün geçtikçe daha da ağırlaşıyor. Pandemi süreci ile birlikte artan hayat pahalılığı, ücretsiz izin ve esnek çalışma uygulaması yaygın hale geliyor. Çarşı pazar fiyatlarının yükselmesi alım gücünün düşmesine neden oluyor ve biz işçi ve emekçilerin hayatlarını yaşanmaz hale getiriyor.

Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte hayatın zorlaştığı bu süreçte tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında hayatlarımızı bırakın zorlaştırmayı paramparça edecek düzenlemeyi gündeme getirdiler. Ortaya atılan bu sistem iktidar ve sermayenin, işçilerin ve emekçilerin kıdem tazminatına ve iş güvencesine yönelik en açık ve en kapsamlı bir “saldırı sistemi”dir.

Bugün tüm işçilerin emekçilerin konuştuğu tek gündem var, o da kıdem tazminatı. İktidarın medya gücü ile yaratmış olduğu suni gündem yerine biz işçiler gerçek gündemi, yani ekonomiyi ve geçim derdimizi tartışıyoruz. Gerçek gündem tartışmalarında siyasi görüş ya da parti ayrımı olmaksızın ekonomi ve kıdem konusunda iktidara büyük sitem birikiyor. Fabrikada yan yana gelen sayıları fark etmeksizin tüm işçiler kıdem ve ekonomiyi tartışıyor. Kıdem tazminatımızı ortadan kaldıracak sisteme olumlu bakan işçi yok. Aksine sistemin hayata geçmemesi için işçiler her şeye hazır. Fabrikada kıdem tartışmaları bir sonuca götürüyor. O sonuç genel grev. Dipten gelen bu hafif dalgalanmalar her an büyük öfkeye dönüşebilir. Sendika ve muhalefet partilerinin açıklamalarını anbean takip eden işçiler, örgütlü olduğumuz Türk Metal Sendikasından almış oldukları grev kararının yanı sıra uyarı eylemlerinin fiilen hemen uygulanmasını istiyor.

Fabrikada güçlü bir iş bırakma ve grev meselesi tartışılıyor. Evet genel grev olmalı fakat nasıl olmalı? Genel grev biz işçilerin içerisinde olduğu atölye, tezgah, bölüm ve fabrikalarda komitelerin dahil olduğu bir grev komitesi içerisinde gerçekleşmeli. Sendikal bürokrasiye bırakılmamalı ve inisiyatif tamamen işçilerin oluşturduğu komitelerde olmalı. Aksi takdirde sendikalara bırakır ve sendikaların karar almasına kalırsak örgütlü bir grevden uzak gösterişe dönüşür. Sadece şube başkanları, işyeri temsilcilerin yer aldığı, sendika binaları önlerinde açıklama yaparak değil, üretimin olduğu tüm yerlerde bizlerin içerisinde olduğu vardiya giriş-çıkışlarında açıklamalar yaparak ve işe geç başlama eylemi yaparak işçilerin emekçilerin kararlı olduğunu gösterebiliriz.

Bıçak kemiğe dayandı. Fabrikalarda işçiler içerisinde kıpırdanmalar olurken şov adına yapılan basın açıklamaları, televizyon ya da gazete röportajları bizi kurtaramaz. Örgütlü, kararlı ve mücadeleci bir mevzilenme yoluna girmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

KESK ek zam talebiyle imza kampanyası başlattı: Ücretler yoksulluk sınırına çekilsin

SONRAKİ HABER

TES-İŞ Genel Başkanı’ndan kıdem tazminatı açıklaması: Düzenleme kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...