02 Temmuz 2020 00:47

TMMOB'ye bağlı oda temsilcileri: Kıdem için tüm kesimler ortak mücadelede birleşmeli

TMMOB’ye bağlı odaların şube başkanlarına kıdem tazminatına ilişkin yapılmak istenen düzenlemeleri nasıl karşıladıklarını ve buna karşı ne yapmayı planladıklarını sorduk.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Hazırlayan: İşçi Sendika Servisi

Kıdem tazminatının fona devredilmesini değerlendiren meslek odalarının başkanları, gündemdeki tasarının yasalaşması halinde üyelerinin de zarar göreceğine dikkat çekti. Şube başkanları sendikaların, meslek odalarının, emek ve demokrasiden yana partilerin, kitle örgütlerinin ülke nüfusunun tamamına yakınını ilgilendiren düzenlemeye karşı tüm kesimleri ortak mücadele etrafında birleştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.


MÜCADELE HATTINI ÖRMEK GÖREVİMİZ

İbrahim M. TATAROĞLU
TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı

Ülkemizde ne zaman ekonomik kriz yaşansa hükümetin ilk aklına gelen çözüm, emekçilerin birikimlerine göz dikmek oluyor. Üretime değil, yurt dışı kaynaklı sıcak paraya dayanan ekonomimizin ihtiyacı olan sıcak para sağlanamadığında, çalışanların ücretlerine çeşitli isimler altında el koyuluyor. Bugünlerde hükümetin “İstihdam Kalkanı” adı altında gündeme getirdiği “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” de emekçilerin kıdem tazminatına el koymaya yönelik girişimlerinden birisidir. Ayrıca önerilen bu tasarı doğrudan MÜSİAD gibi kuruluşların çalışmalarına ve IMF ile Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların önerilerine göre hazırlanmıştır.

Üyelerimizin önemli bir kısmı ücretli çalışanlardan oluşmaktadır ve bu sebeple bu tasarının yasalaşması, hem üyelerimizin ücretlerinin düşmesine neden olacak hem de üyelerimizi esnek ve güvencesiz çalışma ortamlarında çalışmaya zorlayacaktır. Bu nedenle bu yasa tasarına karşı etkin bir mücadele hattını örmek Odamızın en önemli görevleri arasındadır.

Bu dönem Odamız bünyesinde Mühendis Emeği Araştırmaları ve Çalışmaları Merkezi kurma hedefiyle çalışmalarımızı başlatmıştık. Hali hazırda çalışma grubu olarak faaliyet yürüten bu oluşum, pandemi döneminde hem meslektaşlarımız hem de ülkemizdeki diğer emekçiler için önemli etkinlikler gerçekleştirdi. Üyelerimizin etkin katılımı ve desteği ile Mühendis Emeği Çalışmaları ve Araştırmaları Merkezi ile hedefimize ulaşabiliriz. Ayrıca bu sayede, mühendis asgari ücreti belirlenmesi ve mücadelesinde, çatı birliğimiz TMMOB'ye de önemli ve destekleyici bir araç oluşturmuş olacağız.


SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Cemil KOCATEPE
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı

Kıdem tazminatı üzerine yapılan tartışmaların yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi bulunmakta. Kıdem tazminatı işveren kesimi için bir maliyet unsuru olarak görülürken, emekçi kesim için bir hak ve güvencedir. Elektrik Mühendisleri Odasının üyelerinin yüzde 80’i civarında ücretli çalışan ve işsiz mühendislerden oluşmaktadır. Bu açıdan bakıldığında odamız kıdem tazminatı tartışmalarının doğrudan bir tarafıdır. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile ilgili mevcut tasarı, kayıt dışı istihdamı arttıracak, iş güvencesizliğine yol açacak ve işçilerin daha düşük bir kıdem tazminatına daha zor koşullarla ulaşmalarının yolunu açacaktır.

Üyelerinin hak ve yetkilerini koruma sorumluluğu olan odamız bu sorumluluktan aldığı görev ile her ortamda mücadele yürütmeye kararlıdır. Türkiye’de hali hazırda 14-15 milyon civarında kayıtlı sigortalı işçi bulunmaktadır. Bu düzenleme bu işçilerin aileleri ile birlikte 35-40 milyonluk bir nüfusu etkilemektedir ki bu ülke nüfusunun yarısının bu düzenlemeden etkileneceği anlamına gelmektedir.

“İşçinin teri kurumadan hakkını verin” diye iktidara gelen ve her şeyin üstünü örtmede beceri sahibi olanlar, bugün kapitalizmin en vahşi saldırısını yaparak “İşçiyi teri kurumadan kapı önüne nasıl koyarız”ın hesabını yapıyorlar, ama buna örtüleri yetmeyecek, yetmez.

Kıdem tazminat fonu düzenlemesine karşı sendikalar, meslek odaları, demokratik mücadele yürüten partiler, demokratik kitle örgütleri ülke nüfusunun tümüne yakınını etkileyecek bu düzenleme karşısında toplumun tüm kesimlerini ortak mücadele etrafında birleştirmesi gerekmektedir. Oluşturulacak ortak eylem planı doğrultusunda toplumun ve ücretli çalışan üyelerimizin haklarını savunmak için, söz verdiğimiz gibi sonuna kadar mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz.


ÜYELERİMİZİN HİÇBİR HAK KAYBINA RAZI DEĞİLİZ

Muazzez GÜNAY
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı

Kıdem tazminatı fonu nasıl oluşturulursa oluşturulsun üyelerimizin hiçbir hak kaybına razı değiliz. Kıdem tazminatı bizim yok günlerimiz için kenara konulmuş paramızdır. Çalışanların, işverenin keyfine göre işten çıkarmalarına karşı garantisidir. İşsizlik sigortasının buna alternatif olarak gösterilmesi hiç de ikna edici değildir. İşsizlik fonundan, işsizlerin ne ölçüde yaralanabildiği malumunuzdur. Çalışanların sırtından servet kazananlar kendi fonlarını oluşturup çalışanları için gerekli hazırlığı yapsınlar. Özellikle binlerce kişinin işsiz kaldığı bu olağanüstü koşullarda tartışılacak birçok konu varken bunun gündeme getirilmesini hedef saptırma olarak görüyoruz.

Sendikaların genel grev çağrısını çok olumlu buluyoruz. Özellikle işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanmaları gerekiyor. Meslek odaları olarak bizler de toplumda farkındalık oluşturacak faaliyetler yapabiliriz. Basın açıklaması, yürüyüş gösteriler. Ayrıca konu ile ilgili karar vericiler ziyaret edilip çekinceler anlatılabilir.


MÜCADELEYİ TÜM HAKLARIMIZ İÇİN KARARLILIKLA SÜRDÜRMELİYİZ

Mehmet Akif ALADAĞ
Eskişehir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Merhaba, hekimler olarak fazla mesai yaptığımız bir süreçten geçtiğimiz bugünlerde, “yine mi kıdem tazminatı” konusunda konuşmak yararsız gibi görünebilir ama mutlaka konuşulmalı…

Yıllardır her başı sıkıştığında “kıdem tazminatı” konusunu getirerek gündem değiştiren iktidar corona günlerinde ekonomik ve sosyal yaşamda kaybettiği kontrolü sağlayabilmek amacıyla yeniden gündemde almış görünüyor.

Yine ortaya söylenen birtakım anlaşılmaz sözler, sonra komisyonda görüşülecektir, yok kendi aralarında bir görüşün bir teklif getirin bakalım laflarına bu sene yaşamımıza giren “Bilim Kurulu”na danışılması eklendi.

Konu ile ilgili Mehter yürüyüşünün amacı sadece gündem değiştirmek değil tabi. İktidarın artık alıştığımız tarzı olan “konuyu aç, tepkileri ölç, oy kaybedebileceğimiz oranda ise şimdilik rafa kaldır.” Ama ara sıra gündeme getir ki “sürü bağışıklığı” yöntemi ile zamanla tepkileri azalır ve hatta söner diye ummak.

İktidarın elinde kalan son fon getirilerinden birisi (aslında cebinden çıkan parayı mı desek) kıdem tazminatı işçinin de elinde kalan son umut kapısıdır. Sistem onun yıllardır emeğini sömürüp, yaşlandığında posasını çıkarıp bir köşeye atarken hiç olmazsa son bir soluk parası alacağım kalan zamanımı biraz olsun rahat geçirebilirim umudunu da elinden almak istemektedir.

Bugünleri yaşayanlar gördü ki kapitalist sistemin önceliği hiçbir zaman emeğini ortaya koyan değil sermayenin yanında olmuş, zor günlerde ilk emekçiler terkedilmiş sermayeyi kurtarmak için hükümetler bankalarının kapılarını açmışlardır.

Bu sistemde ayakta kalmak istiyorlarsa kimse buna boyun eğmeyerek, tüm sendikalar bir arada durarak ve mücadeleyi daha iyi bir yaşam için büyütmek zorundalar.

Ancak mutlu sonun emeğin hakkını alabildiği, eşit yaşam koşullarının sağlandığı, özgürlüklerin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün kabul edildiği, ücretsiz sağlık ve eğitimin ülkenin her köşesinde sağlanabildiği, laik ve demokratik bir düzende olacağı unutulmamalıdır.

Tüm sağlık çalışanlarına Covid-19 salgını ile mücadeleleri için teşekkür ediyorum, aynı mücadeleyi sadece kıdem tazminatı için değil tüm haklarımız ve şiddete karşı da kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini söylemek isterim. Halkımıza da en kısa sürede sağlıklı günlere ve özlenen yaşam koşullarına kavuşmasını dilerim. Saygılarımla.


EMEKTEN VE BİLİMDEN YANA OLACAĞIZ

Can AYDAY
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı

Kıdem tazminatı çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlayan yasal bir sistem olduğuna göre bilimden ve emekten yana olan TMMOB’ye bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası her zaman olduğu gibi emekten yana tavır alacaktır. Bu nedenle kol ve fikir emekçileri için kıdem tazminatı bir haktır. Bu hakkın emekten yana kişiler tarafından alınması da en doğal görevdir. Kıdem tazminatı konusunda bazı düzenlemeler olabilir. Bu da doğaldır. Fakat yapılacak bu değişiklikler kıdem tazminatından yararlanacak kişilere sorularak, onların görüşü alınarak yapılmalıdır.

Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bugüne kadar hep emekten yana, haklı olandan yana, bilimden yana tavır almıştır. Sonuçta, hükümetin emek karşıtı, bilim karşıtı olan ve ortak konularda danışmadan aldığı tüm kararlara karşı tavır aldık. Bu konuda da bu şekilde davranıldığında yine emekten, bilimden yana olacağımız açıktır.

ÖNCEKİ HABER

New York’ta ırkçılık karşıtı eyleme polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

KESK ek zam talebiyle imza kampanyası başlattı: Ücretler yoksulluk sınırına çekilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...