30 Haziran 2020 12:56
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2020 05:25

Sudan’da hükümet protestosu: Devrimin hedeflerini hayata geçirin

Sudan'da hükümetin devrimin hedefleri doğrultusunda hareket etmediğini belirten halk yeniden sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti. Eylemlere dönük saldırıda 1 kşi hayatını kaybetti.

Sudan halkının eylemi | Fotoğraf: Mahmoud Hjaj/AA

Paylaş

Sudan'da binlerce kişi, geçici hükümetin, Ömer el-Beşir iktidarını sona erdiren Aralık 2018 devriminin "hedeflerine uygun hareket etmesi" talebiyle ülke genelinde eylemler düzenledi.

AA'nın haberine göre, Sudan'da binlerce kişi Meslek Odaları Birliğinin çağrısıyla başkent Hartum'un yanı sıra birçok kentte sokaklara indi. Başkent Hartum'un Sittin ve Afrika gibi ana caddelerinde toplanan kalabalığın Savunma Bakanlığı ile ordunun genel karargahının bulunduğu askeri bölge ile Cumhurbaşkanlığı Sarayının olduğu alana yürümesi üzerine polis göz yaşartıcı gazla saldırdı. Polis, Sudan Parlamentosu önünde toplananlara karşı da göz yaşartıcı gaz kullandı.

Sudan bayrakları ve devrim sürecindeki eylemlerde hayatlarını kaybedenlerin resimlerinin taşındığı eylemde kitle, hükümetten devrimin gidişatının düzeltilmesini, icraatların devrimin hedeflerine göre vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesini ve eyleme katılanların ölümünden sorumlu olanların bir an önce cezalandırılmasını istedi.

EYLEMLERE DÖNÜK SALDIRIDA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sudan resmi haber ajansına göre, Hükümet Sözcüsü Faysal Muhammed Salih, "Sudan'ın farklı kentlerinde düzenlenen eylemlerde Umdurman'da bir kişi vefat etti, başkent ve diğer eyaletlerde yaralananlar oldu” ifadelerini kullandı.

Faysal, 30 Haziran'da halkın ilettiği talepler için ciddi çalışmalar yapılacağını ve yarından itibaren eylem programlarına başlanacağını belirtti.

Gösterilerin barışçıl olmasına rağmen kayıp yaşanmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Faysal, sorumluların bulunması ve cezalandırılması için şeffaf bir soruşturma yürütüleceğini ifade etti.

Faysal, halkın taleplerinin karşılanması ve ülkenin aydınlık bir yarına ulaşması için birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının 11 Nisan 2019'da askeri darbeyle devrilmesinin ardından 21 Ağustos 2019'da 39 ay sürecek asker-sivil ortak geçici yönetimi başlamıştı. Abdullah Hamduk başkanlığındaki geçici Sudan hükümetinin takvimine göre, ocak ayında parlamentonun kurulması ve sivil valilerin atanması bekleniyordu.

Sudan’da, Beşir iktidarını sona erdiren protestolara liderlik eden Meslek Odaları Birliği, bu sabah eylemler öncesinde yaptığı açıklamada, geçici hükümete "bir an önce sivil mekanizmaların tamamlanması" çağrısında bulunmuştu. Birlikten yapılan açıklamada, sivil bir parlamentonun kurulması, sivil valilerin atanması, adalet sisteminde reform yapılması, eski rejime mensup isimlerin üzerindeki kamuya ait malların geri alınması, Beşir’in askeri darbeyle iktidara geldiği 30 Haziran 1989’dan bu yana eski rejim mensuplarından suçluların cezalarının aleni, adil ve geciktirilmeden verilmesi gerektiği belirtilmişti. Açıklamada, sivil hükümetin kontrolünde askeri yapının gözden geçirilerek yeni ulusal bir ordu kurulması da istenmişti.

Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018 devriminin hedeflerinin gerçekleştirilmesi talebiyle hükümete baskı kurmak için bugün ülke genelinde büyük çaplı protestolara çağrı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da emekliler haklarını talep etti

SONRAKİ HABER

İran, muhalif gazeteci Ruhullah Zam’a idam cezası verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...