29 Haziran 2020 15:34

Avusturya ile Türkiye arasında diplomatik kriz

Viyana’da Türk milliyetçi gruplarla Kürt ve solcu gruplar arasında yaşanan arbede Avusturya ile Türkiye arasında diplomatik kriz yarattı. İki ülke karşılıklı olarak büyükelçileri dışişlerine çağırdı.

Irkçı grubun saldırısı (solda) ve protesto eylemi (sağda) | Fotoğraflar:Evrensel

Paylaş

Avusturya’nın başkenti Viyana’da geçen hafta Kürtlerin ve göçmen örgütlerinin düzenlediği bir gösteriye kendilerine “ülkücü”, “bozkurtçu”, “Erdoğancı” diyen milliyetçi Türk gruplar tarafından saldırıda bulunulmuştu. Polis saldırıya pasif kalırken milliyetçi grup göçmen örgütlerinin binasına saldırmış, camları kırmış ve saatlerce binayı abluka altına almıştı.

Cumartesi günü ise göçmen örgütleri ve antifaşist gruplar saldırıya tepki göstermek için bir gösteri düzenlemiş ve milliyetçi gruplar bu gösteriyi de taciz etmiş, zaman zaman arbede yaşanmıştı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer olaylarda yedi polisin yaralandığını ve 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Nehammer, “Türkiye’deki çatışmaların Avusturya’ya taşınmasının kabul edilemez olduğunu” söylemiş, Avusturya Dışişleri Bakanlığı da olaylar sonrasında Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’u Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da dün Twitter hesabı üzerinden “Avusturya’da özellikle de Viyana’da sokaklarda şiddet gösterileri istemiyoruz ve çatışmaların Türkiye’den Avusturya’ya taşınmasına izin vermeyeceğiz” demişti.

AKP HÜKÜMETİ TARAF OLDU

Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer de bugün Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Bakanlığının internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada büyükelçinin “Avusturya güvenlik güçlerinin Türk gençlere şiddet uygulamasından duyulan endişeyi bildirmek üzere” çağrılacağı belirtilmişti.

Açıklamada “Viyana’da terör örgütü PKK ve yandaşları tarafından birkaç gündür üst üste gösteriler düzenlenmesi, terörle mücadelede gösterilen samimiyetsizliğin yeni bir tezahürü olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca,  “Gösteriler sırasında ayrıca, Avusturya emniyet güçlerince Türk kökenli gençlerin yaralanmasına, Türk toplumuna ait bazı işyerlerinin zarar görmesine sebep olan sert müdahaleyi kınıyoruz. Avusturya makamlarını, AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK terör örgütüyle layıkıyla mücadele etmeye ve konuyu popülist siyaset için malzeme yapmamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı

SONRAKİ HABER

İzmir Barosunun yürüyüşüne izin verilmedi, avukatlar oturma eylemi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...