29 Haziran 2020 10:35

İSİG: 6 yılda emeklilik yaşında 1925 işçi hayatını kaybetti

İSİG’in raporuna göre, Türkiye’de 2013-2019 yılları arasında "emeklilik çağında çalışan" en az bin 925 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İnfografik: İSİG Meclisi

Paylaş

İSİG Meclisi, 2013-2019 yılları arasında "emeklilik çağında çalışan" en az bin 925 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), emeklilik hakkı için hazırladığı raporu yayımladı. Rapora göre; 2013-2019 yılları arasında “emeklilik çağında çalışan” en az bin 925 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği ifade edildi. Emeklilik hakları için mücadele edileceğinin vurgulandığı raporda, “Yaşam süresinin istatistiklerde sürekli yükseltilmesi, ülkemizin sosyal devlet ve emeklilerin sosyal güvenceye yük olduğu vb. çarpıtmalarla işçi sınıfına saldırılar yoğunlaşmaktadır. Yapmamız gereken salt kıdem tazminatının kaldırılmasına dönük bir mücadele değil bütünsel olarak ‘emeklilik hakkı’ mücadelesini yükseltmektir” ifadeleri yer aldı.

SOSYAL GÜVENCE ESAS ALINMIYOR

Raporda, Türkiye’de emeklilik yaşının 2008 yılında yürürlüğe giren yasayla beraber 65’e yükseltildiği ifade edildi. Yapılan değişikliklere karşı emek hareketinin mitinglerle karşı çıktığını fakat gerisinin gelmediğinin aktarıldığı raporda, emeklilik sisteminde yapılmaya çalışılan değişikliklerin, sosyal güvenceyi esas alan bir emeklilik sistemi olmadığı belirtildi.

ÖLEN İŞÇİLERİN YÜZDE 2'Sİ SENDİKALI

51-64 yaş aralığında çalışırken ölen işçilerin 40’ının (yüzde 2) sendikalı işçi, 1885 işçinin ise (yüzde 98) sendikasız olduğu kaydedilen raporda, “Yani bu çağda çalışan işçilerin tamamına yakını sendika üyesi değil ve sadece ‘yaşamak’ veya ‘emeklilik hakkını elde etmeye’ çalıştıkları için en zor koşullara katlanmaktalar. Salt 65 yaş ve üzeri yaşlı işçilere baktığımızda ise hiç sendikalı işçi yoktur…” denildi.

ÖLÜM SEBEPLERİ TRAFİK KAZASI, KALP KRİZİ, YÜKSEKTEN DÜŞME...

Açıklanan raporda emeklilik çağında çalışırken yaşamını yitirenler için şu veriler paylaşıldı:

“Türkiye’de 2013-2019 yılları arasında ‘emeklilik çağında çalışan’ en az bin 925 işçi (50 yaş üstü ücretli) iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2013-14’te tüm ücretli iş cinayetlerinin yüzde 13-14’ünü 50 yaş üzeri işçiler oluştururken son yıllarda bu oran yüzde 19’a yükseldi. Yani bugün her ölen 5 işçiden 1’i emeklilik çağında çalışırken yaşamını yitirdi. Emeklilik çağındaki işçi ölümleri en çok inşaat, taşımacılık, tarım sektörlerinde gerçekleşti. En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, yüksekten düşme, kalp krizi ve ezilme/göçüktür.”

TALEPLER

Emeklilik hakları için mücadele edeceklerinin altı çizilen raporda talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • "İşçilerin belli bir çalışma yılından sonra emekli olma hakları vardır. Emeklilik; işçilerin çalıştıkları işkoluna, mesleğe, cinsiyetlerine, kişisel sağlık durumlarına vb. göre belirlenmelidir. Emeklilik yaşı düşürülmelidir. Emekli aylığı bağlama oranları artırılmalıdır.
  • Emeklilikte yaşa takılma bir maliyet unsuru olarak ele alınamaz. Emeklilikte yaşa takılanların emekli olma hakları derhal tanınmalıdır.
  • Tabi bu noktada sigortasız çalıştırma yasaklanmalıdır. (Elbette ülkemizde sigortasız çalıştırma yasak ama kayıt dışılık da bilinen bir gerçek. Bu noktada denetimler artırılmalı ve patronlara uygulanan yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır.)
  • Kıdem tazminatında kazanılmış bütün haklar korunmalıdır. Bütün işçilerin kıdem tazminatını almalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
  • Her türlü esnek çalışma biçimi yasaklanmalıdır."

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

(İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

DTK Eş Başkanı Leyla Güven ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Adana’da risk ve ihmalleri gündeme getiren sağlıkçılara soruşturma tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...