30 Haziran 2020 00:13

ÇİMSATAŞ'ta Kovid-19'a rastlanmasına rağmen işçilere test yapılmıyor

ÇİMSATAŞ'ta Kovid-19 vakasına rastlanmasına rağmen diğer işçilere belirti göstermedikleri gerekçesiyle test yapılmadı.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mersin’de kurulu Çukurova Metal Fabrikasında (ÇİMSATAŞ) bir işçinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. İşçiyle temas halinde olan işçilere test yapılmazken, bu işçiler evlerine karantinaya gönderildi. 

Fabrikanın dövme kalıp bölümünde çalışan bir işçinin eşinde virüs tespit edilmesi üzerine, işçiye test yapıldı ve onda da virüs tespit edildi. İşçilerin “Alınacak önlemleri bekliyoruz” tepkisi üzerine fabrikada örgütlü Birleşik Metal-İş Sendikası işçilere “Dövme kalıp bölümünde bir üyemize maalesef ki Kovid-19 pozitif teşhisi konulmuştur. Hiç zaman kaybetmeden sendikamızın iş sağlığı iş güvenliği dairesinin yönlendirilmesi ve koordinasyonu ile işyeri yönetiminde il sağlık müdürlüğüne başvurusu üzerine, Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibi tarafından gerekli çalışmalar yapılmıştır. Teması olan arkadaşlarımız 14 günlük karantina sürecine alınmıştır” mesajını gönderdi.

İKİ KİŞİ BİR MAKİNEYİ ÇALIŞTIRIYORUZ

Dövme kalıp bölümünde çalışan diğer işçiler tepkili. 4 gündür evde beklediğini söyleyen bir işçi, “Arkadaşımıza ve eşine teşhis konulmuş ama bize test bile yapılmadı. 4 gündür evde tek başına bekliyorum. Bize de test yapın dedik. Yüksek ateş, ishal, koku ve tat alamama şikayetiniz olursa arayın ambulans gelip sizi alır testiniz o zaman yapılır dediler. 4 kişi kalıp bölümünden, 3 kişi aynı servise binen işçi ve 1 de servis şoförü evlerimize geldik bekliyoruz. Sağlık Müdürlüğünden filyasyon ekibi gelmiş yemekhane ve çalışma ortamına bakmış ve uygunsuz bir şey görmemişler. Yemekhanede bir limon suyunu kaç kişi tutuyoruz belli değil. Semaverden çay alırken musluğa herkes dokunuyor. 1’i temizlikçi 17 kişi bir soyunma odasını kullanıyoruz ama temas ve bulaş olacak bir şey bulamamışlar. Biz iki işçi bir makineyi çalıştırıyoruz. Yan yana gelip tezgahta anahtar tutup vida sıkıyoruz, bunu neden hesaplamıyorlar” dedi.  

SENDİKACI İŞVERENİN POSTASI DEĞİL

Başka bir işçi ise sendikanın bu durumu baştan savmaması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: “Sendikacı işverenin postası değil, işçinin temsilcisidir. İşçiden aldığını işverene, işverenden aldığını da işçiye getirip anlatmakla olmuyor. Birleşik Metal-İş’e yakışan bu değil. İki yılda bir temsilci seçimi oluyordu, tüzük değişikliği ile 4 yıla çıkardılar ve neredeyse atama ile temsilci belirlenecek. Hal böyle olunca işçinin çalışma koşulları, virüs mirüs işverenin umurunda olmuyor. Bu işçi arkadaşımız, eşinde koronavirüs çıktıktan sonra da kaç gün geldi çalıştı, buna izin verilmemeliydi. Kendisinde ve ailesinde kronik rahatsızlığı olan işçiler var. Biz fabrikada birer meta değiliz, insanız ve ailemiz var. Sendikamız, bütün bunları bilerek hareket etmeli ve işvereni de bu konuda uyarmalıdır.”

Diğer vardiyadan bir işçi ise “Vardiyadan çıkıp aynı servise biniyoruz. Servis ortak, girişlerde turnikeye temas ediyor, hepimiz o turnikeden geçiyoruz. Tüm fabrikaya test yapılması gerekir” diye konuştu.

PATRONLAR ZARAR ETMESİN DİYE FABRİKAYI KAPATMIYORLAR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, yapılanların bilimsel ve tıbbi olmadığını, kararların ekonomik hesaplar üzerinden alındığını dile getirdi. Antmen şöyle devam etti:

"Salgın ilan edildikten bir süre sonra mart ayı ortalarında yine Akdeniz ilçesinde bir fabrikada iki işçide virüse rastlanmıştı. O zaman hızla toplanan Akdeniz Hıfzısıhha Kurulu fabrikanın 15 gün süreyle kapatılmasına ve işçilerin karantina için 14 gün evlerine gönderilmesine karar verilmişti. Aynı ilçede bugün benzer bir vaka görülen fabrikada kurul bir karar almıyorsa bunun tek nedeni ekonomi zarar görmesin gerekçesidir. Testi pozitif çıkan işçinin bulunduğu ortak kullanım alanlarını kullanan herkes karantina altına alınmalıdır. Soyunma odaları, yemekhaneler ve servisler en çok kullanılan ortak kullanım alanlarıdır. O gün, iki işçinin pozitif çıktığı fabrikayı kapatarak işçileri karantinaya alma kararı alanların bugün böyle davranmasının başka açıklaması yoktur. Patronlar zarar etmesin diye ekonomik bir gerekçesiyle böyle kararlar alınıyor." (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi işçileri: Kıdem hakkımız için mücadele etmek zorundayız

SONRAKİ HABER

Mardin'de Eti Bakır’ın şantiyesinde çalışan işçilerden 40’ı Kovid-19’a yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...