29 Haziran 2020 06:18
Son Güncellenme Tarihi: 29 Haziran 2020 19:22

İşçiler, kıdem tazminatının gasbına karşı yurdun dört bir yanında eylemler yaptı

DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde ve kent meydanlarında eylem yapan işçiler, kıdem tazminatını gasbetmeye çalışan hükümeti uyardı, "İzin vermeyiz" dedi.

Gebze Makina Takım işçileri, kıdem tazminatının gasbına karşı fabrikalarında eylem yaptı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP iktidarının kıdem tazminatını fona devretme ve "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" (TES) adı altında haklarını budamak istemesine karşı DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikalara üye işçiler, yurdun dört bir yanında protesto eylemleri gerçekleştirdi. İşçiler, fabrikalarda ve işyerlerinde sabah vardiyasından başlayarak basın açıklamaları gerçekleştirirken kent meydanlarında yapılan kitlesel eylemlerle de hükümeti kıdem tazminatı konusunda uyardı.


İSTANBUL | DİSK GENEL BAŞKANI ARZU ÇERKEZOĞLU: AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN!

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında basın açıklaması yaptı. "Kıdem tazminatımıza dokunma" pankartının açıldığı açıklamada "Kıdem tazminatı bir müzakerenin değil ancak bir mücadele konusu olabilir" dövizleri taşındı. "Kıdem hakkımız söke söke alırız", "Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının emekçilerin 13’üncü ay ücreti olduğunu ifade ederek, "DİSK olarak 81 ilde örgütlü olduğumuz binlerce iş yerinde onbinlerce DİSK'li olarak sesleniyoruz, kıdem tazminatımıza dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin" dedi.

"İŞÇİLER CAN DERDİNDE HÜKÜMET KIDEMİ GASBETME DERDİNDE"

Çerkezoğlu şöyle devam etti: "Biz emekçiler olarak bir taraftan 'çarklar dönecek' ısrarı ile çalışmak zorunda olduğumuz işyerlerinde virüse-salgına karşı kendimizi korumaya uğraşırken, bir taraftan işimizi, geleceğimizi ve gelirimizi korumaya çalışırken siyasi iktidar kıdem tazminatınızı el uzatıyor.

Bu koşullarında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatını fona devrederek yok etmeye çalışıyorlar. Diğer taraftan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstüne güvencesiz çalışmayı, geçici sözleşmeyi dayatarak kıdem tazminatını yok ediyorlar.

Bu kıdem tazminatı tartışmaları son 15-20 gün kendiliğinden ortaya çıkmadı, kıdem tazminatı 18 yıldır bu ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bütün politika belgelerinden, 11. kalkınma planına, 'Yeni Ekonomik Program'ına kadar bütün politika belgelerinde var" diye konuştu.

"KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

"Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir" diyen Çerkezoğlu, "kıdem tazminatı alın terimizdir, kıdem tazminatı çocuklarımızın bize emanetidir. kıdem tazminatının fona devretmeyi kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kendi aranızda anlaşın" sözlerini hatırlatan Çerkezoğlı, "Kıdem gaspı siyasi iktidarın politikasıdır, sorumluğu da size aittir. Bugün çıkıp sendiklara 'aranızda anlaşın, anlaşamıyorsunuz' demenin bir anlamı yoktur. Kıdem bizim anamızın ak sütü gibi helaldir, birilerinin insafına bırakmaz. Şirketlere ve partronlara güvence vermeyi bırakın, işçinin alın terinin güvencesi olun, bu develete düşen bir görevdir" dedi.

Daha önceki fonları hatırlatan Çerkezoğlu, "İşçinin birikmiş emeğini, alın terini çocuklarının geleceğini bir fona devrederek, bunu tıpkı bugün işsizlik fonunda olduğu gibi kendi krizlerine çözüm bulmak için kullanacaklar buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Sizin ekonomi politikalarınızın, sizin tercihlerinizin, ekonomik krizinizin bedelini işçiler, kendi alın teri ile ödemeyecek. Buradan söylüyoruz, İzin vermeyeceğiz.

Hükümet bu anlamda inat ederse biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. DİSK olarak gerekirse grev ve genel greve çıkarız” diye konuştu.

Çerkezoğlu’nun açıklamasından sonra DİSK Başkanlar Kurulunda alınan karalar okundu.

ATAŞEHİR'DE TEMİZLİK İŞÇİLERİ ŞANTİYEDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Genel-İş 1 No'lu Şube, örgutlu olduğ Ataşehir Temizlik İşleri Müdürlüğü Yeni Sahra şantiyesinde basın açıklaması yapıldı.

GIDA-İŞ: HAKLARIMIZ İÇİN OMUZ OMUZA MÜCADELEYE

Kıdem Tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi(TES) adı altında fona devredilmesine karşı DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İş Sendikası, Haramidere Sanayi Sitesi’nde bulunan Kervan Gıda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kıdem Tazminatıma dokunma” pankartı açan sendika üyeleri sık sık, “Kıdem hakkımız gasbedilemez”, “Kıdem hakkımız söke söke alırız” sloganı attı.

 Gıda-İş, Haramidere Kervan gıda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi |

"KIDEM TAZMİNATINA DOKUNMAYI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN"

İşçilerin işten çıkış saatinde yapılan açıklamayı Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Ozak gerçekleştir. “Kıdem Tazminatımıza dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin” diyen Ozak, “Bir yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem Tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 ya üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istenmektedir. Pandemi koşullarında 82 milyon insan yaşam mücadelesi verirken, işçiler olarak bizler canımızı, işimizi ve gelirimizi korumak için mücadele verirken, işsizlik rekorlar kırmışken, ülkeyi yönetenler kıdem tazminatımıza el uzatmaktan ve daha esnek, daha güvencesiz, kölece çalışma dayatmaktadır” dedi.

Ozak, “Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişim, direniş ile karşılanacaktır. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetedir. Kıdem Tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır. Haklarımız için omuz omuza mücadeleye” diye konuştu.

“Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması ve işverenler işçilere kıdem tazminatını vermediğinde devletin kanun hakimiyetini sağlamasıdır” diyen Ozak bugünden sonra tüm işyerinde eylemlere başlayacaklarını duyurdu. Ozak,  son olarak yasaya karşı genel grev çağrısı yaptı.

BİLDİRİ DAĞITIMINA ENGEL

Açıklama sonrası gerçekleşen bildiri dağıtımına işveren temsilcileri, fabrika yöneticileri engel oldu. Bildiriler işçilerden elinden alındı.

(İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA | TÜRK-İŞ'TEN GENEL GREV UYARISI

Türk-İş, genel merkez binası önünde sendika yöneticilerinin ve işçilerin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Dünya pandemi ile uğraşırken Türkiye’de işçilerin haklarına göz dikiliyor" dendi, genel grev uyarısı yapıldı.

TürK-İş, Genel Merkez önünde yönetici ve işçilerin katılımıyla “Kıdem Tazminatıma Dokunma” diyerek basın açıklaması yaptı. TÜRK-İş İl temsilcisi Nihat Zengin, dünyada küresel bir pandemi ile savaş verilirken Türkiye’de işçilerin haklarına göz dikildiğini ifade ederek  ekonomideki sorunların işçilerin hakları üzerinden aşılmaya çalışıldığını söyledi. Açıklama boyunca İşçiler tarfından “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın”, “Kıdem fona Devredilemez”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Genel Grev Genel Direniş” sloganları atıldı.

"EKONOMİDEKİ SIKINTILARIN AŞILMASI İŞÇİDE ARANIYOR"

Hükümet tarafından kıdem tazminatı hakkında yapılmak istenen düzenleme hakkında konuşan Türk-İş İl Temsilcisi Nihat Zengin, “İşsizlik sigortası fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor.Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor. Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var.  ”diye konuştu.

Ekonomideki mevcut sıkıntıların aşılması çözümünün yine işçide arandığına dikkat çeken Zengin, “Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz”dedi.

"İŞÇİLER ZATEN DÜŞÜK ÜCRETLERLE YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR"

  Ankara'da Türk-İş Genel Merkez binası önünde yapılan açıklamada kıdem tazminatının gasbına karşı çıkıldı.

Dünyada küresel bir salgınla savaş verilirken kıdem tazminatı hakkına saldırıların olduğunu ifade eden Zengin, “İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur” diye seslendi.  

 Ankara'da Türk-İş Genel Merkez binası önünde yapılan açıklamada kıdem tazminatının gasbına karşı çıkıldı.

Kıdem tazminatının kanunlarla çevrili temel bir konu ve kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Zengin, “Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz” diyerek bugünden itibaren türkiye’nin her yerinde yeni bir kampanya başlatacaklarını söyledi.

DİSK: HER GİRİŞİMİ DİRENİŞLE KARŞILAYACAĞIZ

DİSK, kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimine karşı Ankara’da yaptığı eylemde,  kıdem tazminatını gasp etmeye yönelik her girişimi direniş ile karşılayacaklarını ilan etti.

DİSK’in Ankara’daki eylemi Dev Maden Sen önünde yapıldı.”Genel grev, genel direniş” sloganlarının atıldığı eyleme KESK yöneticilerinin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Beko da katıldı. Basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal-İş Genel Başkanı Mustafa Abuş, "Türkiye işçi sınıfının doksan yıla yakın bir süredir sahip olduğu kazanılmış en köklü hakkı olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimler hız kazanmıştır. Sermayenin ve iktidarın 45 yıllık düşü olarak, 11. Kalkınma Planı'ndan Yeni Ekonomik Program'a kadar bütün politika belgelerinde yer alan hedefler ve IMF'nin tüm raporlarında geçen ‘tavsiyelerini’ hayata geçirmek doğrultusunda işçi sınıfının sinir uçları ile oynanmaktadır. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istenmektedir” dedi.

"KAPALI KAPILAR ARKASINDA TARTIŞILAMAZ"

Pandemi koşullarında milyonlarca insan yaşam mücadelesi verirken, işçiler işini ve gelirini korumaya çalışırken ve işsizlik rekorlar kırarken ülkeyi yönetenlerin kıdem tazminatına el uzattığını belirten Abuş, “Daha esnek, daha güvencesiz kölece çalışma dayatılmaktadır. Bu kadar önemli bir sürecin, çalışma hayatının tanımlı mekanizmaları işletilmeden, Anayasal bir kurum olan Ekonomik Sosyal Konsey, yasal bir kurum olan Üçlü Danışma Kurulu gibi mekanizmaları çalıştırmadan kapalı kapılar arkasında ‘müzakereler’ yoluyla tartışılması kabul edilemez” dedi. DİSK’in kıdem tazminatını gasp etmeye yönelik her girişimi direniş ile karşılayacağını bildiren Abuş, "Fon, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize ve geleceğimize el koymaktır" dedi.

(Ankara/EVRENSEL)


KOCAELİ | TÜRK-İŞ: HER TÜRLÜ GİRİŞİMİN KARŞISINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar sonrası 81 ilde düzenlenen eylemlerde kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesine tepki gösterildi. Kocaeli’de gerçekleştirilen eylemde, “Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir” denildi.

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda gerçekleştirilen eyleme Türk Metal, Türk Harb-İş, Tes-İş, Belediye İş, Selüloz-İş, TEKSİF, TEKGIDA-İŞ, Petrol-İş Gebze ve Tez-Koop-İş Gebze Şubeleri katıldı. Petrol-İş Gebze Şube temsilcileri alana slogan atarak geldi. “Çocuklara sözümüz tazminat kalacak”, “Tazminat hakkımız engellenemez” ve “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarının atıldığı eyleme Emek Partisi de destek verdi.

“KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Burada konuşan Türk-İş Kocaeli İl Temsilcisi ve Türk Metal Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, böyle bir teklifin gündeme gelmesinin çalışma hayatının huzurunu bozduğunu belirtti. Görüşlerinin net olduğunu belirten Yıldız, “Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bu gün de muhafaza etmektedir. Genel Kurulumuzda oybirliği ile alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararların arkasındayız, kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir” dedi. Kıdem tazminatına dönük her türlü saldırının karşısında olmaya devam edeceklerini söyleyen Yıldız, “Kıdem tazminatının fona devredilmesi, sürenin uzatılması, bu hakkın 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DİSK/BİRLEŞİK METAL: TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINA SALDIRI VAR!

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, kıdem tazminatına yönelik saldırılara karşı Bekaert işçileriyle buluştu.

İzmit’te Bekaert fabrikası önünde sabah vardiyası girişinde işçilerle buluşan Serdaroğlu, “Bugün Türkiye işçi sınıfına saldırı var. Bu zor zamanda kıdem tazminatına göz koydular. Biz ‘99 depremini yaşarken, insanlar göçük altındayken SSK ile ilgili kanun çıkardılar. İnsanların mezarda emekli olmasını sağlayacak kanun çıkardılar. Şimdi de insanlar ölümle savaşırken kıdem tazminatını gündeme getirdiler. İşçinin parasıyla varlıklarını sürdürmek istiyorlar. İşsizlik sigortasını bitirdiler gelir kaynağı yaratmak istiyorlar” dedi.

(Kocaeli/EVRENSEL)


GEBZE: DOKUNMA KIDEME, GİDERİZ GREVE!

Gebze'de sabah saatlerinden itibaren fabrikalarında eylemlere başlayan işçiler, "Dokunma kıdeme, gideriz greve!" dedi.

(Gebze/EVRENSEL)


İZMİR | DİSK’TEN GENEL GREV ÇAĞRISI

DİSK Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı İzmir’de de eylem yapıldı. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eyleme DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Şükret Sevgener, DİSK’e bağlı İzmir’de sendika şube yöneticileri ve temsilcileri katılırken, KESK, TMMOB, EMEP, Sol Parti, Halk Evleri, HDP yönetimleri de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, “Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz. Kıdem tazminatına dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin” diyerek, Yeni Ekonomik Program’la 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkının yok edilmek istendiğini söyledi. İşçilerin pedemi koşullarında bile çalıştığını hatırlatan Çalışkan, işçilere yok sayarak kapalı kapılar arkasında alınan kararları kabul etmediklerini ifade etti.

 DİSK, İzmir Konak'ta kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı eylem yaptı

Çalışkan, “DİSK’i yok sayarak bu dayatmaları hayata geçirmek gibi beyhude hayallere kapılanlar, tarihten dersler çıkarmalıdır. DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur. Ve bu ülkenin yasalarına ve Anayasası’na göre kurulmuş diyalog mekanizmalarını yok sayarak iktidarın duymak istemediği o itiraz ve irade, işyerlerinden başlayarak sokaklara, meydanlara akacak ve kapalı kapılar ardında oyun kurmaya çalışanların hesaplarını bozacaktır” dedi.

“KIDEM TAZMİNATININ MÜZAKERE EDİLECEK YANI YOK"

Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişimin direniş ile karşılanacağını ifade eden Çalışkan, “Kıdem tazminatını bir işveren sorumluluğu olmaktan çıkaracak, iş güvencesi dayanağı işlevine son vererek işten çıkarmaları kolaylaştıracak, işverene iş sürecinde keyfiyet olanağı verecek, son ücret ile bağını kopararak kıdem tazminatının miktarını düşürecek planların müzakere edilecek hiçbir yanı yoktur” diye konuştu.

“TÜM İŞYERLERİNDE EYLEMLERİMİZE BAŞLAYACAĞIZ"

“Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması ve işverenler işçilere kıdem tazminatını vermediğinde devletin kanun hakimiyetini sağlamasıdır” diyen Çalışkan bugünden sonra tüm işyerinde eylemlere başlayacaklarını duyurdu. Çalışkan sonra olarak yasaya karşı genel grev çağrısı yaptı.

Öte yandan Genel-İş İzmir 7 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Bornova Belediyesi işçileri sabah mesai öncesi DİSK bildirisine okuyarak kıdem tazminatını asla gasp ettirmeyeceklerini haykırdı.

Genel-İş İzmir 8 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Karşıyaka Kent AŞ işçileri DE sabah mesai öncesi işlerinde DİSK'in bildisirini okuyarak kıdem tazminatını sahip çıktıklarını duyurdu

TÜRK-İŞ: HAKKIMIZIN ZAYIFLATILMASINA YÖNELİK HER GİRİŞİME KARŞIYIZ

Türk-İş, İzmir'de kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı eylem yaptı

Türk İş Başkanlar Kurulunun aldığı karar doğrultusunda İzmir’de de kıdem tazminatının fona devrine karşı basın açıklaması yaptı. Türk İş Ege Bölge binası önünde toplanan Türk İş’e bağlı sendikalar, üye işçiler “kıdem tazminatına dokunma” dedi.

Türk İş’e bağlı Belediye İş, binaları önünde toplanarak basın açıklamasının olduğu yere yürüyerek gelirken DERİTEKS İzmir Şubesi de bayrakları ve sloganlarla açıklama alanına girdi.

“Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Türk İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, “Görüşümüz net, kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. Alınan kararların arkasındayız” dedi.

Çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istediklerini söyleyen Yıldırım, “Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Yıldırım son olarak, “Türkiye’nin her yerinde kampanya başlattıklarını ve bez afişlerin binalara asılacağını, iş yerlerinde evlerinde posterlerle donatılacağını ekledi. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA | TAZMİNAT GASBI MECLİSE GELİRSE GREVE GİDECEĞİZ!

DİSK, kıdem tazminatının fona devri girişimine karşı DİSK/Genel-İş Adana Şubesi, örgütlü olduğu Adana Büyükşehir, Seyhan, Çukurova Belediyeleri şantiyeleri ile Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde eylemler yaptı. DİSK Başkanlar Kurulu’nun hazırladığı açıklama metninin okunduğu açıklamalarda tazminatın fona devrinin Meclise getirilmesi durumunda greve gideceklerini söyledi. 

Seyhan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, uluslararası sermayenin, IMF’nin ve ülkedeki temsilcilerinin kıdem tazminatını ortadan kaldırmak istediğini söyledi. DİSK Başkanlar Kurulu olarak yaptıkları açıklamalarda tüm işçilere ve işçileri temsil eden diğer sendikalara da seslendiklerini ifade eden Gündoğdu, “Kıdem tazminatı bizim 90 yıllık kazanımımız. Eğer ortadan kaldırılırsa hiç birinizin burada çalışma şansı kalmayacak. İşten çıkarma kolaylaşacak. Kıdem tazminatı verilmeyeceği için kimsenin güvenceli bir iş yaşamı olmayacak. TİS’lerin de anlamı kalmayacak” dedi.

Adana Genel İş kıdem hakkı için eylem yapıyor

"MEVCUT SİSTEM GÜÇLENDİRİLMELİ"

Seyhan Belediyesi Park ve Bahçelerde açıklama yapan İşyeri Baştemsilcisi Savaş Kartal “Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması ve işverenler işçilere kıdem tazminatını vermediğinde devletin kanun hakimiyetini sağlamasıdır” dedi. 

“TİS SÜRECİNİ BAŞLATTIK”

Park ve Bahçeler’de konuşan Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “Bunu meclise getirmeye kalkarlarsa biz de üretimden gelen gücümüzü kullanacağız ve tüm işyerlerinde iş bırakacağız. Bu kıdem tazminatını hiç kimseye yedirmeyeceğiz” dedi. Belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilerin TİS sürecine dair bilgi de veren Gündoğdu, “Belediye şirket işçilerine dair TİS sürecini başlattık. Bakanlıktan yetki geldiğinde burada taslak çalışmamızı yapıp belediyeye sunacağız. Bu konuda da önümüzdeki süreçte ortak mücadeleye devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

TÜRK-İŞ ÜYESİ İŞÇİLERDEN KİTLESEL TEPKİ

Türk İş 4’üncü Bölge Temsilciliği hükümetin gündeme aldığı Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası, işçinin tek güvencesi olan KIDEM tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik girişimlere karşı basın açıkalması yatı. İnönü Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce işçi “Kıdem’e uzanan eller kırılsın” sloganları ile kıdem tazminatının fona devrine izin vermemekte kararlı olduklarını gösterdi.

“ESNEK ÇALIŞMA VE KIDEM TAZMİNATININ MASAYA YATIRILMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Konfederasyona bağlı tüm sendikaların katılımı ile gerçekleştirilen açıklamada konuşan Türk İş 4’üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, ekonomideki sıkıntıların çözümünün işçileri haklarının budanmasında arandığını belirterek “Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmaya çalışılıyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiç birini kabul etmiyoruz” dedi.

Düzenlemenin işçilerin salgında işsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalıştığı bir dönemde getirilmek istendiğini ifade eden Gülnar, “Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması, hakkın 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi hakkın tasfiyesine yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


ANTEP | GÜVEN BOYA İŞÇİLERİ FABRİKALARIN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Antep’te DİSK/TEKSTİL Sendikasının örgütlü olduğu Güven Boya Fabrikası bahçesinde açıklama yapıldı. Açıklamanın Valilik yasağı gerekçe gösterilerek fabrika içinde yapılmasına engel olunması üzerine işçiler, fabrika bahçesinde toplanarak “kıdem hakkımız gasp edilemez” dedi.

“Kıdem tazminatı alın terimizdir. Dokunma”, “25 yaş altı ve 50 yaş üstü için kıdem ve ihbar tazminatını gasp eden düzenlemeye hayır”, “Kıdem tazminatı iş güvencemizdir. Dokunma”, “Kıdem tazminatımıza dokunma. Tamamlayıcı emeklilik sistemine hayır” dövizleri taşıyan işçiler adına bildiriyi okuyan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, bildirinin fabrika içerisinde okunmasının engellenmesine tepki göstererek “Yetkili olduğumuz, toplu sözleşmeye göre bu tür bilgilendirme toplantılarını yapma hakkımızın olduğu bu iş yerinde ne yazık ki pandemiyi bahane ederek müdür ve fabrika yönetimi engel olmaya çalıştı” dedi.

81 ilde okunan ortak bildiriyi Güven Boya işçileri ile okuyan Türkmen, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Kırmızı çizgi geçilmesi mümkün olmayan bölge anlamına gelmektedir. Ve işçi sınıfı kıdem tazminatına o veya bu biçimde dokunulmasına izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı. (Antep/EVRENSEL)


BURSA | "HÜKÜMET ŞAŞIRMA SABRIMIZI TAŞIRMA"

Türk-İş'e bağlı sendikalar Bursa Fomara meydanında yaptığı eylemle kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesini protesto etti.

Fomara meydanında toplanan Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler sık sık, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma, Genel grev genel direniş, Kıdeme uzanan eller kırılsın, Direne direne kazanacağız, Şalter inecek bu iş bitecek, Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.

Fomara meydanında yapılan açıklamada; “Son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşanıyor. İşsizlik sigortası fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor. Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor. Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Ekonomideki mevcut sıkıntıların aşılması çözümünün yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” denildi.

Kıdem tazminatının kanunlarla çevrili temel bir konu ve kırmızı çizgileri olduğunu vurgulanan açıklamada “Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Bugünden itibaren Türkiye’nin her yerinde yeni bir kampanya başlatacağız” denildi. (Bursa/EVRENSEL)


ZONGULDAK | TÜRK-İŞ: ATALARIMIZIN MİRASINI ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIZ

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası Sistemi (TES) düzenlemesi kapsamında Kıdem Tazminatına yönelik olarak gündeme getirilen değişikliğe karşı Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun etkinlikleri kapsamında Zonguldak’ta da bir açıklama yapıldı.

Madenci Anıtı Alanı’nda ve GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil tarafından Türk-İş adına yapılan basın açıklaması pandemiye karşı alınan tedbirler kapsamında sosyal mesafeye dikkat edilerek gerçekleştirildi.

Basın açıklamasına GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, GMİS, Türk-Metal Sendikası, Belediye-İş Sendikası, Tez-Koop-İş Sendikası ile Selüloz-İş Sendikası Şube Başkan ve Yöneticileri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil şunları söyledi; “Hükümet; işçiler, emekçiler olarak 84 yıllık kazanımımız olan; atalarımızın, şehitlerimizin mirası Kıdem Tazminatı hakkımız üzerinde düzenleme yapmak istiyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara da esnek çalışmayı dayatarak, bu yolla kıdem ve ihbar tazminatını kaldırmak istiyorlar. Ayrıca İşsizlik Sigorta Fonu kesintilerini artırmak istiyorlar. İşçileri, kamu ve özel diye bölecek başka hesaplar da yapıyorlar. Kamuda uygulanmayacak, özel sektörde uygulanacak diyerek kafaları karıştırmak istiyorlar. Kıdem Tazminatı yerine, kulağa hoş gelen Tamamlayıcı Emeklilikten söz ediliyor. Ama ortada paylaşılan ve sosyal taraflara sunulan bir taslak yok. Sadece medyada yer alan haberler var. Kıdem Tazminatı konusunda sosyal taraflar olan biz Sendikaların ve işverenlerin her hangi bir talebi bulunmuyor. Sosyal taraflar arasında bir mutabakat da yoktur. Biz, Kıdem Tazminatı alamayan çalışanların, kıdem tazminatlarını güvenceye almak için mevcut yasaya küçük bir ilave yapılmasının yeterli olduğunu her zaman ifade ettik.”

“FATURA YİNE İŞÇİYE KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması için çözümün yine işçide arandığını, faturanın işçiye kesildiğini vurgulayan Yeşil; “Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Emek camiası, işçi sınıfı bir bütündür. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Kamu ve özel tüm işçiler olarak haklarımızı savunacağız. Biz; atalarımızın mirasını çocuklarımıza bırakacağız. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken bu düzenleme gündeme getiriliyor. İşçiler; zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermektedir. İşini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur” dedi.

KIDEM TAZMİNATIMA DOKUNMA

Kıdem tazminatının koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessese olduğu yönündeki görüşlerinin net olduğunu ifade eden Yeşil şöyle konuştu; “TÜRK-İŞ kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir.  TÜRK-İŞ Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ'in kırmızı çizgisidir.  Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz.  Bugün Türkiye'nin her yerinde yeni bir kampanya başlatıyoruz. Hazırlanan bez afişler binalarımıza asılacak, tüm işyerleri, evlerimiz ve arabalarımız posterlerle donatılacaktır." (Zonguldak/EVRENSEL)


KAYSERİ | TÜRK-İŞ: FATURA İŞÇİYE KESİLMEK İSTENİYOR

Türk İş’in 81 ilde kıdem tazminatının fona devrine hayır diyeceğiz kararı sonrası Kayseri İl Başkanlığı tarafından 14 başkanın katılımı ile restoran da açıklama gerçekleştirildi. Türk İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven’in çağrısıyla 14 başkanın katılımı ile basın emekçileri kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı sonrası açıklama yapan Türk İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven, “Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk İş’in kırmızı çizgisidir” dedi.

KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI ORTADAN KALDIRILMAK İSTENİYOR

Herhangi bir taslağın paylaşılmadığını ve bir mutabakatın olmadığını ifade eden Güven, “Sadece sosyal mecralardan, haberlerden bir tartışma sürüyor. Kıdem tazminatıyla ilgili yapılmak istenen düzenlemede işsizlik sigortası fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılmak isteniyor” dedi.

Fon ile tamamlayıcı emeklilik sistemi getiriliyor denilerek fatura işçilere kesilecek diyen Güven, “Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması için çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak yatılıyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

AFİŞLER, POSTERLER ASILACAK

Dünyada ve ülkemizde salgına karşı topyekûn bir savaş verilirken işçilerinin kıdem tazminatı hakkına göz dikilmesi doğru değildir diyen Güven, “İşçiler, işsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifinin gündeme gelmesi ve tartışılması, çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Görüşümüz nettir: Türk İş Genel Kurullarında oy birliği ile alınan kararımız, kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Kızımızın gelinliği, oğlumuzun damatlığı gibi kutsaldır” ifadelerini kullandı.

Bugün itibariyle yeni bir kampanya başlatıyoruz diyen Güven şöyle konuştu: “Kıdem ile ilgili hazırlanan bez afişler binalarımıza, tüm işyerlerimize ve evlerimize asılacak. Ayrıca arabalarımız posterlerle donatılacaktır. Kıdem tazminatıma dokunma”

“TÜRK İŞ BÖYLE BİR KARAR ALIRSA İŞYERLERİNDE DE YAPARIZ”

KUTU: Gazetemiz Kayseri muhabirinin, “Yapılan açıklamalar işyerlerinde devam edecek mi?​” sorusu üzerine konuşan Türk İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven, “Türk İş’in kararı 81 ilde basın açıklaması yapması oldu. Ama pandemiden dolayı işçileri toplayamıyorsun.  Bugün cenazesi olanı 3 kişiden fazlası defnedemiyor.  O yüzden şu an bir şey yapmıyoruz. Aksine ileriki zamanda Türk İş böyle bir karar alırsa işyerlerinde de yaparız” şeklinde oldu. (Kayseri/EVRENSEL)


DENİZLİ | TÜRK-İŞ: HÜKÜMET ÇALIŞMA HUZURUNU BOZUYOR

Kıdem tazminatının fona devredilme tartışmalarına karşı Denizli’de Türkİş'e bağlı sendikalar Çimse İş Denizli Şubesi bürosunda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Türk İş' e bağlı sendikalardan Belediye İş, TEKSİF, Çimse İş, Ağaç İş, Güvenlik İş, Toleyis sendikalarından temsilciler katıldı. Basın açıklamasını okuyan Türk İş Denizli İl Temsilcisi ve Çimse İş Denizli Şube Başkanı Yakup Çetin, bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat olmadığını ifade ederek bu değişikliği kabul etmediklerinin altını çizdi.

İşçilerin zaten düşük olan ücretlerinde kayıplar yaşadığını ifade eden Çetin; "İşçiler yaşam mücadelesi vermektedir. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi çalışma hayatının huzurunu bozmuştur" dedi.

"KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Türk İş'in kıdeme ilişkin genel kurul kararını hatırlatan Çetin alınan kararın arkasında olduklarını bir kez daha vurguladı. Çetin açıklamasının devamında şunları söyledi: "Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk İş'in kırmızı çizgisidir. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi bu hakkın tasfiyesi ya da zayıflatılmasına yönelik her girişimin karşısında olmaya devam edeceğiz." (Denizli /EVRENSEL)


GİRESUN | TAZMİNATIMIZA DOKUNDRUTMAYACAĞIZ!

Türk-İş’in Giresun Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına Türk İş’e bağlı sendikaların yanında KESK, Kamu-Sen, Tüm Köy Sen, Emek Partisi, Sol Parti ve Halkevleri de destek verdi.

Türk-İş Giresun İl Temsilcisi ve Tez Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, kıdem tazminatını tartışmaya açmadıklarını vurgulayarak, “Kıdem tazminatını kaldırarak Tamamlayıcı Emeklilik Sistem getiriyorlar. Ekonomide mevcut sıkıntının giderilmesi için çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminat hakkımızı masaya yatırmak istiyorlar. Kabul etmiyoruz” dedi.

Basın açıklamasında işçilerin huzurunun bozulduğuna dikkat çeken Sayın, “İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi vermekteler. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışmaktadır. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur.

Türk-İş Genel Kurulunda alınmış olan kararımız var. Alına kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk İş’in kırmızı çizgisidir. Bugün yeni bir kampanya başlatıyoruz. Her tarafı pankartlarımızla donatacağız. Kıdem tazminatımıza dokundurmayacağız.” dedi. (Giresun/EVRENSEL)


MERSİN: 3 İHTİLAL, 5 MUHTIRA GEÇTİ KİMSE KIDEME DOKUNAMADI!

Mersin'de Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri ve üye işçiler, yaptıkları basın açıklamasıyla hükümete çağrıda bulundu, "İsmi belli olmayan, biçimi belli olmayan bir yasayı, sadece kılıf değiştirerek işçilerin ve emekçilerin üzerinde uygulamaya çalışıyorlar. 1936 yılından bugüne kadar kıdem tazminatımız gündemdedir. 3 ihtilal, 5 muhtıra geçmesine rağmen kıdem tazminatımıza kimse dokunmadı, dokundurtmayız" dedi.

(Mersin/EVRENSEL)


BANDIRMA | "KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası düzenlemesi kapsamında kıdem tazminatına yönelik değişikliğe karşı çıkan Bandırma Emek Platformu bileşenleri, “Kıdem Tazminatıma Dokunma” eylemi gerçekleştirdi.

Bandırma Emek Platformu, "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" adıyla kıdem tazminatı konusunda yapılmak istenen düzenlemelere karşı sendikaların temsilcilerinin de katılımıyla protesto etti. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen eyleme sendika temsilcilerinin yanı sıra CHP Bandırma İlçe Başkanı Selim Panç, CHP eski Milletvekili Namık Havutça, eski Belediye Başkanı Dursun Mirza, ADD Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat katıldı. Açıklamaları Türk-İş’e bağlı Petrol-İş şube başkanı İlyas Satırlı ve DİSK’e bağlı Gıda-iş Şube başkanı Recep Gökdeniz yaptı.

“FATURA İŞÇİYE KESİLİYOR”

Emek Platformu Dönem Sözcüsü Petrol İş Şube Başkanı İlyas Satırlı, kıdem tazminatının Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisi olduğuna dikkat çekti. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getirilerek, kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kaldırıldığına vurgu yapan Satırlı, kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sisteminin getirildiğini söyledi. Satırlı, “Ama ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz" dedi.  

“İŞÇİ YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR”

Düzenlemenin dünyada olduğu gibi ülkemizde de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken gündeme getirilmesinin manidar olduğunu ifade eden Satırlı, işçilerin zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi verdiğinin altını çizdi. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozduğunu kaydeden Satırlı, “Görüşümüz net. Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. Türk-İş Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz." diye konuştu.

“İŞÇİ SINIFI VE SENDİKALAR HAKKINI ARAYACAK”

Kıdem tazminatının fona devredilmesi, bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olmaya devam edeceklerine önemle vurgu yapan Satırlı, “Ekonomide ortaya çıkan finansman sorunlarını, işçinin kazanılmış haklarını tırpanlayarak ve alın teriyle kazandığımız ücretimizden yapılacak kesintilerle çözmeye çalışmayın. Bu nafile bir çaba olacak, buna niyetlenenler karşısında işçi sınıfını ve sendikaları bulacaktır.” sözleriyle taleplerini yineledi. Satırlı ayrıca, Türkiye genelinde konuyla ilgili hazırlanan afişlerin evlere, arabalara ve binalara asılmasıyla ilgili bir kampanya başlattıklarını duyurdu.

“KIDEM TAZMİNATINA DOKUNMAYI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN!”

Gıda-İş şube başkanı Recep Gökdeniz yaptığı açıklamada, “Türkiye işçi sınıfının doksan yıla yakın bir süredir sahip olduğu kazanılmış̧ en köklü̈ hakkı olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimler hız kazanmıştır. Sermayenin ve iktidarların 45 yıllık düşü olarak, 11. Kalkınma Planı’ndan Yeni Ekonomik Program’a kadar bütün politika belgelerinde yer alan hedefler ve IMF’nin tüm raporlarında geçen “tavsiyelerini” hayata geçirmek doğrultusunda işçi sınıfının “sinir uçları” ile oynanmaktadır” dedi. Açıklamaya devam eden Gökdeniz “Hükümeti, ailelerimizle birlikte düşündüğümüzde toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren, çocuklarımızın geleceği olan kıdem tazminatını tüm toplumun ve işçilerin gözü önünde, şeffaf bir biçimde tartışmaya çağıran DİSK, tüm işçi sınıfını ilgilendiren bu büyük tehlikeye karşı dişe diş̧ bir mücadele için işyerlerinde gerekli çalışmaları başlatmıştır.

DİSK’i yok sayarak bu dayatmaları hayata geçirmek gibi beyhude hayallere kapılanlar, tarihten dersler çıkarmalıdır: DİSK, işçi sınıfının itirazıdır, iradesidir, umududur. Ve bu ülkenin yasalarına ve Anayasası’na göre kurulmuş̧ diyalog mekanizmalarını yok sayarak iktidarın duymak istemediği o itiraz ve irade, işyerlerinden başlayarak sokaklara, meydanlara akacak ve kapalı kapılar ardında oyun kurmaya çalışanların hesaplarını bozacaktır. DİSK, işçi sınıfının haklı ve kararlı direnişinin bayrağı olmaya devam edecektir” dedi. Gökdeniz “Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişim, direniş̧ ile karşılanacaktır” vurgusu yaptı.

Recep Gökdeniz açıklamasını “İşçi sınıfının kıdem tazminatına dair hassasiyetini, örgütlü ve kararlı bir irade olarak işyeri eylemlerine, yürüyüşlere, meydanlara, direnişlere, grevlere ve dişe diş̧ bir mücadeleye taşıma kararlılığının altını çizen DİSK Başkanlar Kurulu, DİSK örgütünün bir bütün olarak tüm sendikalarımızla birlikte önümüzdeki günlerde açıklanacak eylem takvimini hayata geçirmek için hazır olduğunu ilan eder. Haklarımız için omuz omuza mücadeleye!” diyerek sonlandırdı.

(Balıkesir/EVRENSEL)


BATMAN | KIDEM TAZMİNATI İŞÇİLERİN HAKKI

Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesiyle krizin faturasının emekçilere kesilmek istendiğini belirten Batman’daki işçi sendikaları temsilcileri ve üyeleri, “Kıdem tazminatının varlığı işçilerin kalkanıdır" diyerek, karşı çıkacaklarını söyledi.

"KIRMIZI ÇİZGİMİZ"

Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi Başkanı Şehmuz Kaygusuz, pandemi sürecinde hükümetin işçilerin kazanımlarına yönelmesini “akıl dışı” olarak değerlendirdi. "Ülkenin ekonomik durumu ortadayken kıdem tazminatını fona devrederek ekonomiyi düzeltmek gibi bir planları var ise bu büyük bir yanılgıdır" diyen Kaygusuz, bu durumun işçilerin haklarına yönelik bir saldırı girişimi olduğunu söyledi.

Kıdem tazminatı için "kırmızı çizgimiz" diyerek, bu konuda taviz vermeyeceklerini vurgulayan Kaygusuz, "Burada kazanılmış haklar vardır. Kıdem tazminatı doğacak çocukların gelecek garantisidir. Mücadeleyi en üst seviyede tutarak kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkacağız" dedi.

"HAKKIMIZ"

Yol-İş Sendikası üyesi Selim Ertaş ise, "Bizim hakkımız üzerinden neden bir başkası hesap yapıyor?" diye sordu.

Kıdem tazminatının emekliliğin güvencesi olduğunu belirten Ertaş, nedenini ise şöyle açıkladı: "Bugün bir işçi 65 yaşında emekli olabiliyor. Emeklilik yaşının da yüksek olduğu bir dönemde tazminatın fona devredilmek istenmesi, patronlara yarayacak. Çünkü kıdem tazminatı güvenceli çalışmanın da bir garantisidir."

"İŞÇİLERİN KALKANI"

Deri-Teks Sendikası Örgütlenme Uzmanı Hamit Yıldırım da kıdem tazminatının ortadan kaldırılması durumunda işçiler için büyük bir kıyımın yaşanacağını ifade etti. Yıldırım, “Kıdem tazminatının varlığı işçilerin kalkanıdır. Eğer bu kalkan kaldırılırsa güvenceli çalışma ortadan kalkacak. Güvenceli çalışmanın ortadan kalkması durumunda ise iş cinayetleri başta olmak üzere birçok sorun daha da büyüyecektir" diye konuştu.

FONUNUN AKIBETİ BİLİNMİYOR

Petrol-İş TÜPRAŞ İşyeri Temsilcisi Lokman Akkuş da yine iktidarın kıdem tazminatlarının fona devredilmesini ekonomik krizden çıkışın bir aracı olarak gördüğünü ifade etti.

Kıdem tazminatının sürekli iktidarın gündeminde olduğuna dikkat çeken Akkuş, "İşveren yıllık tazminatı 30 gün üzerinden ödüyor. Fona devredilmesi durumunda bu sürenin düşmesi işçiler açısından büyük bir tehlikedir. Erdoğan; ‘işveren ve işçiler bu sorunu kendi arasında çözsün’ diyor. Bu sorumluluktan kaçmanın söylemidir. İşsizlik ücretleri fona devredildi ve bunun akıbetini kimse bilmiyor. İşsizlik fonunun başına gelenlerin aynısının kıdem tazminatının da başına geleceği kesindir" diye belirtti. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kıraathane esnafı: Böyle giderse kepenk indireceğiz

SONRAKİ HABER

Pakistan'da menkul kıymetler borsasına silahlı saldırı düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...