28 Haziran 2020 09:54

Akhisar'da jeotermal kuyu çalışmalarına tepki: Bu bir yem projedir

Akhisar’da yerleşim yerlerine 300 metre uzaklıktaki alana JES kuyusu açma çalışmalarına halk tepki gösterdi. Sokağa çıkma yasağını fırsat bilen şirket tepkiler sonrası çalışmalarını durdurdu.

Fotoğraf: Mehmet Akif Aksezgin

Reklam

Özer AKDEMİR
Manisa

Manisa Akhisar'da yerleşim yerlerine 300 metre uzaklıkta jeotermal kuyusu açma çalışmalarına yöre halkı tepki gösterdi. Sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek kuyu çalışmalarına başlayan şirket tepkiler sonrası çalışmalarını durdurdu.

BUĞDAY TARLASINDA JES KUYUSU AÇIYORLAR

Akhisar ilçe merkezine çok yakın bir konumda Sakarya Enerji adlı şirket tarafından başlatılan jeotermal kuyu çalışmasının jeormal su kaynaklı kültür balıkçılığı yetiştirme projesi için olduğu iddia ediliyor. Yaklaşık beş bin ha’lık geniş bir bölgede arama ruhsatı alan şirket, 2,55 ha’lık alanı ÇED alanı olarak belirlemiş. Proje sahası olarak belirlenen alanın mülkiyetinin bir cemaat vakfına ait olduğu dile getirilirken, çalışmanın buğday hasadı yeni yapılmış birinci sınıf tarım arazisi üzerinde gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

"SICAK SUYU BULDUKTAN SONRA JES KURACAKLAR"

Jeotermal kuyu çalışmalarının yapıldığı yere giden Akhisar Çevre Gönüllüleri burada bir basın açıklaması yaptı. Platform sözcüsü Mehmet Akif Aksezgin sunulan bu projenin JES’lere duyulan tepkiler nedeniyle kuyu açmayı meşrulaştıracak bir yem proje olduğunu düşündüklerini belirterek, "Çalışanlarla yaptığımız sohbetlerde açılacak kuyulardan uygun sıcaklık değerleri elde edilirse JES kurulacağının söylenmesi bu öngörümüzü doğrulamaktadır. Projenin adı ne olursa olsun  jeotermal kuyu açılması ve işletilmesi süreçlerinin kendi başına kirlik kaynağı olduğunu biliyoruz. Ayrıca kuyular açıldıktan sonra mücadele etmenin, devletin koruma ve kollaması altında iş gören şirketlere karşı durmanın daha büyük zorluklar taşıdığını, Aydın, Alaşehir ve Salihli’de yaşanan mücadelelerden  öğrendik. Bu nedenle burada çalışmaların başlamaması için tedbirler almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ŞİRKET SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI FIRSAT BİLDİ

Şirketin sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek sondaj çukurları açma çalışmalarını basın açıklamasına da katılan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun da çabalarıyla pazartesi gününe kadar engellediklerini ifade eden Aksezgin, "Öncelikle; gıda krizinin kapımıza dayandığı dönemde aç gözlü bir şirketin karı için verimli bir tarım arazisinin yok oluşuna neden olacak bu projeyi engellemek için ne gerekiyorsa yapma kararlılığındayız. Bunu başaramazsak sahip olduğu ruhsat nedeniyle şirketin bir felakete neden olacağının bilincindeyiz" diye konuştu.

Reklam