26 Haziran 2020 10:52
Son Güncellenme Tarihi: 26 Haziran 2020 11:22

Ergün Atalay: Kıdem tazminatı Meclise geldiği gün Türk-İş grev kararı almak zorunda

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Kıdem tazminatı, işçilerin temel direği. Bu meseleyi ülke gündeminden çıkarın. Meclise geldiği gün Türk-İş yönetimi, grev kararı almak zorunda" dedi.

Fotoğraf: Haluk Karaaslan/DHA

Paylaş

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun kıdem tazminatının fona devredilme girişimi gündemiyle yaptığı toplantıda, kıdem tazminatının genel grev sebebi olduğu vurgulandı. Bu nedenle bildiri dağıtma, Ankara’da sendika yöneticileri ile eylem, iş yavaşlatma gibi eylemlerin konuşulduğu toplantıda, önümüzdeki hafta açıklanmak üzere bir eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı. Toplantının ardından ajanslara açıklama yapan Türk-İş Başkanı Atalay, kıdem tazminatı fonu Meclise geldiği gün genel grev kararı almak zorunda olduklarını söyledi.

Türk-İş Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatı fonu girişimine karşı tek gündem ile Ankara’da toplandı.Konfederasyon genel merkezinde yapılan toplantıda, kıdem tazminatının fona devredilmesi ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne karşı yapılacaklar ele alındı. Kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı Türk-İş’in genel kurullarında “genel grev” kararının olduğu vurgulanan toplantıda, bu nedenle başkanlar kurulunun da bu karara uymakla yükümlü olduğu belirtildi.

Ancak genel grev ilanı öncesinde emekçilerin aydınlatılması, işçilerin hazırlanması gerektiği konuşulan toplantıda, bir dizi eylem planı masaya yatırıldı. Öncelikle 81 ilde saat 11.00’de eş zamanlı basın toplantısı yapılacak, basın toplantılarına şube başkanları, yöneticileri ve işyeri temsilcileriyle birlikte salgın koşullarına dikkat edilerek geniş bir katılım sağlanacak.

ANKARA’DA EYLEM, İŞ YAVAŞLATMA GİBİ EYLEMLER DÜŞÜNÜLÜYOR

Ardından sanayi bölgelerinde ve kent merkezlerinde emekçileri bilgilendirmek için afişler asılacak, sendika genel başkanlarının da katılımıyla bildiri dağıtımı yapılacak.

Ankara’da sendika yöneticilerinin katılımıyla eylem yapılması, iş yavaşlatma gibi eylemler de masada bulunuyor.

Türk-İş yönetiminin kararlaştıracağı bu eylem planının önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

"PAZARLIK MASASINA OTURMAYALIM"

Toplantıda ele alınan bir başka nokta da kıdem tazminatı konusunda görüşmelerdi. Başkanlar Kurulu’nda kıdem tazminatının fona devredilmesi için pazarlık masasına oturmama, görüşmeye katılmama yönünde görüşler ağırlıktaydı.

KONFEDERASYONLAR BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Türk-İş ve DİSK kıdem tazminatının fona devredilmesini kesin bir dille reddediyor. Hak-İş ise yaptığı açıklamalarda daha temkinli bir dil kullanmayı tercih ederek zamanlamanın uygun olmadığını, kazanılmış hakların korunduğu bir modele ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.

Evrensel'in edindiği bilgiye göre Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taslak Meclis’e gelmeden önce net bir açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda ise kıdem tazminatının fona devredilme girişimi konusunda Türk-İş’in bu işin altından tek başına kalkamayacağı görüşü dile getirildi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da görüş birliğine varılırsa diğer konfederasyonlarla birlikte hareket edilebileceğini söyledi.

"DÜZENLEMENİN KABUL EDİLECEK TARAFI YOK"

Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan basın açıklamasına ise sadece ajanslar çağrıldı.

Açıklamada konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'de çalışanların yüzde 94'ünün kıdem tazminatını aldığını, diğerlerinin de çeşitli nedenlerle mahkeme süreci sonrası 6 ila 12 ay içerisinde kıdem tazminatını alabildiğini söyledi.

Kıdem tazminatı düzenlemesinin kabul edilecek bir tarafı olmadığına vurgulayan Atalay, "Düğün yapan, hasta olan, ev alana bu paranın yüzde 30'u verilecek. Şöyle bir düşündüğümüz zaman ev alma, düğün yapma 25-35 yaş arasında oluyor. Yüzde 30'da o zamana kadar 6 bin lira toplanacak. Buzdolabı, çamaşır makinesi parası, bunun kabul edilecek bir tarafı yok” dedi.

Her yıl farklı adlar ve değişikliklerle gündeme getirilen ve kıdem tazminatında mevcut düzenlemeye göre hak kaybına neden olacak girişimlerin artık sona ermesi gerektiğini belirten Atalay, “Türk-İş Başkanlar Kurulu, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. Kıdem tazminatının özüne yönelik hiçbir düzenlemeye katılım ve onay verilmeyecektir. Konfederasyonumuzun 21, 22 ve 23’üncü Olağan Genel Kurullarında kıdem tazminatı ile ilgili olarak oybirliğiyle alınan kararın gereği yerine getirilecektir” diye konuştu.

"KIDEM TAZMİNATI YOKSA SENDİKALARA DA GEREK YOK"

Kıdem tazminatı kalkarsa ne kendisinin orada oturmasına ne de Türk-İş yönetiminin orada olmasına gerek olduğunu ifade eden Atalay, kıdem tazminatı yoksa sendikalara gerek olmadığını söyledi. Yeteri kadar sıkıntıları olduğunu belirten Atalay, problemimiz başka  bir sıkıntıya, kargaşaya ülkeyi sürüklemenin anlamı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanına seslenen Atalay, “Bu meselede sizin ifade ettiğiniz gibi tarafların mutabakatı yok. Bu meseleyi toplum 'kıdem tazminatı kalkıyor' diye anlıyor, şahsım, Türk-İş Başkanlar Kurulu öyle anlıyor, üyelerimiz öyle anlıyor. Onun için buradan bir kez daha sesleniyorum. Bu konuyu ülke gündeminden çıkarın." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun "Genel grev kararını ne zaman uygulamaya koyacaksınız" sorusuna Atalay, "Meclise geldiği gün Türk-İş yönetimi, Başkanlar Kurulu bu kararı almak mecburiyetinde, çünkü genel kurulda bu karar alınmış. Ondan evvel bu meseleyi herkese anlatmak zorundayız" diye yanıt verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHAZ/CHOP: Seattle’ın postmodern mikrodevrimi

SONRAKİ HABER

Denizli Sarayköy'de JES’ler tarımı tehdit ediyor, köylü nefes alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...