25 Haziran 2020 18:18

Temiz Toplum Derneği: Uyuşturucunun yayılma hızı koronadan daha az değil

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Fotoğraf: Temiz toplum Derneği

Paylaş

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü öncesi yazılı açıklama yapan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, bağımlılığa karşı toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Ay, “Bugün ülkemizde uyuşturucuya bulaşma yaşı 8’e kadar indi. Yaklaşık 2 milyon kişi bağımlı. Son dönemlerde bir miktar azalmakla birlikte uyuşturucuya bağlı ölümler yaşanıyor” dedi.

"TABLO GİDEREK AĞIRLAŞIYOR"

Bu tabloya rağmen tedavide başarılı olunamadığını dikkat çeken Ay, “Ülke olarak tedavide başarı oranımız sadece yüzde 1,5. AMATEM ve ÇEMATEM’lerin toplam yatak kapasitesi son dönemdeki kısmi artışa rağmen sadece 1.162. Tablo giderek ağırlaşıyor. Hal böyle iken, bu konuda herkesin bir şeyler yapması gerekiyor” diye konuştu.

"UYUŞTURUCUNUN YAYILMA HIZI KORONADAN DAHA AZ DEĞİL"

Uyuşturucu ile mücadelenin çok aşamalı ve çok cepheli olması gerektiğini vurgulayan Ay, “Sadece devlet, sadece STK’lar ya da sadece aileler olmaz. Bu herkesin ve birlikte vermesi gereken bir mücadele. Devlet, üzerine düşeni yapacak. STK’lar üzerinde düşeni yapacak. Aileler de üzerine düşeni yapacak. Yeterli mi? Hayır değil tabii ki. Herkes bu mücadelenin içerisinde olmak zorunda. Kimse benim çocuğum yapmaz deme lüksüne ya da başkalarının çocuklarına sahip çıkmama lüksüne sahip değil. Çünkü bu illetin yayılma hızı güncel örnek üzerinden gidecek olursa koronavirüsün bulaşma hızından daha az değil ve maske+sosyal mesafe burada geçerli bir korunma yöntemi değil” dedi.

Ay, mevcut mücadele yöntemlerinin çözüm üretemediğinin altını çizdi.

"YENİ PARADİGMA ŞART"

Bağımlılıkta mücadelede bir paradigma değişikliğinin şart olduğunu ifade eden Ay, “Biz dernek olarak bu konuda ciddi bir ARGE çalışması gerçekleştirdik. Titiz bir çalışma yürüttük. Hem önleyici tedbirler noktasında hem de tedavi noktasında çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Ancak biliyoruz ki sadece bizim çalışmamız olumlu bir adım olacak ancak tek başına çözüm olmayacak. Bu yüzden 14 maddelik bir çözüm önerisi paketi hazırladık ve kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi.

14 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Temiz Toplum Derneği’nin uyuşturucu mücadele çözüm önerileri:

  1. Uyuşturucu ile mücadele, korona virüsüyle mücadele ciddiyetiyle yapılmalı.
  2. Sağlık Bakanlığı’nın başkanlığında bir Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu (UMK) kurulmalı.
  3. Yeni tedavi metotlarıyla ilgili bir ÇARE ARGE Merkezi kurulmalı.
  4. Tedavide yeni yaklaşımların önü açılmalı.
  5. Cezaevlerinde ki uyuşturucu suçlularına yönelik Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri açılmalı.
  6. Gerek devlet kurumlarının gerekse bağımlılıklarla mücadele eden STK’ların koordinasyonunu sağlayacak, mücadelede etkinliği arttıracak koordinasyon merkezi oluşturulmalı.
  7. Bağımlı ailelerine kendilerini koruyabilmeleri ve çocuklarına doğru şekilde yaklaşabilmeleri adına rehabilitasyon hizmeti verilmeli.
  8. Uyuşturucu bağımlılığını ortaya çıkartan ailevi problemler başta olmak üzere, birçok konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu toprakların değerlerini esas alarak, bir çalışma planı hazırlamalı.
  9. Sadece devlet ve STK’ların mücadelesi yeterli değil. 83 milyonu aktif bir şekilde bu mücadeleye katabilecek çalışmalar yapılmalı.
  10. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde öğretmen, veli, öğrenci arasında iletişim kanallarının sürekli açık olacağını bir organizasyona gidilmeli.
  11. Devlette ve özel şirketlerde madde bağımlılığından kurtulan bireylerin çalışabileceği kadrolar açılmalı.
  12. RTÜK, olumsuz rol modellerle ilgili daha aktif bir denetleme mekanizması geliştirmeli. Örnek rol modeller teşvik edilmeli.
  13. Gençlerin sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere katılabilecekleri alanların sayısı hızla arttırılmalı.
  14. Mahalle kültürünün yeniden ortaya çıkartılmasını sağlayacak adımlar atılmalı. İmar planları bu gözle yeniden incelenmeli. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ta 2 futbolcunun Kovid-19 testi pozitif çıktı

SONRAKİ HABER

Aksaray'da iş kazası | İskeleden düşen inşaat işçisi ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa