25 Haziran 2020 17:26

TMMOB: Çeşme Turizm Bölgesi Projesi kamu yararı taşımayan bir projedir

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması planlanan Çeşme Yarımadasındaki turizm projesine ilişkin ön değerlendirme raporu hazırladı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, hazırladıkları Çeşme Turizm Projesi ön değerlendirme raporunu sundu. İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuyla ilgili TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Melih Yalçın konuştu. Yalçın, “Şubat ayında ilan edilen kararla ilgili çalışma grubu oluşturduk. Bu bölge de yapılmaya çalışılan sadece bakanlığın bizlere sunumunu yaptığı mekanlar,tesisler dikkate alındığında bu projenin kamu yararı taşımadığını, bölgede geri dönülmez hasarlar yaratabileceği kaygısıyla projenin doğru olmadığını teknik olarak da belirtmiş oluyoruz” dedi. 

İKTİDARIN ‘ÇILGIN PROJESİ’NE KARŞI RAPOR OLUŞTURULDU

Yalçın, “Doğal ve kültürel varlıklarımızın talanı her geçen gün ivme kazanarak sürerken, iktidarın yeni bir ‘çılgın proje’ olarak yarımadayı hedef alması karşısında TMMOB bileşenleri olarak meslek alanlarımızdan yola çıkarak çeşitli uyarılarda bulunmuş ve çekincelerimizi kamuoyuyla da paylaşmıştık.  Bugün burada sizlerle paylaştığımız rapor, Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinden meydana gelen çalışma grubu tarafından oluşturuldu” diye bilgilendirdi. 

İZMİR HALKINA ÇAĞRI

Bu çalışmanın “turizm” adı altında geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçilmesine, doğal mirasın korunmasına ve rant odaklı bir anlayışın değil, bilimsel verileri odağına alan ortak aklın ağır basmasına katkı sunacağını umut ettiklerini söyleyen Yalçın,  “Söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi yarımadanın doğasına zarar verecek ve kamu yararı taşımayan bir projedir. Bugünden sonra da sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya, doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması doğrultusunda iradelerini ortaya koymaya davet ediyoruz”dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam