25 Haziran 2020 12:03

HDP'li Saruhan Oluç ve CHP'li Engin Altay'dan çoklu baro sistemi eleştirisi

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay düzenledikleri basın toplantılarıyla çoklu baro sistemini eleştirdi.

Fotoğraflar: Mehmet Ali Özcan/AA

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Mecliste "çoklu baro sistemine ilişkin basın toplantıları düzenledi. HDP'li Oluç baroların zayıflatılarak siyasi iktidara itaatkar yapılar haline getirilmek istendiğine dikkat çekti. CHP'li Altay ise "Hakim olmadıkları baroları bölmek suretiyle barocuklar üreterek adliyeye fitne, ayrışma, nifak, siyaset tohumu ekmek istiyorlar" diye konuştu.

AA'nın aktardığı açıklamaya göre, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin, Avukatlık Kanunu ve barolara ilişkin planlanan düzenlemeyle ilgili muhalefet partilerine yaptığı ziyareti olumlu bulduklarını, muhalefetin önerilerinin dikkate alınmasını beklediklerini söyledi. Düzenleme komisyon aşamasındayken baro başkanlarının sürece dahil edilip görüşlerinin dinlenmesi gerektiğini aktaran Oluç, aksi takdirde sürecin iktidarın kendi teklifini dayatmasıyla sonuçlanacağını belirtti.

"İKTİDARIN HEDEFİ MAKUL AVUKATLAR YARATMAK"

Türkiye'de yargı mensuplarının ciddi sorunları bulunduğunu ifade eden Oluç, şunları söyledi:

"Savunma hakkı, adil yargılanma ve silahların eşitliği ilkeleri ciddi olarak çiğneniyor. Tutuklu avukatlar meselesi var. Bu da avukatların ciddi bir sorunu haline geldi. Ruhsat gaspı ve ihlalleri var. Bu da son derece ciddi bir sorun. Tüm bu sorunların çözümü doğrultusunda adımlar atılması gerekirken biz çoklu baro sistemi tartışmasıyla uğraşıyoruz. Aslında iktidarın hedefi, makul avukat yaratma projesidir. Yargı alanında bu kadar büyük sorunlar varken, evrensel hukuk ilkeleri alenen çiğneniyorken, çoklu baro sistemi tartışması tamamen iktidarın hedefleri doğrultusundaki bir tartışmadır."

Oluç, çoklu baro sisteminin hukuk birliğinin sağlanması açısından ciddi sorunlara yol açacağına dikkat çekerek "Bu sistemle aslında barolar zayıflatılmak ve siyasi iktidara itaatkar yapılar haline getirilmek isteniyor. Bu uygulama aynı zamanda baroları siyasi bir araç olarak kullanma hedefidir" dedi.

Ankara'ya yürümek isteyen baro başkanlarının durdurulmasına da tepki gösteren Oluç, polisin tutumunun hukuka uygun olmadığını söyledi.

CHP'Lİ ALTAY: BAROCUKLAR ÜRETEREK ADLİYEYE FİTNE SOKMAK İSTİYORLAR

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti'nin barolara yönelik düzenleme önerisine ilişkin, "Hakim olmadıkları baroları bölmek suretiyle barocuklar üreterek adliyeye fitne, ayrışma, nifak, siyaset tohumu ekmek istiyorlar. Kendilerini dinledik, bu şekliyle gelen teklifin müzakereye açık bir halinin bile olmadığını bildirdik" dedi.

Altay, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, dün AKP grup başkanvekillerinin barolarla ilgili düzenleme çerçevesinde CHP, İYİ Parti ve HDP'ye ziyarette bulunduğunu hatırlattı. Ziyaretin "İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara" mantığıyla gerçekleştirildiğini belirten Altay, "Sadece bizim değil, eminim İYİ Parti ve HDP'nin de 'Evet' demesinin mümkün olmadığı bir teklifle bize geldiler. Bu teklif esasen siyasi ahlaktan da yoksun bir tekliftir. Toplumu bölme hırsı, öyle anlaşılıyor ki bu teklifle yargıyı, adliyeyi ve baroları bölme noktasına evrilmiş" diye konuştu.

AKParti'nin barolardan rahatsız olduğunu dile getiren Altay, "Tabii Erdoğan'ı eleştiren, ona boyun eğmeyen, karşı olan herkesten rahatsız oldukları gibi Erdoğan'a karşıtlık yapmamakla birlikte Türkiye'nin gerçekleri dillendiren, demokrasimize kurulan bariyerleri kabul etmeyen baroları da bölmek istiyorlar" dedi.

"TEKLİFİN MÜZAKEREYE AÇIK BİR HALİ BİLE YOK"

Altay, teklifle ildeki toplam avukat sayısının yüzde 10'unun baro kurabilmesinin öngörüldüğünü aktararak şöyle devam etti:

"AK Parti diyor ki 'Orta ölçekli illerde 2 baro olsun, birisi ak baro olsun, diğeri ne barosu olursa olsun. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde de çok baro olsun.' Bu teklifle İstanbul'da iyi organize edilirse, 2 bin avukat bir baro kurabildiğine göre, İstanbul Barosu'nun da 50 bine yakın üyesi olabildiğine göre 25 baro kurulabilsin."

İktidarın, memleketi düşürdüğü kaotik ortamın adliyelerde de oluşması için çalıştığını söyleyen Altay, "Türkiye Barolar Birliğine hakim olmak istiyorlar. Hakim olmadıkları baroları bölmek suretiyle barocuklar üreterek adliyeye fitne, ayrışma, nifak, siyaset tohumu ekmek istiyorlar. Kendilerini dinledik, bu şekliyle gelen teklifin müzakereye açık bir halinin bile olmadığını bildirdik" şeklinde konuştu.

Engin Altay, söz konusu teklifin iktidarın anayasaya aykırı düzenlemelerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeğenine cinsel istismarda bulunan amca Ömer D’ye 25 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Gazeteciler Kovid-19 riski altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa