24 Haziran 2020 17:57

Almanya’da Gütersloh şehri karantinaya alındı

Bir et fabrikasında çalışan çok sayıda işçide koronavirüs tespit edilirken, binlerce işçi ve fabrikanın bulunduğu Almanya’da Gütersloh kenti karantinaya alındı.

Fotoğraf: Rawpixel

Paylaş

Selçuk KOZAN
Bielefeld

Almanya’nın Kuzey Ren Westfalya eyaletinin Gütersloh kentine bağlı Rheda-Wiedenbrück ilçesinde bulunan Tönnies et fabrikasında çalışanların koronavirüs testleri devam ederken, sonuçları pozitif çıkanların sayısı artmaya devam ediyor. 

22 Haziran itibarıyla bin 553 olan vaka sayısının önümüzdeki günlerde daha da artacağı tahmin ediliyor. 7 bin işçi ise halen karantinada. Gütersloh ve çevre ilçelerde başlayan test sonuçların günden güne pozitif çıkması üzerine şehir tamamen karantinaya alındı.
370 bin kişinin yaşadığı bölgeyi kapsayan kısıtlamalar 30 Haziran’a kadar devam edecek. Barlar, tiyatrolar, sinemalar, spor sahaları kapalı olacak. Restoranlar sadece paket servisi yapabilecek. Bölgede yaşayanlar sadece birlikte yaşadığı kişilerle biraraya gelebilecek.
Sağlık Bakanı Karl-Josef Laumann 23 Haziran’da yaptığı basın açıklamada, öncelikle bakım, hastane, gıda ve kiosk gibi küçük işletme alanında çalışanların da zaman kaybetmeden test edilmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşların ücretsiz olarak teste tabi tutulmasının, virüsün ne kadar yayıldığını anlaşılması açısında önemlidir dedi. Laumann, ayrıca “yedi gün içinde bölgede 100.000 kişi başına yeni enfekte sayısının 263 olduğunu belirtirteek, ordu ve Kızıl Haç yardımıyla halka açık test istasyonları aracılığıyla vaka sayısını kısa sürede tespit etmeye çalışacağız” dedi.

ÇEVRE KENTLERE KISITLAMA

Bu arada Gütersloh çevresindeki kentlerde salgın nedeniyle bazı tedbirler almaya başladı. Osnabrück kent yönetimi, Gütersloh ve Warendorf’dan şehre giriş-çıkışlara kısıtlama getirdi. Ayrıca kentte konser, tiyatro, sinema gösterimleri veya diğer kamu veya özel kültür kurumları gibi her türlü eğlence veya etkinliği ziyaret etmenin de yasakladığını duyurdu. Yasağa uymayanlara 25 bin avroya kadar para cezası verilecek.

SPD’li politikacı sağlık uzmanı Karl Lauterbach da uygulamaları eleştirerek, “Testler ve karantina sadece işçilerle sınırlı olmamalıydı. Haftalar önce Gütersloh’da testler yaygınlaştırılarak daha erken önlem alınabilirdi. Şu anda bilemiyoruz ne kadar insana bulaştığını. Ümit ediyoruz ki çok değildir. Bizim hedefimiz bunun Almanya’ya yayılmasını önlemek” dedi. Sağlık uzmanlarına göre ise, yaygın bir bulaşma söz konusuysa bu durum ikinci dalgayı tetikleyebilir.

Gütersloh’a komşu olan ve 340 bine yakın nüfusu bulunan Bielefeld kentinin de bu durumdan ne kadar etkileneceği tartışılırken, herhangi bir önlemden şu anda bahsedilmiyor. Gütersloh ve çevre ilçelerden Bielefeld’e günlük işe gidip gelen insan sayısı 23 bin 200 kişi, ayrıca Gütersloh’ta oturan bin 200 öğrenci de Bielefeld’de öğrenim görüyor. 

Öte yandan Alman askerleri salgınla mücadele kapsamında bölgede görev yaparken, görevli olan asker sayısı 25’ten 65’e çıkarıldı.

Firma iki haftalığına kapatılırken, firma sahibi Clemens Tönnies, 20 Haziran’da kamuoyuna yaptığı açıklamada, tesisteki korona virüs vakalarından dolayı özür dileyerek, şirketin tüm sorumluluğu üstlendiğini belirtmişti.

KARANTİNADAKİ İŞÇİLER: KÖPEK GİBİ YAŞIYORUZ!

Karantina altında yaşayan işçiler ve aileleri yardım almadıklarını iddia ederek tepki gösterdiler. Otellerde karantinaya alınan bir çok insanın küçük odalarda kalabalık bir şekilde ve koronavirüs pozitif olanlarla birlikte kaldıkları ve herhangi bir yardım almadıkları dile getiriliyor. 

Su, yemek ve çocuk bezi konusunda büyük bir sıkıntı yaşadıklarını ve alışverişe gitmeye izin verilmediğini belirten işçiler, “Bize yardım edecek akrabalarımız yok ve herhangi bir kurumdan da şu ana kadar yardım almadık, burada köpek gibi yaşıyoruz” ifadelerini kullandılar.

Bazı işçiler ise sorunlarını basına iletmeleri halinde kovulmakla tehdit edildiklerini söylerken, basının işçilerle görüşmesine, “özel mülk alanı” denilerek izin verilmiyor. 

ÇALIŞMA KOŞULLARI PROTESTO EDİLDİ

Almanya’nın en büyük et işleme şirketi Tönnies, sadece koronavirüs vakaları nedeniyle değil, kötü çalışma koşulları nedeniyle de tepki ve eleştiri toplamaya devam ediyor. Bielefeld ve Gütersloh’da çeşitli kitle örgütleri ve hayvanseverler, şirketin aşırı kar uğruna birçok kuralı ihlal ettiği ve çalışma koşullarını kötüleştirdiğine dikkat çekmek için protesto gösterileri düzenledi.

ÖNCEKİ HABER

İmalat sanayinde kapasite kullanımı arttı

SONRAKİ HABER

İran'daki işçi protestolarına ilişkin davada 42 işçiye birer yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...