24 Haziran 2020 14:05

Danıştay, belediyelerin yardım toplanmasına itirazı reddetti

Danıştay, CHP’li belediyelerin yardım kampanyalarının engellenmesine dair yürütmenin durdurulması talebiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

Fotoğraf: Vikiçizer/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde belediyelerin bağış toplamasını “yetkili makamdan izin alma zorunluluğu” nedeniyle engelleyen İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine ilişkin Danıştay’da açılan davada ‘yürütmeyi durdurma’ talebi reddedildi.

Danıştay 10. Dairesi tarafından verilen bu kararla belediyelerin yardım toplamasının yasaklanmasına dair süreç devam edecek. Danıştay, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.

NE OLMUŞTU?

CHP’li büyükşehir belediyeleri koronavirüs sürecinde yurttaşlara yardımcı olmak amacıyla bağış kampanyası başlatmıştı. CHP’li belediyeler AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  “Devlet içinde devlet olmaz” sözleriyle hedef alınmıştı.

İçişleri Bakanlığı ise, yayımladığı genelge ile belediyelerin yardım toplamasını engellerken, Yardım Toplama Kanunu'na göre, bağış ve yardım toplamak isteyen kurumların “yetkili makamdan izin alma zorunluluğu” olduğu ve belediyelerin bu kanundan muaf olmadıkları belirtmişti. Belediyelerin yardım hesaplarına da bloke konulmuştu.

Belediye başkanları genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Başkanlar ayrıca toplanan bağış paralarının da iadesini istiyor. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

İnsan Hakları Derneği infaz düzenlemesi kanununa ilişkin AYM’ye görüş sundu

SONRAKİ HABER

Petrol-İş Gebze Şube üyesi işçiler kıdem hakları için eylem yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...