23 Haziran 2020 15:19

Munzur Gözelerindeki yapılaşma için meclis araştırması talebi

CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, Munzur Gözelerindeki yapılaşma için meclis araştırması istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dersim milletvekili Polat Şaroğlu Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözelerinde ki yapılaşma için meclis araştırması  istedi.

"YAPILAŞMA ALEVİLER İÇİN KABUL EDİLMEZ"

Şaroğlu, Meclis başkanlığına sunulan dilekçede Hükümetin çevre politikalarına değinerek şunları söyledi: "Hükümetin, korona günlerinde dahi, ekonomik ve sosyal yıkıcılığa karşı gerekli önlemleri almak yerine, rant temelli doğa kıyımlarına devam ettiğini görüyoruz.

Çevre politikalarına ve doğal yaşam alanlarına ilişkin bu sığ yaklaşımın bir parçası olarak; Ovacık ilçesinde yer alan ve birinci derece sit alanı olma özelliği taşıyan ayrıca Alevi inancında kutsal bir mekan olarak kabul gören Munzur Gözeleri’nin, Fırat Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hazırlanan ve onaylanan “Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi” ile yapılaşmaya açılacak olması, gerek bölge halkı gerekse dünya genelindeki bu inanca mensup tüm Alevi yurttaşlar tarafından kabul edilmezdir. 

Öncelikle, Munzur Gözeleri, bölgede geniş bir nüfusu oluşturan Alevi yurttaşların “serçeşmesi” olarak kabul gören ve dünya genelindeki Aleviler tarafından yılın her dönemi sıklıkla ziyaret edilerek, ibadet edilen, niyaz yapılan kutsal bir mekandır.

Aynı zamanda, Munzur Baba efsanesine dayanan mistik ve tarihi bir hikayesi bulunmakta ve geçmişten günümüze anlatıla gelen kültürel bir miras olma özelliği taşımaktadır.

Munzur Gözeleri, 2001 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece doğal sit alanı ilan edilmesinin yanı sıra, Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi'ne de kaynak teşkil eden bir akarsu yatağıdır. Bunun bir sonucu olarak, uluslararası sözleşmeler ile de koruma altındadır.

Bölge, konumu itibariyle, yaban hayatı, koruma altında ve nesli tükenmekte olan canlı türleri ile endemik bitki türlerini barındırmaktadır. Aynı zamanda geniş bir bölgenin su kaynaklarını besleyen temel havzadır. Dolayısıyla söz konusu proje ve bölgedeki herhangi bir yapılaşma, buranın dokusuna zarar verecek niteliktedir.

Geçmişte, Dersim'de yapılan baraj ve HES projelerinin, ekolojik denge ve doğa üzerinde yarattığı ağır tahribatı ve bölge halkı tarafından kutsal olarak kabul gören ziyaretlerin sular altında bırakıldığını acı bir şekilde deneyimledik.

Yine yakın zamanda Munzur Vadisi Milli Parkı üzerinde yapımı planlanan HES projelerinin,  Milli Park Kanunu'na aykırılık, ekosistem dengelerinin bozulması ve yaban hayatının tahrip edilmesi gerekçeleriyle idare mahkemesince iptal edilmesi, emsal bir karar özelliği taşımaktadır.''

"HALK BİLGİLENDİRİLMEDİ"

Proje için halka gerekli bilgilendirmenin yapılmadığına dikkat çeken Şaroğlu, "Şunu iyi biliyoruz ki, enerji projelerinin veya yatırım amaçlı bu tür projelerin, hayata geçirileceği bölgede; bilgilendirme toplantıları, duyuru ve katılım gerçekleştirilmeden, usulsüz bir şekilde tamamlanmakta ve bölge halkının hak arama hürriyeti kısıtlanmaktadır.

Söz konusu projede de benzer bir yol izlenmiş ve projelendirme aşamasında bölge halkının, sivil toplum örgütlerinin, kurum temsilcilerinin ve inanç önderlerinin görüşleri dikkate alınmamıştır.

Halbuki bu konu, bölgedeki hukukçular, çevre aktivistleri ve konunun uzmanları tarafından yakından takip edilmektedir. Projede iş makinesi kullanılma olasılığının çok yüksek olduğundan, bunun sit alanına ciddi zarar vereceği, projede piknik alanı olarak tasarlanmış olan alanın, söğüt ve kavak koruluğu olması sebebiyle doğal yaşam alanlarının tahrip edilerek, bölgedeki alabalık popülasyonunun zarar görmesine etki edeceği yönünde ciddi uyarılarda bulunmaktadırlar.

Bu gerekçeler doğrultusunda Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan ve koruma altındaki birinci derece doğal sit alanı olan Munzur Gözeleri’nin peyzaj projesi kapsamında yapılaşmaya açılacak olmasına karşın, bu durumun doğa ve canlı yaşamı üzerindeki tahribatı ile tarihi, kültürel, sosyal ve inançsal açıdan yaratacağı olumsuz etkilerinin tüm boyutlarıyla incelenerek, gerekli yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için bir meclis araştırması yapılmasını arz ve teklif ederiz" denildi. (Dersim/EVRENSEL)

{{406765}}

ÖNCEKİ HABER

Tarım Orkam-Sen: Rantın adı ağaçlandırma oldu

SONRAKİ HABER

Meksika'da 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa