22 Haziran 2020 10:45

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi: Halkın temel sorunu işsizlik ve Kürt sorunu

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi anketine göre, halkın en önemli sorunu ekonomi ve işsizlik. Bunu Kürt sorunu ve Cumhurbaşkanlığı sistemi takip ediyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen davranışını belirlemek için 8-14 Haziran tarihleri arasında bin 248 kişiyle telefon ve online ortamda anket yaptı. İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Diyarbakır, Van, Batman, Antalya, Bingöl, Erzurum, Antep, Hakkâri, Konya, Mardin, Mersin, Samsun, Şırnak ve Dersim’i kapsayan ankete göre, halkın en önemli sorunu ekonomi ve işsizlik. Bunu Kürt sorunu ve Cumhurbaşkanlığı sistemi takip ediyor. Ayrıca halkın yarısından çoğunun kayyum politikalarını da desteklemediği görülürken, iktidar partisi seçmeninin 49,5’i kayyumları yanlış bulduğunu söylüyor. Ankete göre, Meclis’te grubu bulunan tüm partiler de oy kaybediyor. En büyük düşüş ise AKP ve MHP’de. 

"Bu pazar günü bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz" sorusuna katılımcıların yüzde 30.9'u AKP, yüzde 21.2’si CHP, yüzde 10.4’ü HDP, yüzde 7.9’u MHP ve yüzde 7.2’si İYİ Parti cevabı verdi. Katılımcıların yüzde 5.3'ü AKP’den kopan Ali Babacan’ın DEVA Partisi'ne, yüzde 3.7'si eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun liderliğindeki Gelecek Partisi'ne ve yüzde 1.4'ün Saadet Partisi'ne oy vereceğini belirtti. Yine, katılımcıların yüzde 1.9’u oy kullanmayacağını ve yüzde 10.1'i ise kararsız olduğunu ifade etti. Söz konusu ankete göre, 24 Haziran Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde yüzde 42.56 oy alan AKP'nin oyunda yüzde 11'in üzerinde bir düşüş gözlemleniyor. CHP ve HDP'nin oy oranında da gerilemenin gözlemlendiği ankete göre, en büyük düşüş yaşayan ikinci parti ise MHP. 

HUKUK SİSTEMİ VE DEMOKRASİ SORUNU

“Sizce Türkiye'nin En Büyük Sorunu Nedir?​” sorusuna katılımcıların verdiği yanıtların ilk beş sırasını

şunlar oluşturdu Yüzde 35,7 “Ekonomi/İşsizlik”, yüzde 20 “Kürt Sorunu”, Yüzde 14,7 “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 10,6 “Demokrasinin Olmayışı”, yüzde 6,6 “Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu”.

4 KATILIMCININ 3’Ü MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMESİNİ YANLIŞ BULUYOR

Araştırma grubundaki katılımcılara “CHP ve HDP’li Milletvekillerinin Vekilliklerinin Düşürülüp Tutuklanmalarını Nasıl Değerlendiriyorsunuz? sorusu da soruldu. Buna göre dört katılımcıdan 3'ünün negatif yanıt verdiği belirtildi.  Vekilliklerin düşürülüp milletvekillerinin tutuklanmalarına dönük tutumlarla seçmen eğilimi ilişkisi incelendiğinde; AKP ye oy verdiğini bildiren katılımcıların: yüzde 31,1’i Yanlış buluyorum, yüzde 19,4’ü destekliyorum, yüzde 14,9’u Yasalar Gereği yanıtını verdi.

KAYYUM POLİTİKALARINI DESTEKLEMİYOR

Katılımcılar, “Belediyelere kayyum atama politikalarını nasıl buluyorsunuz” sorusunu da yanıtladı. Katılımcıların yüzde 57,9’u kayyumları desteklemediğini, yüzde 26,1’i desteklediğini ve yüzde 16’sı da kararsız olduğunu kaydetti.  Partiler bazında, AKP’lilerin yüzde 49,5’i kayyum politikasını desteklemediği, yüzde 33,3’ü desteklediği, yüzde 17,1’i kararsız olduğu yönünde görüş belirtti. Aynı soruya CHP’lilerin yüzde 94,5’i “Desteklemiyorum”, 5,5’i "Kararsızım”; HDP’lilerin yüzde 100’ü “Desteklemiyorum”; İYİ Partililerin yüzde 20,4’ü “Desteklemiyorum”, yüzde 29,6’sı “Destekliyorum”, yüzde 50’si “Kararsızım”; MHP’lilerin yüzde 100’ü “Destekliyorum” şeklinde yanıtladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ ve Bursa'da iş cinayeti: İnşaattan düşen işçiler yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Manisa Şubesi salgın döneminde sınav ısrarını eleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa