19 Haziran 2020 14:01

NATO tatbikatına tepkiler: İsveç’in tarafsızlığına aykırı 

Baltık Denizi’ndeki NATO tatbikatına İsveç’in katılımı “tarafsızlık iddiasına aykırı” denilerek tepki gördü. Tatbikata Türkiye’nin katıldığı iddiası da ayrıca tartışma yarattı. İddia yalanlandı. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

NATO ve NATO’yla ortaklık anlaşması olan ülkelerin “Baltops 20” isimli askeri tatbikatını Baltık Denizi’nde yapmaları, İsveç’te tartışmalara neden oldu.

7 Haziran günü başlayan ve bugün sonra erecek olan NATO tatbikatına Kanada, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Ispanya, İngiltere ve ABD katılıyor. İsveç Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin de tatbikata katılacağı belirtilmekle birlikte bu bilgi daha sonra Savunma Bakanlığı tarafından yalanlandı. İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmalarına karşın “Barış için ortaklık” iddiasıyla tatbikatta yer alıyor.  

"İSVEÇ’İN TARAFSIZLIĞINA AYKIRI"

29 savaş gemisi ve 29 uçağın kullanıldığı tatbikata katılan asker sayının 3 bin olduğu belirtildi. İsveç’in 70 kişilik bir askeri güçle tatbikatta yer alması tepkilere neden oldu. İsveç Barış Hareketi, İsveç’in ABD ve Türkiye gibi ülkelerle ortak tatbikat yapmasını kınadığını açıkladı. NATO tatbikatının İsveç’in “bağımsızlık ve tarafsızlığına” aykırı olduğunu belirtti. 

Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabeveh de, NATO tatbikatına İsveç ve Türkiye’nin katılmasına tepki gösterirken, Kakabeveh’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Savunma Bakanı Peter Hultqvist, Türkiye’nin tatbikatta yer almadığını açıkladı. 

TÜRKİYE’YE TEPKİLER

Malmö’de dün akşam saatlerinde de İsveçli ve Kürt dernek ve kurumu da Baltık Denizi’nde NATO tatbikatı yapılmasını protesto etti. Sol Parti’nin gençlik örgütü Genç Sol’un Başkanı Oskar Karlsson, Irak Kürdistan Özerk Bölgesine operasyonlar düzenleyen Türkiye devletinin Baltık’ta düzenlenen NATO tatbikatlarına katılmasına karşı olduklarını söyledi.

Açıklamada HDP’ye yönelik baskılar da eleştirildi. Karlsson, İsveç Hükümeti’ne AKP Hükümeti’nin muhaliflere yönelik baskı ve saldırılarına karşı çıkma çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİSK: Göçmen ve mülteci işçiler Türkiye işçi sınıfının bir parçasıdır

SONRAKİ HABER

TYS ve PEN Türkiye ortak açıklaması: Yaşar Kemal'e Saygı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...