19 Haziran 2020 14:04

Ukrayna Silahlı Güçleri AGİT’in çalışmalarını engelliyor

Ukrayna askerleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Donbass’taki rutin faaliyetlerini engelliyor.

Kaynak: DNR Polisi

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne (VSU) bağlı ve Donbass’ta konuşlu askeri oluşumlar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bölgedeki rutin faaliyetlerini aktif olarak engellemeye devam ediyor. Kiev’e bağlı birliklerin eskiden beri bunu yapmaktaki temel amaçlarının başında, Donbass’ın ateşkes hattının halen Ukrayna’nın kontrolü altında bulunan tarafındaki sivil yerleşim birimlerine askeri araçlarını yerleştirebilmek geliyor.

DNR POLİSİNDEN AÇIKLAMA

Savaşın başladığı 2014 yılından beri sahadaki askeri durumu yerinde gözlemlemek ve rapor etmekle görevli AGİT’a bağlı “Özel İzleme Misyonu’nun yayınladığı düzenli raporlara göre son dönemde Kiev’e bağlı güçler Donbass sınır hattının hemen kuzey ve batısında yer alan yerleşim yerlerindeki sivil konutların yakınlarına; uluslararası sözleşmelerce ve özellikle Minsk Protokolü’nde yasaklanmış olan ağır silah sistemlerini konuşlandırmayı sürdürüyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Halk Polisi Yönetimi Resmi Temsilcisi Eduard Basurin, düzenlediği basın brifinginde konuya dair ayrıntılı bilgileri paylaştı.

KÖYLERE SİLAHLAR YERLEŞTİRİLDİ

Eduard Basurin’in, AGİT “Özel İzleme Misyonu” kaynaklarına dayandırdığı verilere göre; Ukrayna Ordusu’nun son dönemde Donbass’ı ikiye bölen sınır hattının Ukrayna tarafında kalan sivil konutların ve soysal tesislerin yakınlarına konumlandırdığı tespit edilebilen askeri nesnelerin türleri, sayısı ve söz konusu yerleşim noktalarının adları şu şekilde:

Krasnogovorka ve Maryinka adlı kasabalar ile Taramçuk ismindeki köye 28. Mekanize Tugay tarafından 1 zırhlı personel taşıyıcı ile 3 adet piyade savaş aracı yerleştirildi. 54. Mekanize Tugay tarafından Troytskoye ve Georgiyevka adındaki kasabalara ise 3 tane piyade savaş aracı konuşlandırıldı. Yine 58. Motorize Piyade Tugayı tarafından Pervomayskoye Kasabası ve Nevelskoye Köyü’ne de 1 muharebe keşif devriye aracı ile 2 piyade savaş aracı saklandı. Son olarak, 128. Dağ-Saldırı Tugayınca da Hlebodarovka, Beryozovoye, Bogdanovka ve Taramçuk adlı köylere 2 adet 128 mm. kalibreli obüs ile 8 tane piyade savaş aracı kamufle edilerek konuldu.

AGİT’İN İHA’LARINA MÜDAHALE

DNR kaynakları tarafından da, geride bırakılan hafta boyunca Donbass’ın hâlâ Kiev Rejimi tarafından kontrol edilmekte olan kesimlerinde yer alan ufak yerleşim yerlerindeki sivil yapıların arasına toplam 23 adet ağır silah ünitesinin konuşlandırıldığı teyit edildi. Öte yandan “tarafız” gri alan civarındaki Zaçatovka ve Krasnaya köylerinin sakinleri bir süre önce AGİT’in bölgedeki “Özel İzleme Misyonu”na kolektif bir mektup göndererek, sivillerin oturduğu mahallere askeri araçların yerleştirilmesinin durdurulmasını ve aynı zamanda sivillerin yaşadıkları alanlarda, yollara ve alt yapıya ciddi zarar veren paletli araçlar, zırhlı personel taşıyıcılar ve de askeri kamyonların dolaşmasının önlenmesini talep etti.

Bu arada VSU, apartman ve evler arasına konumlandırdığı askeri vasıtaların AGİT’e ait insansız hava araçlarınca (İHA) kaydedilip ifşa edilmesinin önünü almak için Stepanovka, Zaçatovka, Maryinka, Vladimirovka, Kurahova, Lebedinskoy ve Bodyanoye yerleşim yerlerinde; bölgede bulundurduğu radyo-elektronik harp sistemleri aracılığıyla, AGİT’in İHA’larını idare eden aygıtların radyo frekanslarını sistematik olarak karıştırarak etkisiz hale getirmeye çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

NATO, Türkiye'nin Fransız savaş gemisini taciz ettiği iddialarını soruşturacak

SONRAKİ HABER

Van sınırında açılan ateş sonucu yaralanan Yılmaz: Gözlerimin önünde arkadaşımı vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...